Cluj-Napoca ar putea avea, în următorii ani, un complex sportiv de tip Aqua Parc, pe terenul de la actualul ştrand “Sun” din cartierul Grigorescu. Primăria a lansat anunţul pentru dialog competitiv, procedeu prin care se va face selecţia ofertelor pentru acest proiect. Administraţia consideră ca fiind foarte importante aspectul timpului de execuţie şi găsirea unor soluţii ecologice pentru consumul de energie al complexului.

Primăria Cluj-Napoca a lansat, săptămâna trecută, licitaţia pentru Aqua Parc, un complex de sport şi agrement pentru care municipalitatea va concesiona un teren de aproape şase hectare din cartierul Grigorescu, pe o perioadă de maxim 49 de ani. Consilierii locali au aprobat deja indicatorii tehnico-economici şi studiul de fundamentare pentru concesiunea terenului aferent realizării Aqua Parc-ului din Cluj-Napoca. Terenul vizat este situat la capătul cartierului Grigorescu şi cuprinde şi actualul ştrand “Sun”.
Investiţia este de 43,7 milioane de  lei, din care pentru construcţie şi montaj 28,3 milioane lei, şi va trebui executată în maxim doi ani de la data semnării contractului de concesiune.
Complexul va cuprinde un ştrand acoperit, bazin de înot, vestiare, spaţii de depozitare, facilităţi de cazare şi unităţi de alimentaţie publică, spaţii verzi, loc de joacă pentru copii şi parcări. Construirea ştrandului acoperit este un element foarte important al proiectului care trebuie să conţină: bazine de înot pentru copii şi adulţi, topogane, piscină cu valuri, spaţii auxiliare şi anexe. Accesul pietonal din interior va fi realizat din alei pavate care să stabilească o legatură cât mai eficientă între obiectivele existente şi propuse pe amplasament.
Primarul a declarat că investiţia va fi una oportună pentru Cluj-Napoca, având în vedere că ştrandul “Sun” a avut încasări şi de un miliard de lei vechi într-un singur weekend vara trecută.
Ofertanţii trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe minime de calificare: cifra medie de afaceri pentru 2007, 2008 şi 2009 de minim 50 de milioane de lei, îndeplinirea în ultimii 5 ani a unui contract prin care să se fi executat lucrări similare celor cuprinse în caietul de sarcini, precum şi prezentarea unor dovezi ale disponibilităţii resurselor necesare realizării proiectului.
Procedura de dialog competitiv se va face în 3 etape. Prima dintre acestea este preselecţia, în care este avută în vedere îndeplinirea cerinţelor minime de către candidaţii înscrişi în cursă. A doua etapă este dialogul, etapă care presupune desfăşurarea unor întâlniri cu fiecare candidat preselectat în parte pentru a discuta modul în care soluţia preliminară răspunde solicitărilor, necesităţilor, obiectivelor şi constrângerilor autorităţii, aspecte tehnice, financiare şi juridice în vederea identificării soluţiilor. În ultima fază va avea loc evaluarea ofertelor finale, în care vor fi evaluate ofertele economice şi tehnice.
Faza efectivă a licitaţiei va avea loc în aproximativ două luni, estimează primarul Sorin Apostu. La semnarea contractului de concesiune, concesionarul va depune o garanţie de 400.000 lei, care în cazul nerespectării termenelor contractuale asumate se va reţine de către Primărie.
Unul dintre criteriile foarte importante pentru municipalitate este găsirea unor soluţii pentru ca ştrandul să funcţioneze pe baza energiilor alternative. Aceste soluţii vor fi evaluate cu 10 puncte, jumătate din punctajul care va fi acordat pentru aspectele tehnice ale proiectului, celelalte puncte fiind rezervate ofertei economice şi timpului de execuţie.
Primăria Cluj-Napoca încearcă astfel să transforme în obiective “verzi” toate proiectele de infrastructură demarate anul aceasta. Un alt proiect al municipalităţii care va trebui să fie independent energetic este Sala Polivalentă, pe care vor fi instalate panouri fotovoltaice care să acopere consumul de electricitate necesar sălii şi iluminatului pe timp de noapte din zonă. De asemenea, va fi realizat un sistem de captare a apei şi folosirea la toalete a acesteea, precum şi la producerea de apă caldă, pentru care panourile solare pot asigura până la 70% din necesarul de energie, în funcţie de anotimp.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.