Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut Guvernului Grindeanu să nu adopte nicio ordonanță de urgență care vizează activitatea autorităţii judecătoreşti, cum ar fi modificarea Codurilor, fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică şi fără să fi fost transmisă spre avizare CSM-ului.

„UNJR atrage atenţia asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute pe data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, acesta şi-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraţilor, în vederea asigurării unei legislaţii clare, coerente şi previzibile. De asemenea, în ceea ce priveşte necesitatea punerii în acord a Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală cu deciziile Curţii Constituţionale, Ministrul Justiţiei a cerut sprijinul asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, urmând ca acestea să contribuie cu propuneri într-un termen rezonabil. Adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codurile contravine flagrant bunei credinţe şi deschiderii asumate de noul Ministru al Justiţiei la întâlnirea cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, crează confuzie şi pune magistraţii în situaţia de a aplica imediat dispoziţii legale imprevizibile”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Magistraţii subliniază că punerea în acord a legislaţiei actuale cu deciziile Curţii Constituţionale trebuie făcută în mod transparent, cu respectarea normelor constituţionale şi legale de procedură legislativă, incluzând solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii.

„UNJR atrage atenţia Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă ce priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti ar constitui un derapaj constituţional extrem de grav. O asemenea practică ar ignora cu desăvârşire CSM-ul, adică instituţia abilitată să analizeze, în condiţiile avizului consultativ, atât conţinutul actului normativ, cât şi consecinţele adoptării sale. Ca atare, UNJR solicită Guvernului Grindeanu să pună în dezbatere publică orice proiect de act normativ şi să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci când actul normativ în cauza priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti”, potrivit sursei citate.

O eventuală ordonanţă de urgenţă privind amnistia sau graţierea ar trebui dată spre consultare către sistemul judiciar înainte de a fi promovată, a declarat şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„La discuţia pe care am avut-o cu ministrul Justiţiei, alături de procurorul general şi procurorul-şef DIICOT, acesta a promis şi a spus şi în spaţiul public că nu va face nicio modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a consulta Consiliul Superior al Magistraturii. O ordonanţă de urgenţă care vizează amnistia, graţierea, dezincriminarea unor fapte trebuie să aibă şi un aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM şi-au exprimat intenţia prin proiectul lor să aibă un rol activ în ceea ce priveşte modificarea legilor care afectează justiţia şi cu care justiţia lucrează. Mă aştept ca ministrul Justiţiei, înainte de a promova un astfel de act, să îl dea spre consultare. Este foarte ciudat să avem pe ordinea de zi, dacă această informaţie este adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului şi care poate afecta grav sistemul judiciar. Dacă vorbim de infracţiunile de abuz în serviciu, pot să vă zic că 30 la sută din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu. Deci din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are azi în lucru, peste 2.200 au ca obiect investigarea infracţiunilor de abuz în serviciu”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la Digi 24.

Procurorul-şef a precizat că, dacă informaţia se va confirma, se poate vorbi de două efecte majore: inculpaţii nu mai execută pedepsele şi rămân cu banii în buzunar.

„Toate dosarele în care avem trimişi în judecată pentru aceste infracţiuni vor fi încetate sau se vor dispune achitări, dacă este amnistie sau dezincriminare. Dosarele care sunt în investigare la DNA şi la celelalte structuri de parchet, pentru că nu numai DNA investighează infracţiunile de abuz în serviciu, toate aceste dosare vor fi închise automat, se vor da soluţii de clasare. Efectul cel mai grav şi care afectează societatea este acela că toate prejudiciile datorate statului vor rămâne nerecuperate”, a mai declarat procurorul-şef DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here