Ursula von der Leyen a făcut anunțul privind autorizarea oficială pe contul său oficial de Twitter. “Mă aștept ca AstraZeneca să livreze acum cele 400 de milioane de doze, cum am convenit”, a spus președinta Comisiei Europene.
“Am extins astfel arsenalul de vaccinuri disponibile pentru statele UE. Am evaluat riguros și acest vaccin, respectându-ne angajamentul ferm de a proteja sănătatea cetățenilor UE”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului.
Cererea de autorizare din partea AstraZeneca a fost depusă pe 12 ianuarie. Vaccinul AstraZeneca este de șapte ori mai ieftin decât cele ale Pfizer/Moderna și nu necesită temperaturi sau echipamente excepționale pentru păstrare. Spre deosebire de vaccinurile ARN-mesager de la Pfizer și Moderna, acesta este un vaccin clasic, bazat pe un virus ameliorat.
Vaccinul trebuie administrat în două doze standard, iar a doua doză trebuie administrată la o distanță în timp cuprinsă între 4 și 12 săptămâni după prima. Rezultatele a patru studii clinice din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au arătat că vaccinul COVID-19 AstraZeneca a fost sigur și eficient la persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Studiile au implicat aproximativ 24 de mii de persoane, dar au născut controverse și au trebuit refăcute, după ce s-a dovedit că pe grupurile de vârstă de peste 65 de ani eficiența sa este mult mai mică. De altfel, Agenția germană pentru imunizare a declarat că NU recomandă imunizarea persoanelor vârstnice cu acest vaccin.
Anterior, Comisia Europeană și-a manifestat nemulțumirea cauzată de faptul că AstraZeneca nu poate livra toate vaccinurile contractate, în intervalul de timp stabilit și acuza că “noul calendar este inacceptabil”.
În același context, ieri, Agenția belgiană a Medicamentului a demarat un control la fabrica de producție AstraZeneca de lângă Bruxelles, pentru a vedea dacă întârzierile livrărilor de vaccin anti-Covid se datorează, într-adevăr, unor probleme de producție, iar nu unor livrări preferențiale către Marea Britanie. Marea Britanie aprobase serul produs de AstraZeneca la finalul lunii decembrie, potrivit comunicatului Agenției Europene a Medicamentului.
Citește și: Cum merge vaccinarea în Transilvania?