La lansarea cărţii „100 de excursii cu bicicleta în jurul Clujului”, autorul cărţii  a fost întrebat: „Care e traseul său favorit?” Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca, a susţinut că este foarte greu de ales.

La lansarea cărţii „100 de excursii cu bicicleta în jurul Clujului”, autorul cărţii  a fost întrebat: „Care e traseul său favorit?” Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca a spus pentru adevarul.ro „Eu nu am un traseu favorit şi mi-a fost destul de greu să aleg din sutele sau chiar miile de combinaţii posibile, 100 de trasee pe care să le recomand. Fiecare are frumuseţea şi individualitatea lui şi am incercat să existe o diversitate ridicată. Sunt trasee de culme şi trasee de vale, trasee de asfalt şi altele care merg aproape 100% pe drumuri înierbate de căruţă, trasee predominant prin pădure şi altele numai prin loc deschis, trasee de altitudine şi altele în zona joasă”.

Jurnalista Elena Nicolae, a realizat pentru cluj.travel un Top 3 – al celor mai interesante circuite cu bicicleta în jurul Clujului şi iată ce a ieşit:

1. Cluj – Sic – Bonţida – Răscruci – Cluj Distanţă: 80 de km Traseu: Bulevardul Muncii – Centura Cluj-Apahida -Jucu Herghelie – Jucu de Sus – Vişea – Sic – Vişea – Bonţida – Răscruci – Jucu – Apahida – Cluj. (E 576 – 109 D) Oportunităţi turistice: Castelul Kemeny din Jucu de Sus, Stufărişul de la Sic [detalii], Castelul Bánffy de la Bonţida, Castelul Bánffy de la Răscruci. „Traseul este lejer, de duminică, dar ar fi bine să vă luaţi cu voi de-ale gurii, pentru că nu prea aveţi unde mânca în zonă (de altfel, ce poate fi mai frumos decât un picnic la Castelul Bánffy de la Bonţida?!). Până la Jucu de Sus drumul se face pe şosea (E 576, centura ce înconjoară municipiul Cluj şi localitatea Apahida) la o viteză medie de 25-30 de km/oră (…) Obiectivele turistice sunt principalul câştig al acestui traseu, care la capitolul peisaj nu este foarte spectaculos. Totuşi, vă veţi bucura ochii cu panorama de pe Dealul Coastei şi nu veţi uita prea curând momentul în care în faţa vi se va desfăşura întinderea de stufăriş de la Sic”, susţine jurnalista pentru cluj.travel.

2. Cluj – Gârbău – Aghireş Fabrici – Laguna Albastră – Gârbău – Gilău – Cluj Distanţă: 97 de km Traseu: Cartier Dâmbu Rotund – Baciu – Suceagu – Mera – Viştea – Gârbău – Aghireş Fabrici – Laguna Albastră – Aghireş Fabrici – Gârbău -Gilău Vest – Luna de Sus – Floreşti – Cluj. (E 81 până după Mera, 108 C, 103 K, E 60). Oportunităţi turistice: Muzeul Bivolului din Mera, Biserica Reformată (1241) din Viştea, Conacul Laszay (1791) din Gârbău, Cariera de piatră şi atelierele unde s-au cioplit decoraţiuni din marmură pentru Biserica Neagră din Braşov sau  Palatul Parlamentului, Castelul Bocskai (1572, azi ruinat), din Aghireş. „Un traseu monoton şi plat până după Mera, în paralel cu maşinile care se îndreaptă spre Zalău pe E 81. Peisajul se înviorează după ce părăsiţi drumul european, trecând pe lângă Viştea şi prin Gârbău.  Înainte de Aghireş Fabrici, acolo unde drumul o ia spre Băghara, este un cimitir cu pietre vechi de mormânt, acoperite de muşchi. O oază de linişte şi umbră numai bună pentru o binemeritată pauză”, explică pentru cluj.travel Elena Nicolae.

3. Cluj – Făget – Cheile Turzii – Petreştii de Jos – Săvădisla – Luna de Sus – Cluj Drumul spre Cheile Turzii, prin păduri, este recomandat pentru cei pasionaţi de mountain biking Distanţă: 100 de km Traseu: Mănăştur (zona Clăbucet) – Făget – Cheile Turzii – Petreştii de Jos –Lita – Săvădisla – Vlaha – Luna de Sus – Floreşti – Cluj (Traseul E7 marcat cu bandă roşie, 107 L, 107 M, E 60). Oportunităţi turistice: Trovanţii din Făget (supranumiţi de localnici pietre care cresc, trovanţii – formaţiuni rotunde de rocă, de mari dimensiuni – sunt răspândiţi pe tot Dealul Feleacului), Cheile Turenilor, Cheile Turzii, Cetatea Liteni. Elena Nicolae a precizat pentru cluj.travel.: „Un traseu cu dedicaţie pentru amatorii de mountain bike, care vor fi încântaţi de drumul prin pădurile Făgetului. Unde mai pui că avem de-a face şi cu un traseu dificil, care-ţi testează rezistenţa şi prezenţa de spirit în faţa rădăcinilor, gropilor sau chiar bălţilor care apar pe neaşteptate-n drum. Trebuie să fiţi atenţi să nu va abateţi de la traseu, marcat cu o bandă roşie într-un dreptunghi alb şi confirmat din loc în loc de plăcuţe care te informează asupra distanţei de parcurs. Odată ieşit din pădure ai de străbătut un drum în marea lui majoritate de coamă, care te invită să admiri Apusenii din depărtare, dar şi dealurile Clujului”,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.