Trimestrial se fac evaluări ale execuţiei bugetare din anul aferent. Din păcate, în luna septembrie veniturile bugetului general al Municipiului Cluj-Napoca sunt mult mai mici faţă de preconizările făcute la începutul anului.

 

Bugetul sărac, sub votul consilierilor

În şedinţa ordinară din această săptămână, Consiliul Local al municipiului va avea ca prim-punct pe ordinea de zi un proiect privind aprobarea execuţiei bugetului general de la sfârşitul lunii septembrie. Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare prevede ca pe parcursul execuţiei bugetare, ordonatorii de credite să asigure în totalitate cheltuielile secţiunilor de funcţionare ale bugetelor respective. În situaţia în care secţiunea de funcţionare înregistrează deficit în cursul anului, ordonatorul principal de credite propune autorităţii deliberative rectificarea bugetului local.

Acest lucru se poate face inclusiv prin diminuarea sumelor ce reprezentă vărsăminte din secţiunea de funcţionare, către secţiunea de dezvoltare, cu condiţia ca sumele respective să nu facă obiectul unor angajamente legale.

În cadrul aceleiaşi legi, ordonatorii principali de credite au  obligaţia de a prezenta trimestrial în şedinţa publică, spre analiză şi aprobare de către autorităţile deliberative, execuţia bugetelor întocmite pe cele două secţiuni: de dezvoltare şi de funcţionare, cu scopul de a redimensiona cheltuielile în raport cu gradul de colectare a veniturilor, prin rectificarea bugetară locală, astfel încât la sfârşitul anului să nu înregistreze plăţi restante .

 

Cu peste 67% mai puţini bani decât se estimau

Proiectul în sine specifică faptul că „veniturile bugetului general al Municipiului Cluj-Napoca la data de 30.09.2015 au fost realizate în sumă de 708.695.856 lei, acestea reprezentând un procent de 67,14 % faţă de prevederile anului 2015. Ponderea secţiunii de funcţionare – cheltuieli determinată ca raport între plăţile secţiunii de funcţionare şi totalul plăţilor aferente bugetului general este de 76,12%. Iar, ponderea secţiunii de dezvoltare – cheltuieli determinată ca raport între plăţile secţiunii de dezvoltare şi totalul plăţilor aferente bugetului general este de 23,88 %”.

Din analiza bugetului general făcută în 30 septembrie, rezultă că plăţile  secţiunii de funcţionare sunt realizate în procent de 60,42 % faţă de prevederile anului 2015 şi există disponibil pentru achitarea lucrărilor  care se vor realiza în următoarele luni. Plăţile secţiunii de dezvoltare sunt realizate în procent de 29,60%.

 

Pe ce se duc bănuţii

Funcţionarii din primărie propun Consiliului Local să aprobe acest excedent al bugetului pentru a se achita lucrările ce vor fi  executate până la sfârşitul anului 2015.

„Întâlnim o execuţie bugetară trimestrială pentru că legea ne obligă acum să avem trimestrial făcută execuţia bugetului. Veniturile bugetului general al Municipiului Cluj-Napoca la data de 30.09.2015, au fost realizate în procent de 67.14% faţă de estimările anului 2015. Anul trecut a fost realizat în aceeaşi perioadă un procent de aproximativ 64% din estimări. Deci suntem uşor peste anul trecut. Excedentul bugetar înregistrat este firesc având în vedere ca până la finalul anului mai sunt lucrări de executat şi care vor trebui plătite. Vom rămâne cu bani doar dacă vremea nu ne va permite să terminăm tot ce ne-am propus până la finalul anului”, explică liberalul Ioan Bîldea.

 

Previziunile optimiste din ianuarie

Primăria Cluj-Napoca anunţa în ianuarie un bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2015  de 1.181.270.000 lei.  Bugetul de investiţii este de 458 de milioane de lei, sumă din care 270 de milioane de lei vor fi alocate pentru proiectele europene aflate în derulare, iar 188 de milioane de lei vor merge pe proiectele europene viitoare. 55 de milioane de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Cluj-Napoca la proiectele europene.

“Din acest buget ne propunem 4 elemente esenţiale: Finalizarea proiectelor europene demarate, finalizarea proiectelor realizate din alte FONDURI, demararea proiectelor noi multianuale şi susţinerea proiectelor din cadrul Cluj Capitală Europeană a Tineretului şi Cluj Capitală Culturală Europeană 2021. Anul acesta am dublat suma alocată pentru activităţi culturale, faţă de anul trecut. În 2014 pentru astfel de activităţi am acordat 4,5 milioane de lei, iar anul acesta vom aloca 9 milioane de lei” , a precizat, optimist, la începutul anului, primarul Emil Boc.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a acordat, pentru anul 2015, un număr considerabil de finanţări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte şi acţiuni culturale şi pentru proiectele structurilor sportive din municipiu însă acei bani s-au repartizat în timp record. Din execuţia bugetară se poate suplimenta şi această categorie pentru a se realiza obiectivele propuse de primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.