Problemele colegiului senatorial numărul doi sunt problemele clujeanului în general. Aceasta este opinia pe care o împărtăşesc cei trei candidaţi la funcţia de senator de Cluj- Şerban Rădulescu, Peter Kovacs Eckstein şi Lucia Morariu.

 
Gazeta de Cluj a demarat săptămâna trecută un serial prin care vă prezintă, prin “interviuri în oglindă” principalii candidaţi clujeni care s-au înscris în lupta electorală pentru Parlamentul României. După ce săptămâna trecută a fost dedicată colegiului numărul unu din Cluj – Napoca, săptămâna aceasta a venit rândul colegiului numărul doi, unde sunt înscrişi pentru funcţia de senator Şerban Rădulescu (PD-L), Peter Kovacs Eckstein (UDMR) şi Lucia Morariu (PNL). Aceştia vorbesc despre calităţile care îi recomandă pentru un post de senator, problemele colegiului în care candidează şi rezolvarea acestor probleme.

Gazeta de Cluj
: Care este motivul pentru care aţi ales să candidaţi în colegiul nr. 2 Cluj – Napoca?

Şerban Rădulescu: Alegerea am făcut-o în urma discutiilor din Biroul Politic Judeţean PDL, când am hotărât să concurez în unul din Colegiile pentru Senat din Cluj-Napoca. În 2000 am candidat la Primăria Clujului, când m-au despărţit câteva procente de contracandidatul meu Gheorghe Funar. Dobândisem o notorietate şi în plan politic, pe care timpul a estompat-o, cred, în mică masură, aşa încât şansele de reuşită le-am evaluat ca fiind mai mari în Cluj-Napoca. În plus, proiectele mele se leagă de municipiul reşedinţă de judeţ, indiferent că este vorba de Someşeni, Mărăşti, Dâmbul Rotund, Gruia, Andrei Mureşanu sau Gheorgheni.

Peter Kovacs Eckstein: Am ales să candidez la Cluj, deşi poate un alt colegiu era mai favorabil din punct de vedere al ponderii etnicilor maghiari, deoarece sunt clujean. Mesajul meu electoral, poate, că este mai bine recepţionat de  electoratul clujean, urban, mai sensibil la modernitate şi dezvoltare. În oraş, m-am orientat după colegiul în care domiciliez şi a cărei probleme le cunosc pe propria mea piele.

Lucia Morariu: Am ales să candidez pentru Senat în Colegiul 2 Cluj-Napoca, datorită următoarelor motive: experienţa ca Secretar de stat pt. turism mi-a arătat că cel mai important lucru pt. a fi în masură în mod real să provoci schimbarea în România este să concepi legi. Este mare nevoie în Parlament de oameni care au construit companii, care ştiu să facă în mod corect 2 lei dintr-unul, pentru ca legile care se fac să poată să fie şi aplicate. Experienţa ca şi conducător de companie privată m-a învăţat să lucrez cu oamenii. În compania pe care am înfiinţat-o am fost şi agent de turism, am fost şi agent de marketing, am fost şi director şi am învăţat să îi ascult pe oameni şi să le înţeleg nevoile. Un bun senator trebuie înainte de toate să asculte şi să înţeleagă nevoile celor pe care îi reprezintă. Experienţa dobândită ca Preşedinte al celei mai importante asociaţii patronal-profesionale din turismul românesc, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), m-a învăţat că un lider al unei comunităţi de afaceri trebuie să pună înaintea intereselor particulare interesul de grup al respectivei comunităţi. Am fost primul preşedinte ANAT cu domiciliul în alt oraş decât Bucureşti şi mă bucur de respectul colegilor de breaslă din întreaga ţară. Chiar de la nivelul ANAT am scris legi care se aplică în prezent în activitatea agenţiilor de turism din România. Experienţa dobândită în  administraţie ca Secretar de stat pentru turism, poate fi de un real folos clujenilor dacă mă vor alege senator deoarece am cunoscut sistemul, am învăţat procedurile şi ştiu de unde să încep. Am ales Colegiul 2 pentru că majoritatea prietenilor şi cunoştinţelor locuiesc în acest colegiu şi astfel le pot cunoaşte nevoile şi doriţele şi ca urmare, îi pot reprezenta în mod real în Parlament.

Problemele colegiului şi rezolvarea acestor probleme

Gazeta de Cluj: Precizati, punctual, problemele colegiului în care candidaţi şi soluţiile de rezolvare a acestor probleme.

Şerban Rădulescu: Problemele Colegiului 2 sunt problemele Clujului şi ale cetăţenilor din întreaga ţară. Vreau să fiu foarte clar. Un senator nu poate interveni direct într-o problemă punctuală ce ţine de administraţia locală, dar poate influenţa decisiv alocarea unor fonduri care să permită rezolvarea acestei probleme. Pentru aceasta este nevoie ca toţi actorii locali, judeţeni, naţionali să cante aceeaşi partitură în folosul celor care i-au ales. Clujenii şi-au manifestat încrederea într-o conducere administrativă în care majoritatea o reprezintă Partidul Democrat Liberal, cu Emil Boc şi Alin Tişe în prim plan. Pentru ca cercul să se închidă şi clujenii să poată profita de conjuctura favorabilă este nevoie ca în Parlament majoritatea să fie portocalie, PDL deci, pentru ca Guvernul să fie format de democrat-liberali. De aceea dorim ca în 30 noiembrie clujenii să ne voteze în număr mare.

Peter Kovacs Eckstein: Colegiul este mare şi unele probleme sunt specifice cartierelor componente. Rezolvarea problemei centurii ocolitoare a Clujului este importantă pentru mai toate cartierele din oraş. Problemele legate de circulaţie, inclusiv transportul în comun este, de asemenea, de interes.

Lipsa spaţiilor verzi, statutul Făgetului, a Văii Fânaţelor, lipsa benzilor de circulaţie pentru biciclişti, sunt de asemenea probleme de rezolvat, ca şi siguranţa cetăţeanului în comunitate, probelemele legate de restituirea proprietãţilor. În toate aceste probleme este de dorit o conlucrare între parlamentari şi administraţia locală. Parlamentarul poate iniţia modificarea legislaţiei în sensul facilitării rezolvării problemelor locale, dar poate să facã şi lobby pe lângă autorităţile centrale. Importante sunt audienţele, contactul cu alegătorii şi cunoaşterea problemelor ce frământă alegătorii.

Lucia Morariu: Principalele probleme ale oamenilor care locuiesc în Colegiul 2 sunt cele legate de calitatea vieţii. S-a dovedit că politica liberală a dus la o creştere economică a ţarii care a permis dublarea pensiilor în ultimii 4 ani. În ceea ce mă priveşte, prin compania pe care am creat-o acum 15 ani, am reuşit să asigur un trai mai bun părinţilor şi bunicilor mei precum şi prosperitate familiilor celor care s-au asociat cu mine şi familia mea în această companie. Voi susţine în continuare politica liberală de atragere a investitorilor şi încurajare a initiaţivei private ca fiind soluţia pentru locuri de muncă mai bune şi, respectiv, creşterea salariilor şi pensiilor. În mod special voi susţine pentru Cluj dezvoltarea în continuare a aeroportului, cu finanţare parţială de la bugetul statului, aceasta fiind temelia prosperităţii oraşului şi a locuitorilor săi. Locuitorii Clujului doresc astăzi mai multe spaţii verzi şi locuri de joacă de calitate pentru copiii lor şi am convingerea că o nouă lege a construcţiilor care să stopeze dezvoltarea imobiliară necontrolată este absolut necesară. Locuitorii Clujului au nevoie de mai mult acces la educaţie şi un învătământ de calitate şi voi susţine în acest sens continuarea programului liberal care acorda elevilor calculatoare. Femeile-mame din Cluj şi nu numai au nevoie de o soluţie care să rezolve pe scară largă problema lecţiilor de după şcoală ale copiilor, în condiţiile în care ele doresc să se implice mai mult într-o carieră profesională. Voi susţine în acest sens un program naţional de stimulare a unităţilor de învăţământ tip “after-school” precum şi facilităţi acordate cadrelor didactice care predau în astfel de unităţi. Locuitorii Clujului şi nu numai au nevoie de soluţii de petrecere a timpului liber, pentru refacerea stării de sănătate şi, mai ales, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, pentru toate categoriile sociale. Voi susţine introducerea legii tichetelor de vacanţă, prin care angajatorii dobândesc facilităţi importante dacă investesc sume pentru plata vacanţelor angajaţilor. Voi susţine, de asemenea, majorarea sumelor destinate compensării de la bugetul de stat a biletelor de odihnă şi tratament în staţiuni din România destinate bugetarilor şi pensionarilor. Voi susţine refacerea cu sprijin de la bugetul de stat şi fonduri europene a staţiunilor balneare şi balneo-climaterice din România, inclusiv a staţiunilor Băile Someşeni, Băile Turda, zona Cojocna, pentru ca locuitorii Clujului să aibă acces la servicii de calitate, aproape de casă.

Colaborarea cu autorităţile locale

Gazeta de Cluj: Putem vorbi despre o relaţie de colaborare între dumneavoastră şi autorităţile locale pentru identificarea şi rezolvarea cât mai rapidă a problemelor colegiului în care candidaţi?

Serban Rădulescu: Evident că putem vorbi. Relaţia între autorităţile locale şi mine ca senator de Cluj nu poate fi decât corectă, în interesul celor care ne votează. Orice problemă punctuală a fiecărui clujean care se va adresa Biroului meu senatorial îşi va găsi rezolvarea în urma discuţiilor pe care le voi avea cu colegii mei de partid din administraţia locală.

Peter Kovacs Eckstein: Fără o colaborare cu autorităţile locale, parlamentarul nu poate fi de succes în colegiul în care a fost ales. Eu am avut şi am o relaţie de colaborare cu autorităţile locale. Nu m-am sfiit să colaborez nici cu personalităţi politice cu vederi politice total diferite – ca de exemplu dl. senator Funar -, atunci când interesul general a cerut. Am procedat şi voi proceda ca atare şi în cazul interesului local al oraşului şi colegiului pe care, sper, îl voi reprezenta.

Lucia Morariu: În mod cert. Spre exemplu în mandatul de Secretar de stat pentru turism, am sprijinit în mod constant activitatea centrului de informare turistică a oraşului înfiinţat de Primăria Cluj, mai mult decât atât, am implicat pentru prima dată oraşul prin municipalitate în acţiuni de anvergură referitoare la promovarea turistică. Astfel, cu ocazia Târgului de Turism al României (23-26 Oct. 2008), în prima zi, care este dedicată Ardealului, oraşul Cluj – Napoca va fi actorul principal. Ministerul a invitat autoritatea locală să expună în cadrul târgului de turism pe standul finanţat de către Minister, iar Primăria şi Consiliul Judeţean Cluj sunt aşteptate să susţină participarea cu materiale de promovare şi activităţi cultural-artistice. De altfel, relaţia mea cu autorităţile locale implicate în turism din întreaga ţară este foarte bună, anul 2008 fiind primul an în care acestea au posibilitatea să participe gratuit la târgurile de turism din ţară şi străinătate (cca. 60 târguri în 2008), la care Ministerul finanţează participarea sub pavilion naţional.

Relaţia cetăţean – parlamentar

Gazeta de Cluj: Va schimba votul uninominal relaţia cetăţean-parlamentar?

Şerban Rădulescu: Parlamentul va fi ales de către membrii unei comunităţi, în faţa căreia va răspunde direct. El se va putea prezenta în faţa alegătorilor cu realizările sale, apreciate sau nu de către aceştia. Cei ce vom fi aleşi vom avea o activitate responsabilă pentru ca monitorizarea cetăţeanului este continuă.

Peter Kovacs Eckstein: Sunt create premisele ca relaţia să fie mai directă, mai strânsă.

Lucia Morariu: Da. Responsabilitatea faţă de cetăţeni va fi una directă.

Calităţi senatoriale

Gazeta de Cluj: Care sunt calităţile care vă recomandă pentru un mandat de senator?

Şerban Rădulescu: Important este nu ce cred eu că mă recomandă pentru mandatul de senator, ci aprecierea pe care o pot obţine din partea alegătorilor. Nu vă ascund că am avut multe discuţii cu mine însumi dacă să candidez sau nu. În cele din urmă m-am hotărât să mă implic direct pentru că de pe margine nu poţi influenţa cu nimic mersul jocului. Sunt chirurg şi de peste 30 de ani muncesc în sala de operaţii, încercând să salvez vieţi omeneşti. Doresc să fac bine celor din jur. Cred că a sosit momentul să fac pasul către o altă zonă în care decizia mea să influenţeze în bine viaţa unei colectivităţi întregi. Mă voi axa pe două proiecte majore pentru populaţia României:  1. Sănătatea copiilor noştri şi în cele din urmă a noastră, a tuturor prin îmbunătăţirea stilului de viaţă, regimului alimentar, a introducerii sportului ca mod de viaţă şi 2. Hepatita B si C care face şi va face ravagii în rândul românilor dacă nu se va conştientiza de către factorii de conducere din sistemul medical, dar şi de către populaţie, gravitatea bolii. Mă vor preocupa probleme ca de pildă medicamentele compensate şi gratuite, dotarea spitalelor clujene, tratarea corectă şi demnă a pacienţilor din cabinete şi spitale. Pentru aceasta am nevoie de sugestiile, sprijinul şi voturile clujenilor.

Peter Kovacs Eckstein: Mă consider un om echilibrat, cu o pregătire profesională – jurist – care e recomandabilă pentru un parlamentar. Nu am avut şi nu voi avea probleme cu corupţia. Mă interesează şi doresc să promovez interesele comunităţii şi nu unele personale sau de grup. Am făcut faţă provocărilor care sunt inerente unor funcţii publice (am fost ministru, preşedinte de comisie parlamentară, reprezentant al României la instituţii europene). N-am ezitat să critic, suportând consecinţele, inclusiv pe şefii mei pe linie de formaţiune politică, atunci când se impunea. Mai pe scurt :am un cuvânt de spus, care îndeobşte este şi ascultat.

Lucia Morariu: Experienţa în construcţia şi conducerea unei companii care a pornit de la un statut de firmă locală şi a ajuns de importanţă naţională. Experienţa dobândită în conducerea celei mai importante asociaţii patronal-profesionale din turismul românesc (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism). Experienţa dobândită ca Secretar de stat pt. turism în cadrul unui minister nou înfiinţat, într-o perioadă de frământări politice. Faptul că sunt un om de onoare.

Menţionăm că Gazeta de Cluj a întreprins toate demersurile necesare pentru a reda şi poziţia lui Decebal Manole Bogdan, candidatul pentru funcţia de senator din partea PSD+PC, însă acesta nu a dispus de timpul necesar pentru a ne răspunde la întrebări.

Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.