Când schimbi antrenorul de multe ori este greu să obţii rezultate. Va trebui să avem un alt fel de comunicare cu Bucureştiul. Rus şi Dâncu ne vor susţine. PSD Cluj, cu excepţia situaţiei în care Rus a candidat la alegerile locale, nu a avut niciodată un procent foarte mare. Va trebui să ne schimbăm atitudinea în primul rând faţă de PDL. Sunt convins că PSD va câştiga aceste alegeri . Vom fi sigur în turul doi şi vom câştiga alegerile. Geoană este preşedintele de care are nevoie România

 
Reporter: Sunteţi preşedinte interimar al PSD Cluj în urma demisiei lui Vasile Soporan. Demisia acestuia este a treia în mai puţin de doi ani. Ce se întâmplă cu PSD Cluj? Este vorba doar despre o chestiune de management sau, defapt, vorbim despre o cădere liberă a întreg PSD?

Valentin Cuibus (V.C.):  Nu putem vorbi despre o cădere liberă a întreg PSD atâta timp cât la nivel naţional PSD a crescut în ultimul timp, atâta timp cât a câştigat, practic, alegerile parlamentare la numărul de voturi. E clar, e o problemă a noastră la nivelul Clujului. Nu am avut timp să analizăm acum care sunt motivele pentru care am obţinut de-a lungul timpului aceste rezultate. Am preluat filiala abia cu câteva zile înainte de campanie. Acum încercăm să obţinem un rezultat cât se poate de bun mergând pe ideea unei echipe. Probabil noi nu am reuşit să realizăm această echipă, nu am reuşit să comunicăm între noi şi cu cei dinafară suficient de bine. După plecarea lui Rus care a fost clar un lider în Ardeal şi la Cluj, varianta era să avem o echipă strâns unită care să compenseze personalitatea pe care o avea Rus la vremea respectivă. Ei, probabil nu am reuşit, rezultatele au fost proaste, mult sub ceea ce ne-am dorit noi, iar consecinţele au fost schimbări care nu sunt întotdeauna benefice pentru că, la fel ca şi în sport, când schimbi antrenorul de multe ori este greu să obţii rezultate.

Reporter: Care este soluţia pentru ca PSD să revină în „cărţile” politicii clujene, având în vedere aceste eşecuri de la ultimele alegeri?

V.C.: E clar că, pe de o parte va trebui să restructurăm câteva dintre organizaţiile noastre care nu funcţionează. Pe de altă parte va trebui să avem un alt fel de comunicare cu Bucureştiul. A nu se înţelege prin acest lucru că renunţăm la principiile noastre. Nici vorbă! Dar e obligatoriu să comunici cu ei, e obligatoriu să ai o relaţie cu organizaţia centrală. Ne vom păstra punctele de vedere şi ne vom păstra principiile pe care organizaţia de la Cluj le-a avut întotdeauna. De asemenea va trebui să reimpunem organizaţia PSD Cluj ca organizaţie de referinţă în Ardeal. Clujul însemna centrul PSD în Ardeal, lucru care din păcate nu se mai întâmplă în acest moment. Toate acestea se vor putea face, însă, pe termen mediu şi lung. Noi avem ca obiectiv pe termen mediu să câştigăm alegerile prezidenţiale. Va trebui să ne schimbăm clar atitudinea de noncombat faţă de ceilalţi parteneri, pentru că, practic, este o competiţie la nivelul Clujului. Va trebui să stabilim oameni care să aibă reacţii imediate la tot ceea ce se întâmplă în administraţia locală condusă de PDL. Noi vom susţine toate proiectele care credem că sunt importante pentru comunitate, dar sunt şi foarte multe lucruri care considerăm că ar trebui făcute în alt fel, sau ar fi şi alte priorităţi pe care noi le credem importante pentru cetăţeni. Nu trebuie să rămânem pe aceeaşi percepţie a colaborării cu PDL fără a avea o reacţie corectă.

Reporter: Vorbeaţi de comunicarea cu organizaţia centrală a PSD. Care este în acest moment relaţia PSD Cluj cu „centrul” şi cum ar trebui să fie această relaţie?

V.C.: Eu cred că, în acest moment, relaţia este una bună, de comunicare. O relaţie în care eu, în calitate de preşedinte, discut cu toţi reprezentanţii cu care am o problemă, inclusiv cu preşedintele fără reţineri. Am încercat să rezolv problemele pe care le avem la nivelul judeţului Cluj şi până astăzi nu pot spune că nu le-am rezolvat, marea lor majoritate. Sigur au fost şi momente în care părerile au fost diferite şi sunt convins că vor fi şi în continuare puncte de vedere diferite, dar pe acestea le putem rezolva la o cafea.

Reporter: Conducerea PSD este, în ultimii ani, ca o “bombă”…Nimeni nu mai rezistă după alegeri. Dvs. aţi deţinut interimatul şi după demisia lui Vasile Dâncu din funcţia de preşedinte al PSD Cluj. Aţi şi candidat pentru această funcţie, dar aţi pierdut. Ar fi fost alta soarta PSD Cluj dacă aţi fi devenit dvs. preşedinte la vremea respectivă?

V.C.: Nu vreau să spun asta. Doar timpul poate decide aceste lucruri. Nu cred că ar fi corect din partea mea să afirm aşa ceva.

Reporter: De ce v-a ales Biroul Permanent Naţional al PSD pe dvs. pentru a conduce filiala clujeană a PSD. Aveţi ceva „pile”, susţinători la centru? Vă vor la conducerea PSD Cluj cu un scop anume?

V.C.: Dânşii sunt singurii care pot răspunde la această întrebare. Eu eram în străinătate când s-a luat această hotărâre. Nu ştiu care a fost motivul. Poate experienţa. Sunt totuşi nişte ani buni de când sunt în partid. Poate experienţa prin funcţiile pe care le-am deţinut de-a lungul timpului, poate deschiderea pe care am avut-o întotdeauna la comunicare cu toată lumea (a nu se înţelege încălcarea principiilor). Pot să discut cu toată lumea, pot să am o relaţie de comunicare aproape cu toată lumea. Probabil că acestea au fost argumentele.

Reporter: Aţi anunţat în prima conferinţă de presă susţinută de la numirea dvs. ca preşedinte interimar al PSD Cluj că aveţi în plan readucerea în viaţa politică a lui Vasile Dâncu şi Ioan Rus. Cum doriţi să faceţi acest lucru, având în vedere că ambii au anunţat în nenumărate rânduri că va fi greu să îi convigă cineva să revină?

V.C.: Eu am avut discuţii şi cu Rus şi cu Dâncu după nominalizarea mea la conducerea partidului. Ei, clar, nu doresc, cel puţin nu în clip aceasta, să se implice în primul plan al partidului. Dar la experienţa pe care o au, la serviciile pe care le-au adus Clujului în calitatea lor de miniştri este nevoie de ajutorul lor. Să nu uităm, faptul că autostrada a ajuns la Cluj li se datorează lor şi lui Puşcaş. Au fost singurii care s-au bătut în Guvern pentru această autostradă. Am acordul lor că ne vor susţine. Ei nu au plecat din partid, nu au mers în altă direcţie şi prin experienţa lor pot să ne ajute foarte mult, chiar dacă nu ies în faţă în politica din judeţul Cluj.

Reporter: A fost odata… “Grupul de la Cluj”. Ce mai reprezintă el pentru PSD Cluj? Atât cât a existat, cum l-aţi perceput dvs.? Ar fi nevoie acum de ei pentru a reînvia PSD Cluj?

V.C.: Denumirea aceasta de “Grupul de la Cluj” a apărut de la presă. Defapt am fost mai mulţi de la Cluj, dar pe parcurs acest grup a fost identificat cu Rus, Dâncu şi Puşcaş. Nu este chiar adevărat. În spatele lor era o întreagă organizaţie. Ideile promovate de acest grup sunt valabile şi astăzi. Mai mult de jumătate din ideile pe care noi le-am avut la acea întâlnire la care s-a născut practic Grupul de la Cluj s-au transformat în realitate. Autonomia organizaţiilor locale de acum, se datorează a ceea ce a fost Grupul de la Cluj şi a implicării lui în activitatea partidului.

Notorietatea PSD Cluj de atunci era notorietatea oamenilor. PSD Cluj, cu excepţia situaţiei în care Rus a candidat la alegerile locale, nu a avut niciodată un procent foarte mare. Dar eu cred că putem ajunge prin a compensa cu o echipă care în spate poate fi susţinută de experienţa acestor oameni.

Reporter:În momentul de faţă la „coducerea” judeţului se află, fără dubii, partidul condus de Emil Boc. Care este, în viziunea dvs., modalitatea prin care PSD Cluj poate câştiga în următorii ani judeţul? Este Clujul un judeţ pierdut pentru PSD?

V.C.: Nu cred că este pierdut. Exact asta vrem să facem noi, să câştigăm judeţul. E clar că va trebui să ne schimbăm atitudinea în primul rând faţă de PDL. Va trebui să avem o reacţie la tot ceea ce se întâmplă în administraţie, să fim mai activi, să nu fim percepuţi într-o colaborare „ne la locul ei”, pentru că, practic, noi vom lucra cu ei pe toate proiectele importante, dar va trebui să avem o reacţie la tot ceea ce se întâmplă. Nu am făcut acest lucru până acum. Va trebui, pe termen mediu, să ne nominalizăm oamenii care vor candida la alegerile locale. Aceşti oameni trebuie să îşi creeze o anumită notorietate şi să fie în mijlocul omenilor. Dacă vom reuşi acest lucru ne putem bate şi cu PDL.

Reporter: Apropo de partenerii de coaliţie ai PSD. A pierdut PSD din electorat în urma acestei alianţe cu un partid de doctrină total opusă?

V.C.: A fost foarte greu să explicăm oamenilor care ne susţin de ce am făcut această alegere. Am făcut această alianţă, clar, pentru stabilitatea României. Din punct de vedere al imaginii, am avut o problemă. A fost foarte greu să explicăm cum am acceptat această colaborare. Dar se vede că lucrurile merg mai bine pentru ţară.

Reporter: Campania electorală pentru europarlmentare este una extrem de plictisitoare, cel puţin aşa se observă în primele zile. Nu interesează pe nimeni această campanie? A afectat criza „buzunarele” partidelor, duc partidele lipsă de idei „geniale”, sau pur şi simplu mai mult de atât nu se poate?

V.C.: Noi vom încerca să ieşim cu câteva lucruri atipice în campanie. Vom avea o politică mult mai agresivă în aceste săptămâni. Vom încerca să explicăm oamenilor care este importanţa alegerilor europarlamentare, şi de ce să voteze PSD şi nu PDL sau PNL, stâga şi nu dreapta. Avem argumente mai mult decât serioase, pe care, din păcate, oamenii nu le cunosc, pentru că dacă le-ar cunoaşte nici nu s-ar gândi să voteze cu dreapta.

Reporter: Vi s-a propus să candidaţi pentru europarlamentare? V-aţi dori o asemenea candidatură?

V.C.: Nici nu s-a pus problema şi, recunosc că, nici nu mă interesează. Nu este una dintre priorităţile mele, la fel cum nu este o prioritate pentru mine nici să ajung în Parlamentul României. Fiecare se regăseşte într-un anumit loc. Îmi place mai mult o poziţie executivă, decât o poziţie în legislativul românesc sau eruopean.

Reporter: Cum vi se pare lista PSD pentru europarlamentare? Sunt persoanele de pe locurile eligibile potrivite pentru aceste funcţii?

V.C.: Cred că este o listă foarte echlibrată, deschisă de Severin care are o experienţă vastă. A avut o poziţie deosebită pentru România la Parlamentul European. Tot el este cel care a ridicat problema discriminării comunităţii româneşti din Italia. Lista este continuată de persoane de valoare precum Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Puiu Paşcu, fost ministru al Apărării. Sunt şi femei şi tineri. Ne-am fi dorit să avem mai mulţi ardeleni, dar discuţia revine, dacă ajungem aici, la voturi şi la aşezarea pe listă a unuia sau altuia dintre candidaţi.

Reporter: Cine credeţi că va fi „marele câştigtor” al alegerilor europarlamentare?

V.C.: Eu sunt convins că PSD va câştiga aceste alegeri. Va avea un grup parlamentar foarte important care va putea să aducă o contribuţie deosebită pentru România în perioada următoare şi cred că va fi un semnal important pentru ceea ce se va întâmpla în toamnă când vom putea câştiga şi alegerile prezidenţiale, lucru ce va duce clar la o altă politică pentru România.

Reporter: Chiar dacă mai este mult timp până la alegerile prezidenţiale, campania electorală a început deja. Cum vi se par candidaţii: Traian Băsescu, Mircea Geoană şI Crin Antonescu?

V.C.: Preşedintele Băsescu e pe o pantă descendentă în acest moment. Vom fi sigur în turul doi şi vom câştiga alegerile. Băsescu a reuşit performanţa de a coborî peste 20 de procente în 3 luni, ceea ce nu e chiar foarte uşor, implicându-se şi în ceea ce trebuia şi în ceea ce nu trebuia. Este un risc uneori să fi preşedinte jucător. I-a mers un timp, dar se pare că acum lucrurile merg în altă direcţie. Eu cred că preşedintele PSD Mircea Geoană are o şansă foarte bună. Clar că va avea susţinerea organizaţiilor din întreaga ţară şi eu chiar cred că va câştiga alegerile din toamnă. Antonescu a crescut în sondaje imediat după alegerile interne din PNL. Era normal să crească. A fost o euforie imediat după schimbările ce au avut loc, dar nu va putea să aibă o creştere foarte mare faţă de ponderea partidului, iar în aceste condiţii noi vom câştiga alegerile.

Reporter: Este Mircea Geoană preşedintele de care are nevoie România sau mai are de învăţat nişte lecţii până să fie apt pentru preluarea celei mai înalte funcţii din stat?

V.C.: Este preşedintele de care are nevoie România fără discuţie. A fost ministru de Externe şi a fost ambasadorul României la Washington. Ceea ce este foarte important pentru preşedintele României este să poată să aibă o deschidere pentru toate ţările. Câţi preşedinţi au fost în România şi în câte ţări a fost invitat Băsescu. România nu a avut această deschidere. România are nevoie de un preşedinte diplomat. Mircea Geoană este un diplomat şi a dovedit-o în calitate de ministru şi de ambasador. Este apt pentru preluarea acestei funcţii, dar mai are de învăţat pentru că, fiecare dintre noi are de învăţat întreaga viaţă.

Simona Curcian

2 COMENTARII

  1. D-le Cuibus, PSD Cluj are nevoie de un presedinte cu principii sanatoase, ferm, cu un programe bine gandite,pe termene.Are nevoie de o echipa coimpusa din oameni alesi dupa merite si nu dupa cne stie ce criterii.In PSD Cluj cel putin 70% dintre membriiu de partid nu-si cunosc presedintele de organizatie,alegerile se fac la toatete nivelele de catre delegatii desemnati si nu alesi de forfurile statutare.Nu in ultimul rand, conducerile PSD-ului Cluj nu trebuie sa fie reprezentate doar de fostii lideri ai UASCR, doar pentru ca au experienta politica invatata de la comunisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.