Lucian Bode

Lucian Bode a intentat un proces împotriva Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, pentru a împiedica autosesizarea care vizează cartea sa plagiată. Unul dintre aceste procese urmează să fie soluționat la Curtea de Apel București. În ianuarie 2023, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a confirmat suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, cerându-i să își corecteze teza și să retragă cartea publicată pe baza acesteia.

Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării s-a autosesizat în februarie 2023 cu privire la cartea lui Lucian Bode, publicată după susținerea tezei de doctorat, și va lua măsuri suplimentare în conformitate cu legea. Cartea se numește «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual» și a fost publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing.

„Aceeași carte care, deși fusese publicată cu un an mai devreme, nu era accesibilă la raft la Biblioteca Națională”, semnalează jurnalista Emilia Șercan într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice are prin lege dreptul de a se autosesiza sau de a analiza în baza unei sesizări acuzațiile de plagiat în orice altă opera științifică (cărți, articole, rapoarte etc.) în afara tezelor de doctorat. (…).

Ei bine, dr. Bode a dat în judecată CNECSDTI și a cerut suspendarea autosesizării din 23 februarie. După ce dr. Bode a contestat în instanță dreptul UBB de-a se autosesiza cu privire la plagiatul său și a pierdut la Tribunalul Sălaj, acum dr. Bode dă în judecată CNECSDTI pentru a bloca autosesizarea care îi vizează cartea plagiată.

Desigur, face toate lucrurile astea pentru că nici cartea, cum nici teza nu e plagiată”, notează Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

În prima instanță, Lucian Bode a pierdut procesul împotriva Universității Babeș-Bolyai, în care încerca să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul Comisiei de etică a universității din Cluj-Napoca. După ce Tribunalul Sălaj a respins cererea de suspendare a hotărârii UBB referitoare la plagiatul său, Lucian Bode a făcut recurs, iar acesta va fi judecat în luna mai 2023 la Curtea de Apel Cluj.

Citește și: Probleme de 9 milioane lei la Primăria Cluj Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.