Cu toţii am auzit de Nicoleta Lupea şi Dan Cristea, campionii mondiali la dezbatere. S-ar părea că municipiul Cluj-Napoca îşi creează o tradiţie în acest domeniu, deoarece şi în acest an vom fi reprezentanţi la Campionatul Mondial de Dezbateri, dar de aceasta dată pentru elevi de liceu. Trei eleve de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca au fost selecţionate să participe la etapa mondială a concursului, însă au nevoie de fonduri pentru a participa la aceste concursuri. Gazeta de Cluj le sprijină în această iniţiativă şi îi invită şi pe cititorii ziarului să le sprijine pe aceste tinere care ar putea deveni o adevărată emblemă a culturalităţii clujene

„Mă numesc Oana Taloş, sunt elevă în clasa a 12-a la C.N. Emil Racoviţă din Cluj-Napoca, şi fac dezbateri academice de 4 ani, în cadrul Asociaţiei Române de Dezbatere, Oratorie şi Retorică (ARDOR).
Sunt în echipa de dezbateri cu două colege de şcoală, Ioana Georgescu şi Bianca Prunea”, aşa începea primul e-mail de la cele trei fete care vor participa la concursul mondial de dezbatere.

Cele trei eleve au nevoie de minim 2.800 de euro pentru a ajunge în ţara Lalelelor, fiecare participantă la concurs  are nevoie de 700 de euro. Dacă organizatorii le-au promis că le pot furniza aproximativ 600 de euro, restul sumei pentru a ajunge în Olanda depinde de voi.
“Am încercat să găsim sponsori la companii locale importante şi la firme de avocatura, însă criză financiară sau alte motive ne-au împiedecat să găsim ajutor”, este cel mai înduieşetoare declaraţie a Oanei Taloş.
Experienţa spune totul

În ultimii patru ani, cele trei fete au acumulat premii în diverse concursuri din domeniul dezbaterilor, atât naţionale cât şi internaţionale. Selectarea la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru elevi IDEA Youth Forum pe baza competenţelor şi a experienţei câştigate de-a lungul timpului este un semn al Profesionalismul celor trei tinere

Din clasa a 9-a la nivel mondial

„Totul a pornit în clasa a 9-a când ne-am înscris la liceu şi ne-au făcut un meci demonstrativ doi antrenori. De atunci ne-a pasionat dezbaterile şi am participat la training-uri. În fiecare săptămână aveam întâlniri la clubul de dezbateri. Din toată clasa, câţi am participat la training-uri prima dată, am rămas doar câţiva. Astfel, am participat la concursuri, am avut rezultate din ce în ce mai bune şi ne-am înfrânt frica de a vorbi în public. Din cate le cunosc pe fete eram destul de timide la început şi ne era frică să vorbim în faţa unui public, iar acuma nu ne este frică să vorbim în faţa unui public de câteva sute de oameni”, a explicat pentru Gazeta de Cluj Oana Taloş, una dintre participantele la dezbatere.
Echipa, formată din Ioana Georgescu, Bianca Prunea şi Oana Taloş, toate eleve (acum foste eleve) ale Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca, s-a format în primăvara anului 2009, dar fiecare dintre noi a mai făcut dezbateri de-a lungul liceului.

Oana Taloş şi Ioana Georgescu au format o echipă încă din clasa a 9-a, când au participat la diverse campionate regionale şi interşcolare împreună cu alte persoane. În 2008 am câştigat locul I pe echipe la campionatul dintre echipele liceului Racoviţă, iar în vara lui 2008 am câştigat locul II pe echipe la Campionatul Regional, care a avut loc la Gilău, şi care ne-a garantat participarea la Campionatul Naţional de la Slanic Moldova.  Bianca Prunea a activat ca debater în alte echipe, de asemenea, şi a participat la diverse campionate. În 2007 a câştigat Campionatul Regional şi a luat locul III pe echipe la Campionatul Naţional de la Slănic Moldova şi locul I pe echipe mixate, la acelaşi campionat.
“Din martie 2009, noi trei formăm o echipă, când am participat la Concursul Naţional "Saint-George City of Debate", unde am luat locul I pe echipe”, a mărturisit Oana Taloş.

Tiberiu Hrihorciuc

3 COMENTARII

  1. Ala care s-o semnat cu numele meu mai sus ii un ratat frustrat. Fetelor, multa bafta! Si sper ca cineva care citeste articolul si poate sa le ajute, sa o faca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.