Magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus achitarea inspectorilor vamali Doboș Ioan şi Mitroi Eugen Galus, primul de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea de la Aeroportul Otopeni.

În anul 2020, cei doi vameși au fost acuzați că au fost complici la introducerea ilegală în țară a sute de componente pentru terminale GSM, fiind trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

„În baza art.16 al.1 lit.a C.pr.pen., dispune achitarea inculpatului D. I., de sub învinuirea comiterii infrac?iunii de abuz în serviciu în formă continuată, p.p.de art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap.la art.297 C.penal cu art.35 al.1 C.penal. În baza art.16 al.1 lit.a C.pr.pen., dispune achitarea inculpatului M. E.-G., de sub învinuirea comiterii infrac?iunii de abuz în serviciu în formă continuată, p.p.de art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap.la art.297 C.penal cu art.35 al.1 C.penal. În temeiul art.25 al.5 C.pr.pen., lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de către persoana civilă Ministerul Finanţelor ANAF – DGRFP Cluj-Napoca. Potrivit art.275 al.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, data de 28.02.2023.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Hotărțrea magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, față de DOBOȘ IOAN și MITROI EUGEN GALUS, la data faptelor inspectorii vamali în cadrul birourilor vamale de frontieră Aeroport Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, respectiv “Otopeni” Călători, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În cursul lunii august 2017, cei doi inspectori vamali, aflați în timpul serviciului, nu și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în contextul efectuării unui control și nu ar fi dispus măsura confiscării și aplicarea unei sancțiuni contravenționale destinatarilor a două colete importate din state extracomunitare, care conțineau 907 componente pentru terminale GSM (copii după mărci consacrate).
Urmare a acestor demersuri, „componentele” respective ar fi ajuns la un alt punct vamal de unde au fost predate unor persoane indicate de inculpatul Mitroi Eugen Galus, altele decât destinatarii reali.”, se arată în rechizitoriul DNA.

Citește și: Un profesor emerit de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a închiriat un teren cu 10 lei/an de la Composesoratul Muntele Băișorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.