Mai multe asociaţii profesionale din domeniul justiţiei şi câţiva lideri politici cer demisia Liviei Stanciu, judecătorul care conduce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceste cereri vin ca urmare a faptului că din cauza Liviei Stanciu o femeie a stat nevinovată jumătate de an în puşcărie, acest abuz fiind făcut şi cu sprijinul DNA-ului. De altfel, contestatarii lui Stanciu cer şi demisia Codruţei Kovesi, şeful DNA. Tăriceanu i-a cerut preşedintelui României să le demită pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA şi pe Livia Stanciu din funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă şeful statul a dat de înţeles că nu se va implica în această dispută.

Anul trecut, Mariana Rarinca a fost reţinută de DNA, în iunie 2014, după plângerea Liviei Stanciu, magistratul care conduce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rarinca a stat după gratii timp de jumătate de an, până când a fost achitată. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august/septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a ameninţat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru aceasta şi pentru soţul acesteia. „În schimbul nedivulgării către presă a acestor informaţii, presupus compromiţătoare, inculpata Rarinca Mariana i-a pretins persoanei vătămate suma de 20.000 de euro”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ameninţările cu divulgarea către presă a unor informaţii presupus compromiţătoare şi cererea ca Livia Stanciu să îi dea 20.000 de euro drept compensaţie pentru „datorii” care ar fi fost plătite de Mariana Rarinca în numele soţului judecătoarei au fost transmise unei rude de-a acesteia.

„În perioada aprilie 2014 – 3 iunie 2014, persoana vătămată a primit ameninţări prin intermediul unei convorbiri telefonice şi prin mesaje tip SMS. Inculpata a ameninţat-o pe persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post important de televiziune) a unor date compromiţătoare despre persoana vătămată şi familia acesteia. În schimbul nedivulgării a acestor informaţii compromiţătoare, inculpata Rarinca Mariana i-a pretins persoanei vătămate o sumă de bani”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

AMR îi bate obrazul Liviei Stanciu

În primă instanţă, femeia a fost condamnată la trei ani cu suspendare, însă, pe 20 mai, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat sentinţa şi a achitat-o, decizia este definitivă. Ulterior, Mariana Rarinca a dat statul român în judecată pentru zilele petrecute pe nedrept în spatele gratiilor.

După achitarea  Rarincăi, mai multe asociaţii profesionale au cerut ca şeful ÎCCJ să facă apel la moralitate şi să îşi dea demisia, însă Livia Stanciu a declarat că nu poate această situaţie.

”Zilele acestea testul de încredere în puterea exemplului indicat cu atâta suficientă, în orice împrejurare, de judecătorul Stanciu, care nu uită să ne amintească permanent cine este, a fost picat chiar de protagonistă! Muntele de moralitate, până mai ieri victimă, se ascunde astăzi dupムo altă victimă care a plătit, în schimb, spre deosebire de cea dintâi, cu o privare de libertatea usturătoare, timp de 6 luni. Justiţia a câştigat respectul independenţei, al imparţialităţii prin forţă soluţiei pe care nu o comentăm, care nu a fost intimidată de puterea funcţiei „partenerului de nădejde”, având că izvor doar legea, fiind supusă conştiinţei celor care au pronunţat-o, cu demnitate, aşa cum trebuie să se întâmple într-o stare de normalitate, într-o societate care-şi respectă, fără nicio discriminare, cetăţenii. Dacă sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui să fie preocuparea care să nu va dea în niciun fel linişte zilele acestea doamnă judecător! Prezenţa dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanţe, un etalon al dreptăţii, pune în pericol credibilitatea magistraţilor, iar în ochii unui observator obiectiv sunteţi o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnităţi! Dovediţi onoare doamnă judecător, aşteptăm demisia dumneavoastră!”, arată Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Gabriela Baltag.

Macovei se bagă în seamă

În această dispută s-a lansat şi Monica Macovei, care îi cere demisia lui… Tăriceanu pentru obstrucţionarea Justiţiei. „Considerăm că acţiunile sale din ultima perioadă reprezintă un atac la justiţia din România şi la independenţa celor două instituţii cheie: DNA şi ÎCCJ şi demonstrează încă o dată dorinţa constantă a anumitor oameni politici de a bloca şi controla justiţia”. În comunicat se reaminteşte că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis pe 26 mai o scrisoare deschisă preşedintelui României prin care solicită înlăturarea din funcţiile pe care le ocupă, prin demitere sau prin demisie, a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa-Kovesi, şi a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. „Scrisoarea lui Călin Popescu Tăriceanu vine în contextul în care DNA a solicitat Senatului României să predea până pe 27 mai 2015 toate înscrisurile întocmite în anii 2014 şi 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului României, în cererea DNA făcându-se referire la dosarul 122 din 2012, adică dosarul în care este cercetat penal senatorul Dan Şova”, se afirmă în comunicat. Sursa citată se referă şi la faptul că în aceeaşi scrisoare Tăriceanu îi solicită preşedintelui Iohannis să susţină modificarea Codului de procedură penală în vederea eliminării arestului preventiv pentru infracţiuni comise fără violenţă şi înlocuirii sintagmei „suspiciuni rezonabile” cu „indicii temeinice”.

Iohannis nu se bagă

De asemenea, cinci parlamentari din grupul PLR, în frunte cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi cer printr-o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi. Drept răspuns, Iohannis a declarat că nu are competenţe constituţionale sau legale în ceea ce priveşte înlăturarea din funcţie a preşedintelui ÎCCJ şi a procurorului-şef al DNA. „Referitor la solicitarea de înlăturare din funcţie a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizez că preşedintele României nu dispune de asemenea competenţe constituţionale sau legale”, subliniază Iohannis.

1 COMENTARIU

  1. la placinte inaint!!la razboi innapoi!!!!!!!!!!!!!!asta este !!!!!!!!gasca care doreste CE!????????????????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.