Coronavirus economic impact concept image

Șefa Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a declarat că valul cinci al pandemiei de COVID-19 ar putea fi mai scurt decât celelalte, dar pragul de un milion de infectări ar putea fi depășit în această perioadă.

Șefa Institutului Național de Sănătate Publică este de părere că valul 5 al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele. 

„Cu cât merge exponențial și crește mai mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populație pe care, vrem, nu vrem, o imunizează și atunci sigur că se va duce mai brusc în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc, și coboară brusc și nu durează foarte mult. Este greu de spus (cât va dura), dar minim două luni va dura”, a declarat Adriana Pistol pentru DIGI24.

Ea a mai precizat că în următoarea perioadă s-ar putea depăși un milion de infectări, însă acest lucru depinde de respectarea tuturor măsurilor de protecție.

„Vom reface (estimările – n.r.), dar există posibilitatea să fie mai mult de un milion. Depinde de respectarea tuturor măsurilor, de ce facem fiecare dintre noi”, a adăugat șefa INSP.

Se va termina pandemia în 2022?

Întrebată ce părere are despre medicii care susțin că pandemia se va termina în anul 2022, Adriana Pistol a declarat că nu este un moment bun pentru a face astfel de estimări din cauza apariției tulpinei sud-africane, Omicron.

„Apariția acestei noi tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abțin, pare că totuși acest virus are capacități de dobândire a tot felul de mutații, încât este periculos să speculăm”, a spus Adriana Pistol.

În momentul de față, în România numărul cazurilor de infectare cu tulpina Omicron este în creștere. Vineri, 7 ianuarie, au fost confirmate alte 112 cazuri noi, iar numărul total de cazuri a ajuns la 295.

Citește și: Jocurile de culise din spatele demisiilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.