Potrivit unui sondaj de opinie din Ungaria, sentimentele pro-ruse au început să scadă, iar maghiarii susțin că Rusia este un agresor care a destabilizat Europa din cauza invaziei asupra Ucrainei.

În februarie, 64 la sută dintre respondenți au clasificat războiul din Ucraina drept agresiune rusă, în aprilie – doar 56 la sută. Potrivit datelor colectate în luna august, această teză a primit din nou un sprijin de 63%. Iar conform ultimelor date, la sfârșitul lunii octombrie, 69% cred acest lucru.

Potrivit majorității (57%) dintre respondenți, premierul Viktor Orban ar trebui să condamne mai dur Rusia pentru că a atacat Ucraina. Comparativ cu sondajul din aprilie, această pondere a crescut semnificativ. În primăvară, doar 36% din populația totală a considerat că poziția premierului față de Rusia este slabă. Iar la sfârșitul verii, era de 48 la sută.

12% dintre maghiari recunosc posibilitatea ca războiul cu Ucraina să se răspândească în Ungaria, iar 17% dintre respondenți au declarat că cred în posibilitatea unui atac nuclear din partea Rusiei.

Guvernul Orbán se opune public sancțiunilor anti Rusia. Ministrul ungar de externe Peter Szijjártó s-a întâlnit la New York cu omologul său rus Serghei Lavrov și i-a spus că nu susține noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.

De asemenea, Orban a cerut Ucrainei să se așeze la masa negocierilor și a spus că nu va permite transportul de arme prin Ungaria în Ucraina, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Cocaină pentru elitele din Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here