Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, în asociere cu birourile de proiectare Planwerk şi Bogart, a câştigat licitaţia pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca.

Unicul contracandidat, Tecnicoop, a pierdut licitaţia în faţa UTCN, care a pornit din start în postura de favorită. Oferta UTCN a fost de 2,4 milioane de lei, având un termen de realizare de 15 luni, în timp ce oferta celor de la Tecnicoop a fost de 6 milioane de lei, însă tot pe o perioadă de 15 luni. Sorin Apostu a declarat că suma de 6 milioane de lei „depăşeşte pragul stabilit (3 milioane de lei), ceea ce înseamnă eliminarea din competiţie”. Pentru concursul de soluţii în ceea ce priveşte actualizarea PUG, UTCN are ca subcontractori DAST Invest şi HIS România, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Echipa celor de la Tecnicoop Italia a declarat că vor termina de actualizat PUG până la sfârşitul anului 2010, în timp ce UTCN are nevoie doar de 18 luni pentru actualizarea PUG.

UTCN câştigă iar

Potrivit juriului care a evaluat ofertele concurenţilor, UTCN a obţinut un punctaj de 49 de puncte, iar Tecnicoop a primit doar 45,3 puncte. „ Pentru plicul numărul  unu media punctelor a fost de 49 din 50, iar pentru plicul al doilea au fost acordate 45,75 de puncte. Primul plic este al UTCN, iar al doilea, al Tecnicoop Italia. Ambii ofertanţi au fost admişi şi ambii vor fi recompensaţi cu câte 7.500 de lei. În etapa a doua se va trece la o negociere cu ambii câştigători, iar în urma acestei etape se vor stabili preţul şi durata contractului”, a specificat viceprimarul Laszlo Attila. Deoarece UTCN este un concurent local şi a reuşit să aprofundeze problemele specifice ale oraşului, punctajul mai mare i-a revenit Universităţii. „Cei doi ofertanţi au venit cu două sensuri diferite de abordare. Unul a gândit o abordare mai la general, o viziune mai largă, dar neavând la dispoziţie o serie de date necesare pentru conturarea unui mod de abordare mai concret. Celălalt ofertant a venit, din acest punct de vedere, cu un set de documentaţii care ne-a demonstrat că au început deja această lucrare sau că studiile vor fi utilizate cu siguranţă în realizarea noului PUG. Au nişte studii anexate documentaţiei”, a mai declarat Laszlo. Concursul de soluţii pentru PUG nu permite ca ambele societăţi să primească contractul, însă dacă va exista o colaborare între UTCN şi Tecnicoop, vor decide societăţile. „Am fost membru în jurii internaţionale şi cred că rolul unui concurs este de a scoate în evidenţă proiectul cel mai bun. Cele două echipe au venit cu propuneri şi filozofii total diferit, care ne-au pus în dificultate, dar e benefic că se completează. Ideal ar fi să se facă o singură echipă din cele două. Am sugera celor două echipe să se unească. Este ceea ce cred că ar fi benefic oraşului, dar lucrurile nu sunt atât de simple”, a declarat Arpad Zachi, participant la elaborarea PUG din 1998-1999.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.