Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Napoca a deschis un proces un proces împotriva companiei Modern Farm, care îi aparține omului de afaceri din domeniul imobiliarelor, clujeanul Călin Buzoianu, pentru rezilierea unui contract încheiat în 2006 privitor la închirierea a 100 hectare de teren din comuna Bonțida aflate în proprietatea universității. Nu este primul proces între USAMV și Modern Farm pe tema acestui contract. Această afacere a fost verificată și de Curtea de Conturi Cluj care a ajuns la concluzia că terenurile au fost transferate nelegitim către firma respectivă.

În procesul deschis la jumătatea anului trecut, USAMV cere ca Modern Farm, firma lui Călin Buzoianu, să elibereze cele 100 de hectare din Bonțida și readucerea lor la starea inițială.

De asemenea, universitatea solicită plata retroactivă a cotei de participare la profit datorată de Modern Farm, în valoare de 147,524.75 lei, începând cu anul 2018 și până la rezilierea contractului,precum și peste 30 de milioane de lei, valoare care ar rezulta din ”exploatarea terenului, în cuantum aproximativ de 30.612.959 lei, precum și plata daunelor interese datorate pentru degradarea, respectiv distrugerea construcțiilor existente pe terenurile obiect al contractului în cuantum aproximativ de 500.000 lei, totalizând 31.112.959 lei”, se arată în cererea de chemare în judecată.

În 2006, USAMV a încheiat cu Modern Farm un contract pentru realizarea unor investiţii pe terenurile respective, exploatarea lor şi oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare şi practică a studenţilor Universităţii pe diverse domenii. 

Contractul de asociere în participațiune dintre USAMV Cluj-Napoca și SC Modern Farm SRL avea ca și scop ”realizarea de către asociat a unor investiții pe imobilele Universității exploatarea în interesul în interesul comun al acestor investiții și oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare și practica studenților universității pe diverse domenii”. În contract, SC Modern Farm SRL a fost denumită “administrator”. Contractul de participațiune s-a încheiat fără o selecție de oferte, iar în apărarea lor, Liviu Mărghitaș, Doru Pamfil și Viorel Poruțiu invocând faptul că la data respectivă nu exista o “obligație legală” în acest sens.

Însă,potrivit unui raport al Curții de Conturi Cluj, afacerea nu a respectat legile. ”Gestionarea cu respectarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în administrarea patrimoniului public este o obligație a conducătorilor entităților care gestionează patrimoniul public, prevăzută la art. 3 din OG nr. 119 din 31 august 1999 (republicată) privind controlul intern și controlul financiar preventiv”, arată raportul. Potrivit auditului făcut de Curtea de Conturi ”universitatea nu s-a asigurat de faptul că partenerul cu care urma să se asocieze are experiența necesară derulării în condiții de eficiență a  activităților în scopul obținerii de profit. Totodată, Universitatea nu s-a asigurat de faptul că asociatul are capacitatea financiară astfel încât să poată realiza investițiile la care s-a angajat. În acest context, Universitatea nu putea să dispună asupra imobilelor, deci nu avea calitatea juridică de a încheia contracte de asociere în participațiune / contracte de închiriere / contracte de concesiune având ca obiect bunuri din domeniul public al statului asupra cărora deține drept de folosință”, arată raportul Curții de Conturi.

Revenind la procesul deschis la jumătatea anului trecut, magistrații de la Tribunalul Cluj au considerat că dosarul ar trebui judecat de Tribunalul Comercial Cluj

”Instanţa reţine că litigiul dedus judecăţii se poartă între o societate comercială şi autoritatea contractantă, raportul juridic dedus judecăţii fiind derivat din încheierea de către părţi a contractului de asociere în participaţiune, astfel încât se constată că prezenta cauză reclamă o specializare de natura celei acordate tribunalelor specializate, întrucât operaţiunea juridică pe care se fundamentează cererea principală de chemare în judecată cuprinde acte juridice încheiate de către un profesionist, în exercitarea normală a activităţii sale”, arată decizia Tribunalului Cluj prin care dosarul este trimis la Tribunalul Comercial Cluj.

Până în acest moment, instanța nu a judecat niciun termen din acest dosar.

În zona respectivă familia Buzoianu are o mega investiție imobiliară

În zona respectivă, Felinvest S.A., o altă afacere a familiei Buzoianu, de această dată a lui Octavian Buzoianu, fratele lui Călin, dezvoltă o mega afacere imobiliară. Este vorba despre un proiect, pe 190.000 mp, care aduce un concept unic în România și Europa de Est: Wild Hills, un country club cu o componentă de incubator de afaceri în localitatea Jucu.

Country club-ul se va întinde pe un teren de 190.000 de mp, suprafața construită va fi de 8.000 de mp, iar valoarea investiției se ridică la cifra de 6 milioane de euro. Proiectul Wild Hills va fi finalizat în primăvara anului 2023 și a fost gândit în jurul unor clădiri cu valoare istorică – grajdurile austro-ungare ale fostei herghelii din Jucu – unde dezvoltatorul își asumă să păstreze activitatea cabalină și agricolă desfășurată în prezent acolo. Proiectul pune accent pe întoarcerea la natură și pe zonele dedicate activităților în aer liber, pentru a crea un mediu sănătos, care stimulează creativitatea.

Octavian Buzoianu

Incubatorul de afaceri din cadrul Wild Hills, denumit Techville by CBC, va găzdui 30 de startup-uri din domeniul tehnologiei. Acesta este creat în parteneriat cu Asociația With Us, în jurul acceleratorului Risky Business, care are sediul la Cluj Business Campus. Membrii asociației vor mentora și chiar finanța startup-urile din incubatorul de la Jucu.

Din afacerea felinvest mai face parte și Dan Dunca, un alt om de afaceri clujean din domeniul imobiliarelor care a dezvoltat un ansamblu de locuințe în Cluj Napoca alături de Virgil Ardelean, fostul șef DGIPI din cadrul Ministerului de Interne.

Comuna Jucu a luat terenul ilegal de la USAMV

În 2016, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a dat în judecată Consiliul Local Jucu, comuna Jucu și statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. USAMV a cerut instanței anularea în parte a două Hotărâri de Consiliu Local din 2007 și 2008 privind inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al comunei Jucu. De asemenea, universitatea a mai cerut rectificarea situației de carte funciară a imobilului înscris în favoarea comunei Jucu, în sensul radierii dreptului de proprietate al comunei Jucu, anularea nr. cadastral și sistarea cărții funciare pentru lipsa părților. Concret, USAMV a arătat că printr-o Hotărâre de Guvern  din anul 2004 a preluat prin absorbție Stațiune de Cercetare-Dezvoltare de 1390 ha, aflată în localitatea Jucu. Însă, în 2007 USAMV a constatat că s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local prin care s-a dispus însușirea de către Consiliu Local Jucu a inventarului bunurilor aparținând domeniului privat al comunei Jucu, prin care s-a inclus și terenul în suprafață de 24.154 mp. USAMV mai spune că în mod nelegal, s-a emis și în 2008 un HCL în temeiul căreia, bunul imobil respectiv a fost înscris în proprietatea comunei Jucu, fiind transcris într-o nouă carte funciară. Tribunalul Cluj a admis în martie 2017 acțiunea formulată de USAMV. Statul Român a făcut recurs, însă câteva luni mai târziu, Curtea de Apel Cluj a respins recursul.

6 COMENTARII

 1. Pe cei din conducerea USAMV nu-i mai crede nimeni! Și-au dat arama pa față cînd au vîndut pămînurile de la ieșirea din Mănăștur spre Florești, unde e Vivo și noul cartier. Ce loc mai bun de practică, mai aproiat de facultate și mai bun de cercetare putea fi pentru studenți și profesori?
  PS Credeam că magazinele Gourmeticus (nume nefericit, neromânesc) ale USAMV se vor pildă de calitate, gust și prețuri cinstite. Recunosc că primele două sînt, încă, valabile dar a treia este dusă de ceva vreme. Unde este laptele crud biologic la 3 lei și 50 de bani litrul? Unde sînt ouăle biologice la 50 sau 80 de bani oul, după mărime? Fermele de la Cojocna sînt odată subvenționate, fiind activitate didactică, de la buget, de fiecare dintre noi. A doua oară studenții pun mâna, fac practică nu sînt plătiți. Cum a ajuns azi laptele la 7 lei (de fapt 6.90 scumpire aproape 100%) litrul? De ce nu mai e la fel de gustos și nu pare a avea grăsime de nici 3,5%? Dar poate nestandardizat, cum scrie acum, nu înseamnă nesmântânit

  • Știe cineva ce-a lucrat Octavian Buzoianu pînă să ajungă director la Ursus?
   P.S. Înstrăinarea avutului obștesc: „În 1992, în calitate de director general în fabrica Ursus, a condus prima privatizare din România prin emisie publică de acţiuni, creând astfel modelul care a fost urmat…” (ZF)

  • Că bine zici Tudore! Ferma Cojocna e o bombă biologică, o mare minciună ecologică finanțată de ”cinstitul” rector Cătoi (un papagal mincinos și turnător) care pe timpul jafurilor din USAMV era prorector și decan.
   Acum și-a cumpărat casă și podgoria Apoldia din Sibiu – județul de baștină al ”marelui savant” plagiator în medicină veterinară.

 2. Excrocheria de la Jucu a făcut-o cu bună știință conducerea USAMV Cluj încă de la preluarea tereneului de peste 1000 de hectare (2006-2007) de la Academia de Științe Agricole și Silvice, prin ordin de guvern semnat de C.A.Tăriceanu.
  Actuala conducere a tot apărat privilegiile fostei conduceri care a instalat-o în fruntea USAMV, iar acum se preface că se luptă cu clanul Buzoianu, dar, doar așa de ochii lumii, cum se spune.
  Atâta vreme cât madam Buzoianu e rectorița UMF Cluj, iar madam Cătoi (soția actualului rectoraș de la USAMV)îi este subalternă la UMF e greu de crezut că USAMV mai are sorți de izbândă pe ternurile de la Jucu!
  …poate peste 100 de ani!…încurcate-s căile Domnului!

 3. este afacerea de familie.
  doi investitori plus rectora UMF sotia unuia.
  Sustinuti de servicii si Ukraina.
  Lasati-i in pace ca nu-s de nasul vostru Liviu $Co.
  va mai treziti cu ceva controale…..

 4. Of , da prost e statul asta, da’ rău de prost. Câte cărți funciare falsificate, cate concesionari ilegale,câte terenuri nerevendicate și ocupate de banditii și borfasii Clujului, câte proprietăți cedate și pt care s-au închis ochii … cu acordul și sub protectia cui ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.