clujust.ro

În anul 2016, omul de afaceri Vasile Pogăcean a dat în judecată Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj, după ce inspectorii fiscali au constatat că societatea pe care o conducea – Sinai Comimpex SRL – a înregistrat în contabilitate operaţiuni nereale de la mai multe firme ”fantomă” şi a achiziţionat servicii fictive, aducând astfel un prejudiciu statului. După doi ani de proces, Curtea de Apel Cluj i-a respins acțiunea lui Pogăcean, iar la Înalta Curte de Casație și Justiție

În anii 2015 și 2016, societatea Sinai Comimpex SRL, administrată până de curând de Vasile Pogăcean, a fost supusă unor inspecții fiscale. Inspectorii au verificat firma din punct de vedere al impozitului pe profit şi a TVA-ului. În esenţă, echipa de inspecţie fiscală a ajuns la concluzia că Sinai Comimpex SRL a înregistrat o serie de tranzacţii care au dat naştere unor situaţii artificiale şi au dus la majorarea nejustificată a cheltuielilor.

”În urma verificărilor efectuate, organele de inspecţie fiscală au constatat că în perioada 2010-2014, SC Sinai Comimpex a înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni nereale de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat operaţiuni pentru care societatea şi-a exercitat dreptul de deducere pentru cheltuielile în sumă de 3.285.615 lei şi TVA de 1.113.303 lei”, au aratătat inspectorii fiscali.

Societăţile în cauză sunt: SC Euro Marala SRL, SC Andreea Giovi SRL, SC MCN Cons SRL, SC Infra Total Construct SRL, SC Tun Gus Pack SRL, SC Sames Consulting SRL, SC Euroman Trans Construct SRL, SC Cribana SRL, SC Cosmic Sprint SRL, SC MMLS Construct SRL şi SC Label Max SRL.

”Procedând la investigarea fiscală a tuturor actelor şi faptelor rezultate din relaţiile de afaceri desfăşurate de Sinai Comimpex cu partenerii săi, în scopul de a stabili corectitudinea şi exactitatea îndeplinirii obligaţiilor fiscale, sens în care s-a consultat baza de date ANAF şi Ministrul Finanţelor şi s-au efectuat controale încrucişate”, mai arătau organele fiscale.

Afaceri dubioase cu arabii

Inspectorii fiscali au scos la iveală o serie de afaceri dubioase pe care Vasile Pogăcean le-a avut. Una dintre ele este o tranzacție desfășuratp de Sinai Comimpex SRL cu firma SC Euro Marala SRL, firmă ce are sediul în Cluj-Napoca şi se ocupă de comerţul cu ridicată al materialului lemnos, a materialelor de construcţie şi a echipamentelor sanitare.

Pe scurt, între firma lui Pogăcean şi SC Euro Marla SRL s-au efectuat tranzacţii fictive, reţeta clasică a unei evaziuni fiscale. Însă, povestea interesantă abia acum începe. Societatea în cauză, respectiv SC Marla SRL este administrată de egipteanul Emad Elsayed Ahmed Hassan Zarra, asociat fiindu-i Mohamed Mahmoud Ahmed Mohamed El Batrik, de asemenea, cetăţean egiptean.

Mohamend Mahmoud Ahmed Mohamed El Batrik a efectuat tranzacţii fictive este de asemenea folosit ca paravan şi de kurdul Yuksek Sedat, cunoscut pentru faptul că a pus bazele celei mai mari reţele de evaziune descoperite de procurorii români, peste 200 de milioane de euro. Pentru această faptă, Yuksek a fost condamnat la şapte ani cu executare de Tribunalul Bucureşti.

Pogăcean, afaceri fictive cu primarul

Revenind la afacerile dubioase ale lui Vasile Pogăcean, baronul din Iclod a făcut ”afaceri” şi cu Ionel Mânecan, primarul din Fizeşul Gherlii. Inspectorii fiscali ai descoperit că tranzacţia desfăşurată cu Infratotal Construct SRL, societatea Sinai Comimpex SRL şi-a dedus cheltuieli în sumă de 42.742 leu şi TVA de 10.258 lei în decembrie 2011. Culmea, în firma Infratotal Construct SRL îl are ca administrator pe Ionel Mânecan, iar asociat unic al societăţii este Vasile Pogăcean.

”Toate cercetările au condus la concluzia că tranzacţiile declarate ca fiind desfăşurate între cele două socităţi nu au avut loc şi deci nu sunt reale”, au constatat inspectorii fiscali.

Alte firme fantomatice descoperite de ANAF

Inspectorii fiscali au mai constatat că tranzacţiile desfăşurate cu SC Andreea Giovi SRL, societatea Sinai Comimpex SRL şi-a dedus suma de 210.576 lei cheltuieli şi TVA de 69.893 lei. Însă, baza de date din sistemul informatic al ANAF a arătat că SC Andreea Giovi SRL nu a declarat prestări efectuate în 2011 cu SC Sinai Comimpex SRL.  Mai mult, în urma controlului, societatea nu funcţiona la sediul declarat, nu a declarat venituri, nu a depus declaraţii fiscale din 2010, nu a avut salariaţi şi nici baza materială necesară prestării serviciilor în cauză.

O altă firmă cu care Sinai Comimpex SRL a desfăşurat tranzacţii şi şi-a dedus chetuieli şi TVA este SC MCN Cons SRL (în prezent Dudstikkend Gikk SRL).  Din verificarea datelor s-a constatat că MCN Cons SRL declara achiziţii de valori semnificative de la Sinai Comimpex SRL ce nu declara livrări către aceasta.

Din analiza şi verificările efectuate cu privire la tranzacţiile între Sinai Comimpex şi Tun Gus Pack SRL, concluzia echipei de inspecţie fiscală a fost că ”SC Tun Gus Pack SRL are comportament tipic al firmelor fantomă, tranzacţia în cauză nu are caracter economic, nefiind reală”.

Afaceri penale si cu tigani

Vasile Pogăcean a făcut afaceri şi cu Vasile Emanuel Rostaş, inculpat în dosarul Cridov, acuzat de evaziune fiscală. Sinai Comimpax SRL a desfăşurat tranzacţii cu SC Euroman Transconstruct SRL şi şi-a dedus cheltuieli în valoare de peste 2.500.000 lei şi TVA de 359.162 lei. Administrator şi asociat al firmei a fost Emanuel Rostaş, în prezent este condusă de doi cetăţeni străini: Al Sagir Mohamed (domiciliat în Ungaria) şi Ali M.A. Kortam (domiciliat în Liban).

”Analizând datele din aplicaţia informatica a ANAF s-a constatat că în 2013, achiziţiile ce ar fi putut susţine livrările ulterioare către SC Sinai Comimpex SRL sunt declarate ca fiind efectuate de Yary Builtcorp”, arată inspectorii fiscali.

La fel ca şi în celelalte cazuri, SC Sinai Comimpax condusă de Vasile Pogăcean a efectuat tranzacţii fictive şi cu societăţile SC Cribana SRL, SC Cosmic Sprint SRL, SC MMLS Construct SRL şi SC Label Max SRL despre care inspectorii spun că tranzacţiile au fost fictive.

Spre exemplu, în cazul Cribana SRL, Sinai Comimpex nu a putut prezenta documente referitoare la ”plasa sudată” şi ”balast” ce fac obiectul facturilor şi nici nu a putut prezenta avize de însoţire a mărfii privind transportul de balast. La fel, despre achiziţiile înscrise în factura emisă de MMLS Construct SRL, firma lui Pogăcean nu poate proba dacă sunt reale şi dacă s-au efectuat în folosul realizării unor bunuri sau prestări de servicii pentru care există un drep

t de deducere.


Curtea Supremă are ultimul cuvânt

După toate neregulile descoperite de inspectorii fiscali, societatea Sinai Comimpex a contestat aceste decizii, însă după doi ani de procese, Curtea de Apel Cluj a respins acțiunea formulată de Sinai Comimpex.

S-a depus recurs de către Sinai Comimpex, cazul ajungând astfel la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen fiind fixat abia în iunie 2021.

În prezent, societatea comercială este administrată de Maria Dorina Rațiu, Pogăcean a rămas doar asociat în firmă. Deciza de revocare a omului de afaceri din calitatea de administrator a fost luată în martie 2019.

Reamintim că Vasile Pogăcean a fost condamnat la sfârșitul anului 2018 la 3 ani de închisoare în dosarul ”Mită la CJ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.