Cea mai mare infrastructură de imagistică biomedicală între Europa de Vest și China, Platforma INSPIRE, urmează să fie construită în Cluj-Napoca, rețeaua intrând în liga internațională a domeniului, poziționându-se ca lider. Gazeta de Cluj a luat legătura cu directorul platformei, prof. dr. Simion Simon, pentru a înțelege, pe larg, despre ce este vorba acest proiect care va aduce faimă orașului Cluj-Napoca.

Prof. Dr. Simion Simon a declarat că platforma INSPIRE constă din două componente majore, din punct de vedere al investiției. Cea mai importantă este cea din domeniul științific, prin achiziționarea de componente de mare performanță în imagistica de rezonanță magnetică, cheltuielile fiind de aproximativ 14 milioane de euro. Totodată, se va achiziționa un echipament pentru investigații clinice, pentru oameni, de 7 Tesla, aceasta fiind intensitatea câmpului magnetic folosit.

„ În momentul de față există în țară doar de 3 Tesla, așa că este vorba de un salt spectaculos în ceea ce privește performanțele. Aceste scanere de 7 Tesla sunt puține în lume și în zona noastră, de la Viena încoace, nu există”, a declarat directorul Platformei INSPIRE.

Tot în domeniul științific, pe partea preclinică, va fi achiziționat un echipament de rezonanță magnetică pe animale mici.

„Deci nu numai partea de rezonanță magnetică nucleară poate fi utilizată, așa cum este la aceste două echipamente. Este și partea de rezonanță electronică de spin, care intră pentru prima dată în studii și investigații preclinice”, a spus prof. dr. Simion Simon.

„Proiectul cu aceste componente trebuie să se încheie la sfârșitul acestui an”

Platforma INSPIRE prevede, totodată, și construcția unei clădiri, fiind o investiție importantă, în condițiile în care echipamentele au nevoie de condiții speciale, ele neputând fi depozitate oriunde. Cu toate acestea, birocrația din România a înghițit timp prețios în vederea construirii clădirii respective, având în vedere faptul că proiectul trebuie să se încheie la sfârșitul anului 2023. Directorul Platformei INSPIRE a declarat că cel care construiește clădirea s-a angajat să ducă lucrările la bun sfârșit.

„Trebuie lucrat cu suflet pentru o investiție care va contribui la creșterea faimei Clujului pe harta României”

Întrebat care va fi impactul Platformei INSPIRE, prof. dr. Simion Simon a declarat pentru Gazeta de Cluj că va fi unul semnificativ și este greu de imaginat că se va putea repeta într-un viitor orizont de cinci, poate zece ani.

„Este vorba de a ajunge să putem face investigații la un nivel care este chiar de top. Noi, până acuma, am fost implicați în cercetări chiar și cu aplicații medicale, în care avem echipamente de vârf, dar nu de „top.”

Suntem în zona de foarte înaltă performanță. Cercetările, așa cum sunt gândite, ale anexelor la echipamentul de bază, este dedicat unor studii asupra creierului. Saltul se dorește să fie în această arie de cel mai înalt nivel prin accesarea acestor anexe de înaltă performanță în integralitatea lor pentru asemenea studii”, a spus prof. dr. Simion Simon.

UBB a reușit, de altfel, un lucru în premieră, mai exact să devină parteneră companiilor Bruker și Siemens, și să încheie un acord pentru cooperări științifice și tehnologice.

„Va fi un loc unde cele mai noi realizări ale lor vor fi pentru prima dată testate și în Cluj-Napoca”

Privitor la unitățile academice care vor lua naștere pe Platforma INSPIRE, prof. dr. Simion Simon a menționat că acest proiect unește două dintre entitățile mai semnificative din această perspectivă, mai exact Centrul Național de Rezonanță Magnetică și Centrul de Psihologică Clinică a UBB.

„Cele două colective s-au unit în acest efort, cu expertiza pe care o au, în a împinge aceste cercetări. De asemenea, există și alte componente ale acestei orientări ale cercetărilor, în primul rând, și pregătirilor post licență la universitate, în această direcție de sănătate. Universitatea a decis ca tot ce este mai performant în cercetarea științifică, cu potențiale aplicabilității medicale, care au fost și până acuma în obiectiv, să fie concentrate în entități care se vor dezvolta”, a declarat directorul platformei.

INSPIRE va fi deschisă tuturor celor care pot să realizeze cercetări performanțe, pe baza unor competiții, iar Consiliul Științific va analiza și va decide care dintre proiecte se va derula.

„Această abordare va fi valabilă în viitor, așa că sunt încă discuții legate de aceste posibile entități științifice. Una dintre ele este acest Institut BrainQ care și alte tehnici pe care le va folosi pentru investigarea creierului și înțelegerea mecanismelor care stau la baza activității coerente a creierului și această abordare va beneficia de acest sprijin care se constituie pe segmentul imagisticii de rezonanță magnetică”, a mai spus prof. dr. Simion Simon.

Întrebat despre lipsa fondurilor în ceea ce privește cercetarea în România, directorul Platformei INSPIRE a afirmat că există o hiperpolarizare a banilor dedicate cercetării pe București și Ilfov, de peste 90%. Cluj și Iași intră cu vreo 3%, iar Timișoara și mai puțin.

„Este inacceptabil, adică nu se poate pune problema că inteligența românească în cercetare s-a concentrat numai în București. Există peste tot. Aici ar fi primul aspect. În cadrul acestui proiect, noi suntem beneficiarii primei deschideri în care Bucureștiul și Ilfov nu au putut participa la competiție pentru că Bruxelles a considerat că această zonă este o regiune dezvoltată din punct de vedere al dezvoltării științifice și s-a dorit să se încurajeze pol de cercetare în celelalte spații. A doua este vorba de valoarea investiției”, a spus prof. dr. Simion Simon.

Directorul platformei a scos în evidență că acest proiect este unic deoarece s-a reușit concentrarea unor fonduri substanțiale pe un segment relativ îngust (20 milioane de euro), reușindu-se astfel un salt peste nivelul mediu al dotărilor din acest domeniu. Revenind la fonduri, România este codașă când vine vorba de investiții în cercetare, în condițiile în care, în restul statelor UE, contribuția privaților la acest domeniu este esențial.

„Revenind la fonduri, ce vorbim noi de 0,15% sau 0,2%, când în Europa nu se discută de 1% sau chiar mai mult prin contribuția privaților, ceea ce la noi nu este consistentă pentru că România s-a căptușit cu filiale ale unor unități multinaționale care știu să facă asambleze, împacheteze și să vândă. Deci sunt trei activități majore care ne-au fost destinate nouă, României, prin politica economică care o dictează marii dezvoltatori. Atunci, în aceste trei domenii, ce să facă cercetarea de vârf?”, a mai spus prof. dr. Simion Simon.

Directorul platformei INSPIRE a concluzionat că România trebuie să facă eforturi uriașe, iar celor care sunt la putere să le fie jenă că nu investesc banii necesari pentru cercetare. „Este o ignorare a acestei susțineri și se merge pe ideea „se descurcă.” Nu este o abordare responsabilă față de potențialul creativ al unor oameni. Eu asta o văd, ca o posibilitate de a încuraja această infuzie de interes și de resursă umană din partea țărilor din afara noastră, dar și din interior. Aș vrea să închei cu un singur argument: pe lângă această deschidere prin acordurile de cooperare tehnologică și științifică cu aceste două companii gigantice, avem începute cooperări cu centre de renume din lume: Harvard, Geneva, universități de la Viena. Avem multe lucruri pornite pe seama acestui proiect, de aceea avem șanse să ajungem la nivelul lor, cel puțin într-un domeniu de cercetare”, a concluzionat prof. dr. Simion Simon, directorul Platformei INSPIRE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.