Ieri, în Monitorul Oficial a fost publicat protocolul oficial de tratament pentru persoanele infectate cu virul SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19. Documentul este emis de Ministerul Sănătăţii.

Protocolul de tratament al COVID-19, publicat în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare marţi, 24 martie, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. Direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, unitățile sanitare publice și private, precum și personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialitățile implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

„În prezent nu există medicamente aprobate pentru tratamentul infecției COVID-19. Medicamentele propuse în acest protocol se bazează pe experiența epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 și pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov2”, explică Ministerul Sănătăţii în Ordinul publicat în Monitorul Oficial

Formele asimptomatice ale bolii COVID-19 nu se tratează, conform protocolului. Unele forme uşoare ale bolii se tratează cu Paracetamol.

Precizări din Ordinul MS nr. 487/2020, publicat în Monitorul Oficial:

Grupe de risc: oameni care au peste 65 ani și/sau disfuncții de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică), boală pulmonară obstructivă cronică (cunoscută ca BPOC), hipertensiune arterială.

Durata de tratament este una orientativă, ea se poate prelungi sau scurta în raport cu evoluția pacientului, însă fără a se reduce sub cinci zile, cu condiția să nu apară efecte adverse severe, se arată în Ordinul MS, antemenţionat.

Monitorizarea pacientului se face clinic și biologic – biochimie zilnic la pacientul internat; repetarea imagisticii și a testelor biologice se face obligatoriu de urgență în caz de agravare clinică.

Criterii de externare a oamenilor infectaţi cu SARS-CoV-2:

– clinic: afebril, după ameliorarea celorlalte simptome (diminuarea marcată – CDC; ameliorarea manifestărilor respiratorii și modificărilor radiologice);

– virusologic: două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative, pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe și/sau orofaringe; aceste probe se recoltează la cel puțin șapte zile de la primul test pozitiv și după minimum trei zile de afebrilitate.

Cazurile ușoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări (ECDC, 10 martie 2020): minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu precauții luate: cameră individuală, purtarea măștii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, pentru a proteja membrii familiei și comunitatea. Testarea prezenței ARN viral în materiile fecale nu este justificată pe baza datelor existente.

Forma de boalăTratament recomandatDoza/ziDurata tratamentuluiReacții adverse
AsimptomaticNu
Ușoară/fără pneumonie stadiul precoce ambulatorParacetamolAlte simptomatice3 x 500 mg/zi Copii
3 x 10 mg/kgc/dozaDoza standard
În funcție de evoluțieHepatotoxicitate la depășirea dozei și a duratei de 7-10 zile
Ușoară/fără pneumonie stadiul precoce (primele 3 zile de la debutul clinic)Sau cei cu factori de riscLopinavir/Ritonavir* (Kaletra)Sau Hidroxiclorochină*2 x 400/100 mg/zi (2 x 2 tb/zi) Copii
2 x 300/75 mg/m2/zi2 x 400 mg/zi în prima zi
(2 x 2 tb/zi) apoi 2 x 200 mg/zi
(2 x 1 tb/zi) Copii
5 mg/kgc/zi în 2 prize
7-10 zile5-7 zileDiaree (40,9%), greață
(40,9%), stomatită
(18,2%), febră (13,6%),
anemie (45,0%),
leucopenie (40,0%), hiperbilirubinemie
Ușoară/fără pneumonie stadiul precoce (peste
3 zile de la debutul clinic)
ParacetamolSimptomatice3 x 500 mg/zi Copii
3 x 10 mg/kgc/doza Doza standard
În funcție de evoluțieHepatotoxicitate la depășirea dozei și a duratei de 7-10 zile
Medie
Pacient cu pneumonie fără semne de severitateCopilul cu pneumonie nonseveră are tuse sau dificultăți de respirație + tahipnee
Hidroxiclorochină*
+Lopinavir/Ritonavir** (Se asociază dacă diagnosticul este stabilit în fază precoce.)
2 x 400 mg/zi în prima zi
(2 x 2 tb/zi), apoi 2 x 200 mg/zi
(2 x 1 tb/zi)
Copii – 5 mg/kgc/zi în 2 prize2 x 400/100 mg/zi
Copii – 2 x 300/75 mg/m2/zi
5 zile10-14 zileTulburări de ritm/conducere Vezi interacțiuni medicamentoase Liverpool
Se administrează cu mâncare sau
cu o cană de lapte.
Severă/critică
– detresă respiratorie acută
– confuzie/comă
– sepsis
– MSOF
Hidroxiclorochină*+ Remdesivir*** (lopinavir/ritonavir dacă nu este disponibil)± Tocilizumab
(la pacienții cu sindrom inflamator excesiv**** și disfuncție/disfuncții de organ)
2 x 400 mg/zi în prima zi, apoi 2 x 200 mg/zi
Copii – 5 mg/kgc/zi în 2 prize
200 mg/zi în ziua 1, apoi 100 mg/zi Copii sub 40 kg – 5 mg/kgc/zi în ziua 1, apoi 2,5 mg/kgc/zi8 mg/kgc, maxim 800 mg perfuzie endovenoasă lentă la adult
(12 mg/kg la copii sub 30 kg)
5-20 de zile10 zile
1-4 doze la intervale de minim 8 ore între ele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here