Unul dintre patronii firmelor care au câştigat contractul pentru construcţia rampei ecologice, Georgică Cornu, patronul Confort SA, a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute într-un dosar de evaziune fiscală la care procurorii au calculat un prejudiciu de 61 de milioane de lei. La sfârşitul anului 2012, CJ Cluj a decis că de construcţia rampei ecologice a Clujului se va ocupa consorţiul format din firmele Confort SA – Atzwanger SPA – Ladurner Impianti SRL – SV Vel Service SA. Potrivit procurorilor DIICOT, vineri, Georgică Cornu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.

 

Potrivit surselor judiciare, Georgică Cornu, patronul Confort SA, una dintre firmele care a câştigat contractul de construcţie a rampei ecologice din Cluj, ar fi fost beneficiarul unui comision de circa 61 de milioane de lei, contravaloarea unui comision venit de la un grup de persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, care procurau facturi false pentru cumpărarea de materiale de construcţii, care erau apoi introduse în contabilitate.

„Deocamdată vreau să văd ce acuzaţii mi se aduc, pe cine am omorât? Ori sunt prost, ori tâmpit, pentru că, dacă am făcut această evaziune, cum au intrat firmele mele în insolvenţă? Din 2007 până în 2012, în calitate de om de afaceri, am plătit statului impozite şi TVA de 30 de milioane de euro şi băncilor 70 de milioane de euro, însemnând dobânzi şi penalităţi. Mulţamul a fost că a trebuit să intru în insolvenţă. Acum, când trebuie să mă judec pentru drepturile mele, eu sunt hărţuit. Dacă eu am evazionat aceşti bani, ei undeva trebuie să fie. M-aş bucura ca cine a descoperit aceşti bani fraudaţi să îi aducă şi să îi bage în circuit”, afirmă Cornu, conform Mediafax. În anul 2006, Georgică Cornu a câştigat primul mandat în fruntea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara. În 2010, el a fost reales, iar în luna februarie 2014 Cornu a câştigat al treilea mandat la conducerea aceleiaşi instituţii.

 

Patronul Confort arestat

Centru Integrat de Management al Deşeurilor din Cluj este finanţat din bani europeni şi investiţia totală este evaluată la 76 de milioane de euro, sumă pe care Uniunea Europeană o susţine în proporţie de 70%. Acesta nu este singurul proiect pe managementul deşeurilor câştigat de cei de la Confort SA. În cursul lunii trecute, Consiliul Judeţean Arad a acordat Proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad” firmei Confort SA. Valoarea proiectului este 122.573.648 de lei, din care valoare eligibilă conform POS, 112.905.765 lei. Din această ultimă valoare, co-finanţarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adică 90.324.607 de lei.

Tot la Arad, cei de la Confort în asociere cu Vel Service au câştigat în toamna anului trecut proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad”. De această dată, valoarea proiectului s-a ridica la 122 milioane lei.

În primă fază, acest contract a fost atribuit consorţiului format din firmele Hidroconstrucţia – Iridex – Argif, care au ofertat pentru 29,7 milioane de euro. Chiar dacă CJ Cluj a atribuit contractul firmelor care au cerut mai puţini bani, decizia a fost contestată la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi, ulterior, în instanţă. Însă, în ambele situaţii cei de la Confort SA şi Vel Service SA au avut câştig de cauză, astfel că administraţia judeţeană a trebuit să semneze cu cei această asociere.

 

Percheziţii cu cumnata şi copiii

Conform declaraţiilor, Georgică Cornu spune că a aflat joi dimineaţă despre percheziţii şi că acasă se aflau copiii, cu cumnata sa, care s-au speriat.

„Am fost sunat de dimineaţă că strada mea e blocată şi sunt la mine la percheziţie. Copiii dormeau, erau cu cumnata mea şi s-au speriat, vă daţi seama. Le place spectacolul, nu vedeţi că trăim într-un spectacol imens la care se uită toată lumea? Dacă eşti om de afaceri, eşti rău. Trebuia până la urmă să fie ocupat spaţiul tv, iar mă fac vedetă”, a afirmat Cornu.

Omul de afaceri a mai susţinut că dacă ar fi făcut evaziune fiscală nu ar mai fi avut firmele în insolvenţă.

„Deocamdată vreau să văd ce acuzaţii mi se aduc, pe cine am omorât? Ori sunt prost, ori tâmpit, pentru că, dacă am făcut această evaziune, cum au intrat firmele mele în insolvenţă? Din 2007 până în 2012, în calitate de om de afaceri, am plătit statului impozite şi TVA de 30 de milioane de euro şi băncilor 70 de milioane de euro, însemnând dobânzi şi penalităţi. Mulţamul a fost că a trebuit să intru în insolvenţă. Acum, când trebuie să mă judec pentru drepturile mele, eu sunt hărţuit. Dacă eu am evazionat aceşti bani, ei undeva trebuie să fie. M-aş bucura ca cine a descoperit aceşti bani fraudaţi să îi aducă şi să îi bage în circuit”, a declarat Cornu.

Peste 20 de percheziţii au avut loc, joi dimineaţă, în judeţele Timiş, Mehedinţi şi Gorj, la mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 61 de milioane de lei, prin folosirea de facturi false, în acest caz fiind vizat şi omul de afaceri Georgică Cornu, declarau surse din rândul anchetatorilor.

 

“Cornul abundenţei”

Georgică Cornu este cel mai bogat timişorean şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Timiş şi are o avere evaluată la peste 110 milioane de euro, firmele lui făcând, preponderent, afaceri cu statul român. Până în 2004, Cornu este un apropiat al PSD, după 2005 sprijinind politicienii democraţi. Este unul dintre prietenii lui Mihai Stănişoară, consilier prezidențial pe probleme de securitate națională şi fost Ministru al Apărării Naţionale în guvernul Boc între decembrie 2008 şi decembrie 2009. Cornu are contracte în derulare cu majoritatea administraţiilor judeţene şi locale din ţară, precum şi cu instituţii centrale cum ar fi Enel Distribuţie Banat, Hidroelectrica, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sau  Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri. Conform unui top al societăților care fac afaceri cu statul, Georgică Cornu se situează, prin intermediul firmelor, pe locul III, după Spedition UMB Bacău, patronată de familia Umbrărescu, şi Romstrade Giurgiu, patronată de Nelu Iordache.

Lucian Caraiman, partenerul de afaceri al lui Cornu, se numără şi el printre milionarii timişoreni şi are o avere estimată de cei la Forbes la 24 de milioane de euro.

El este implicat şi într-un scandal care a ajuns să fie anchetat de procurorii DNA din Timişoara. Caraiman a fost acuzat de dare de mită, delapidare, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

rampa-ecologica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.