Costel Siserman, medicul care doreşte să fie şeful Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, urmează să fie urmărit penal de către procurorii sibieni. Dosarul a fost strămutat la Sibiu datorită faptului că fratele lui Costel Siserman, Viorel Siserman, conduce Parchetul Militar din Cluj, iar soţia acestuia, Sorina Siserman, este judecător şi vrea şefia Curţii de Apel Cluj, arată surse judiciare. Judecătorul Lucian Buta a dat anterior un verdict prin care a cerut procurorilor începerea urmăririi penale a lui Costel Siserman.

 

Magistratul Lucian Buta din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a cerut începerea urmăririi penale în cazul cadavrelor decapitate de la Morga din Cluj, ”opera de artă” a medicilor de la IML Cluj. În cadrul sentinţei s-a cerut audierea medicilor legişti Costel Siserman, Mugur Pop şi a lui Valentin Muntean, directorul Departamentului de Chirurgie din UMF, precum şi a autopsierilor, pentru a se determina persoana care a decapitat efectiv cele 5 cadavre şi pentru a se vedea cine a comandat această manoperă

Legăturile profunde ale lui Costel Siserman cu justiţia clujeană ar fi putut tergiversa dosarul, iar acest fapt i-a ”motivat” pe judecătorii ICCJ să mute urmărirea penală la procurorii sibieni. Mai precis, Costel Siserman este cumnat cu fostul preşedinte al Tribunalului Cluj, Sorin Siserman, care acum râvneşte conducerea Curţii de Apel Cluj. Familia Siserman mai are un pion de control în justiţia clujeană prin aceea că şotul magistratului clujean, Viorel Siserman, este şeful Parchetului Militar Cluj, se arăta anterior. În motivare se arată că există indicii temeinice referitor la suspiciunea de comitere de infracţiuni de complicitate la profanarea cadavrelor şi eventuale infracţiuni de abuz în serviciu, evaziune fiscală, fals intelectual şi uz de fals. Judecătorul a cerut procurorilor lămurirea unor aspecte concrete, privind implicarea unor persoane cu atribuţii de serviciu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Institutul de Medicină Legală, dar şi aspecte de ordin financiar a asociaţiei italiene private beneficiare.

Medicul legist Radu Vieru Socaciu, şeful Laboratorului de Prosectură din IML Cluj, a reclamat la sfârşitul anului trecut, profanarea unui număr de 5 cadavre.

În fapt, s-a constatat că Valentin Munteanu a organizat în februarie 2013, un curs internaţional postuniversitar de chirurgie plastică şi reconstructivă, în colaborare cu organizaţia privată italiană Accademia Chirurgica Durante Scacchi. La curs au participat 12 italieni şi 5 români. Judecătorul a remarcat faptul că în convenţia invocată de organizatorii cursului, semnată între UMF Cluj şi AC Dureante Scacchi nu apar detaliile privind participarea financiară a străinilor, fiind de natură să ridice “îndoieli serioase asupra legalităţii înţelegerii”.

Magistratul mai consideră că UMF nu avea posibilitatea legală de a pune la dispoziţia partenerului italian cadavrele umane. Iar protocolul invocat, dintre UMF Cluj şi IML Cluj, nu ar face nici măcar indirect referire la activităţi legate de exploatarea cadavrelor, ci “reglementează doar chestiuni legate de utilizarea în comun a logisticii, a unor laboratoare şi a altor spaţii, a aparaturii medicale şi de laborator”.

Chiar dacă potrivit legii, disciplinele universitare de anatomie şi de anatomie patologică pot prelua în scop didactic şi ştiinţific cadavrele nerevendicate, fără aparţinători, magistratul arată că nu rezultă din documente că UMF Cluj ar dispune de servicii organizate pentru utilizarea cadavrelor, convenţia cu asociaţia italiană neputându-se efectua astfel în condiţii de legalitate.

Instanţa mai arată în motivarea deciziei de începere a urmăririi penale, că în Europa cursurile de disecţie şi chirurgie se efectuează în marea lor majoritate pe manechine. Activităţile practice din cadrul cursului s-au desfăşurat în două săli de disecţie, ale UMF şi IML Cluj, fiind separate capetele, de trunchiurile cadavrelor neidentificate şi nerevendicate.

Medicul IML Cluj, Costel Siserman, a câştigat procesul deschis împotriva Ministerul Sănătăţii şi a medicului Marius Vartic, după ce a fost destituit în 2013 din funcţia de director al instituţiei, în urma scandalului cadavrelor decapitate, după cum se arăta într-un articol anterior. Decizia este atacată cu recurs. Marius Vartic este cel care l-a înlocuit la conducerea Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj, prin Ordinul Ministerului şi a fost contestat în mod public de către angajaţi.  Costel Siserman, pe de altă parte, este urmărit penal pentru profanare de cadavre.

Judecătorul  Sergiu Rus, din cadrul Secţiei de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Cluj, a decis, săptămâna trecută, în favoarea lui Costel Siserman, obligând Ministerul Sănătăţii să-l repună în funcţia de conducere de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Cluj şi să îi plătească 5.000 de lei cu titlu de daune morale. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va trebui să plătească indemnizaţia de director pe toată perioada în care a fost demis. Decizia nu este definitivă, deci nu are putere executorie, şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cincisprezece zile.

”Admite excepţia de nelegalitate formulată de reclamantul S.C.V. în contradictoriu cu pârâţii M.S. şi M.S. şi constată nelegalitatea Raportului nr. EN 9098/07.10.2013 privind analiza desfăşurării concursului pentru ocuparea posturilor de director la I.M.L. Cluj, I.M.L. Iaşi şi I.M.L. Târgu Mureş sub aspectul respectării procedurilor şi condiţiilor de concurs, astfel cum acesta a fost aprobat prin rezoluţia olografă a Ministrului Sănătăţii aplicată pe raport. Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul S.C.V. împotriva pârâţilor M.S. şi M.S., şi în consecinţă: Obligă pârâtul M.S. să numească reclamantul, prin ordin, în funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Cluj ca urmare a rezultatului obţinut la Concursul/examenul pentru ocuparea posturilor vacante de director la Institutul de Medicină Legală Iaşi, I.M.L. Cluj, I.M.L. Târgu Mureş – Ministerul Sănătăţii, organizat în perioada 22 iulie – 2 august 2013 în baza referatului Direcţiei Generale Resurse Umane şi Certificare din cadrul Ministerului Sănătăţii nr. E.N. 4929/15.05.2013, aprobat de Ministrul Sănătăţii. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului indemnizaţia aferentă funcţiei de conducere, în cuantum de 3392 lei/lună, începând cu data de 01.09.2013 şi până la numirea reclamantului în funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Cluj prin ordin al Ministrului Sănătăţii. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului suma de 5000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul M.S. să plătească reclamantului suma de 400 lei cheltuieli de judecată.”, se arată în Hotărârea numărul  345/2014, pronunţată pe 16 septembrie de Curtea de Apel Cluj.

sorina siserman pag 23

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.