În Cluj-Napoca există 6 universități care au școli doctorale și mii doctori. În 2021, în urma mai multor scandaluri cu personalități descoperite că au cochetat cu plagiatul, Ministerul Educației a emis un ordin prin care a pompat câteva zeci milioane de lei în universități pentru a le încuraja să îi depisteze pe plagiatori. A fost ca și cum ai încerca să plătești un șarpe otrăvitor pentru a-l convinge să se muște. Rezultatul a fost că nicio universitate din Cluj Napoca nu a reușit să își găsească plagiatorii, dar banii s-au cheltuit.
În septembrie 2021, Ministerul Educației a dat un ordin prin care universitățile din România primeau aproximativ 5 milioane de euro pentru a verifica tezele de doctorat de plagiat și pentru a realiza o bibliotecă digitală cu aceste documente.
În virtutea acestui act legislativ am cerut informații de la universitățile din Cluj-Napoca care au școli doctorale pentru a prezenta modalitatea în care au fost cheltuiți banii. Dintre acestea, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca au refuzat să ofere vreo informație despre modalitatea în care au fost cheltuiți banii sau despre situația tezelor de doctorat verificate pentru plagiat. Potrivit legii privitoare la accesul la informațiile publice, cele două instituții sunt obligate de lege să răspundă acestor solicitări, însă reprezentanții lor au preferat să nu respecte legislația.
UPDATE 14.12.2023
Din cauza unei situații tehnice, răspunsul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca nu a ajuns pe adresa reporterului Gazeta de Cluj. Ulterior, în urma unei discuții cu reprezentații USAMV Cluj-Napoca, situația referitoare la punerea în aplicare a ordinului Ministerului Educației a fost pusă la dispoziție și este următoarea.
În cadrul Biroului de digitizare și verificare a tezelor de doctorat sunt angajate patru persoane. Spre deosebire de celelalte universități clujene, cei de la USAMV au transmis că nu ascund referințele membrilor din Consiliul Științific IOSUD care analizează textele asupra cărora există suspiciunea de plagiat. Ele pot fi accesate aici, însă pe pagina universității NU există nicio dată legată de CV-urile membrilor membrilor comisiei.
Din 1990 până în 2016, “urmează să fie scanate cu softul de analiză de similitudine, în ordine cronologică, conform recomandării furnizării softului de analiză similitudine”, însă oficialii USAMV nu oferă nicio cifră concretă referitoare la numărul tezelor verificate pentru plagiat. De asemenea, la USAMV Cluj Napoca nu a fost descoperit niciun plagiat.
Începând cu emiterea ordinului ministerial, USAMV a digitizat 446 teze de doctorat și a primit de la Ministerul Educației suma de 427.986 lei.
La Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, în momentul de față, în structura administrativă care are atribuții privind digitalizarea și verificarea tezelor de doctorat sunt trei posturi vacante. Până luna trecută a existat un singur angajat care, între timp, și-a dat demisia. Așa că, momentan, nimeni nu mai verifică tezele pentru plagiat. Cu toate acestea, în 2022, trei cadre didactice și un student au participat la un curs de formare profesională pentru depistarea plagiatului.
La această universitate, în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016 au fost susținute 172 teze de doctorat. Până în momentul de față au fost verificate de plagiat doar 16 teze. Dintre acestea niciuna nu a fost găsită cu suspiciuni.
În virtutea ordinului ministerial, UAD Cluj-Napoca a primit în 2021 suma de 69.316 lei pentru a realiza digitalizarea tezelor și verificarea lor pentru a depista plagiatul.
Însă, această instituție a răspuns solicitărilor adresate în mod lacunar, preferând să nu transmită o parte dintre informațiile solicitate.
La Academia de Muzică Gheorghe Dima informațiile privitoare la persoanele care verifică de plagiat tezele de doctorat sunt ”secrete”. În perioada 1990-2016 au fost susținute 339 teze de doctorat, din care au fost verificate 334. Dintre acestea, doar în 8 cazuri există probleme. Nu în sensul unei lucrări plagiate, ci există citări neconforme cu standardele actuale.
Reprezentanții instituției au refuzat să transmită restul informațiilor solicitate legate de sumele de bani primite de la guvern pentru a verificate lucrările respective sau alte date solicitate.
Plagiatori de la UBB preferă să fie deconspirați în presă
La Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca este notoriu cazul de plagiat al fostului ministru de Interne, Lucian Bode, și, mai puțin cunoscut cel al fostului decan al Facultății de Geografie, Pompei Cocean, sau al Nicoletei David, lector la aceeași facultate. Cu toate acestea, la cea mai mare universitate clujeană, potrivit răspunsurilor oficiale, Comisia de etică a nu a reușit să identifice niciun plagiat! De asemenea, pregătirea persoanelor care ar trebui să verifice de plagiat tezele de doctorat este secretă. Am solicitat CV-ul persoanelor care fac parte din Biroul de asigurare a integrității și calității doctoratelor din cadrul UBB, dar reprezentanții instituțiilor au transmis că aceste date sunt cu caracter personal și nu pot fi puse la dispoziție.
În perioada 1990-2016, la UBB au fost susținute aproximativ 5.500 teze de doctorat. Dintre acestea au fost verificate 771 de teze și sunt în curs de verificare 473 de teze. Restul de peste 4.000 de lucrări mai așteaptă. În urma verificării cu un soft antiplagiat, până acum nu a fost descoperit niciun plagiat.
”Până la acest moment, comisiile de analiză de la nivelul școlii doctorale au verificat 170 de teze, transmițând BAICD câte o rezoluție pentru fiecare. Tezele verificate împreună cu rezoluțiile aferente au fost trimise comisiei de la nivelul CSUD, care le analizează și constată dacă există suspiciune de plagiat și dacă se impune sesizarea Comisiei de etică. Nu există până în acest moment o decizie formală a CSUD de constatare a suspiciunii de plagiat a unei teze”, arată răspunsul UBB.
Până la momentul publicării acestui articol, Comisia de la nivelul CSUD nu a solicitat rapoarte cu privire la respectarea sau nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate.
În privința digitalizării lucrărilor de doctorat de la UBB, în momentul de față există doar 1244 de teze de doctorat arhivate.
Cea mai cunoscută universitate clujeană a primit 2.264.457 lei pentru verificarea și digitalizare tezelor de doctorat.
O altă universitate de prestigiu clujeană, cea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, are angajată în cadrul Biroului de Etică și Integritate Academică o singură persoană care are funcția de… secretară.
În perioada 1990-2016 la UMF Cluj-Napoca au fost susținute 1646 teze de doctorat dintre care toate au fost verificate pentru plagiat. Niciuna dintre ele nu a fost plagiată.
În virtutea ordinului din 2021 emis de Ministerul Educației, UMF Cluj-Napoca a primit 649.233 lei
Un ordin ministerial pentru… calendele grecești
Potrivit Ordinului emis de Ministerul Educației, toate universitățile din România și Academia Română ar trebui să aibă o bibliotecă digitală a tezelor de doctorat și să facă o verificare a tuturor lucrărilor susținute în perioada 1990 – 2016. Începând cu 2016 se presupune, că fiecare universitate a verificat pentru plagiat lucrările care au trecut prin școala doctorală.
Ordinul respectiv a fost emis doar pentru a se cheltui bani sub motivația faptului că se ia atitudine împotriva plagiatului din universități. Documentul nu impune niciun termen pentru realizarea a ceea ce se impune, verificarea tezelor și digitalizarea lor putând fi făcute până la… calendele grecești.
Ce întrebări au primit Universitățile din Cluj-Napoca
1. Vă rog să îmi puneți la dispoziție copii, conforme cu originalul, a CV-urilor persoanelor care fac parte din Biroul de asigurare a integrității și calității doctoratelor ?
2. Câte teze de doctorat din cele susținute în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016 au fost verificate pentru plagiat până la data primirii acestei solicitări ?
3. În câte cazuri au existat suspiciuni de plagiat ?
4. Câte rapoarte au prezentat comisiile de la nivelul Școlilor doctorale către comisia CSUD cu privire la respectarea/nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate ?
5. Vă rog să îmi transmiteți rapoartele anuale, aferente anilor 2020,2021,2022 și 2023 (în cazul în care acesta a fost elaborat) emise de Comisia de Etică Universitară.
6. Care este stadiul de realizare a bibliotecii/platformei digitale a tezelor de doctorat susținute în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016 ?
7. Câți bani au fost primiți în virtutea ORDINULUI Nr. 5255/2021 din 10 septembrie 2021 ?
Ați uitat zicala ;” corb la corb nu scoate ochii” ,cum ar putea găsi plagiatori?
Bode Ciuca sunt primii plagiatori din pnl..votati pnl si R Bogdan si boc…