După cum era de aşteptat, CONSILIUL NAŢIONAL DE SOLUŢIONARE A CONTESTAŢIILOR (CNSC) a emis o decizie prin care anulează licitaţia municipalităţii clujene privitoare la serviciul de salubrizare, care fusese atribuit firmei Supercom patronată de Ilie Ciuclea. Membrii comisiei de licitaţii nu au respectat procedurile privitoare la cifra de afaceri a firmelor participante şi a redevenţei. Atribuirea acestui contract l-ar putea face pe Emil Boc şi pe membrii comisiei de licitaţii să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor DNA din cauza unor hibe trecute cu vederea de reprezentanţii municipalităţii clujene. Patronul Supercom este unul dintre milionarii români care sprijină demersurile politice iniţiate de Elena Udrea şi Partidul Mişcarea Populară.

 

SC ROSAL GRUP SA, SC COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER  VERES SA şi SC POLARIS M HOLDING SRL au contestat rezultatul licitaţiei de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea Clujului. Comisia de licitaţii a Primăriei Cluj Napoca, formată din Virgil Poruţiu (preşedinte), Lucia Lupea (şeful Direcţiei Tehnice), Ioan Bogdan (şef birou Achiziţii), Adriana Măgurean (şef Serviciu Financiar), Mircea Abrudan (şef Serviciu Protecţia Mediului), Marius Coroş (inspector de specialitate), şi Mariana Capota (inspector) a atribuit licitaţia respectivă firmei bucureştene Supercom, patronată de milionarul Ilie Ciuclea.

Prin contestaţia cu nr. 9510/27.03.2014, formulată de SC ROSAL GRUP SA, s-a solicitat „suspendarea procedurii, până la pronunţarea pe fond a unei decizii; anularea înscrisului denumit comunicare rezultat procedură, având nr. 5903/21.03.2014 şi nr. 35907/21.03.2014, ca fiind netemeinic şi nelegal şi, pe cale de consecinţă, reluarea procedurii şi continuarea acesteia”.

Prin contestaţia formulată de SC COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA s-a solicitat: „anularea rezultatului procedurii nr. 35801/21.03.2014, pentru LOTUL 2, ca fiind netemeinic şi nelegal; obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertelor depuse de operatorii economici implicaţi în procedura de atribuire şi desemnarea ofertei câştigătoare cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, în materia achiziţiilor publice şi a cerinţelor documentaţiei de atribuire”. Prin contestaţia formulată de SC POLARIS M HOLDING SRL s-a solicitat: „anularea rezultatului procedurii şi a actelor subsecvente, inclusiv a adresei de comunicare a rezultatului procedurii; obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertei

depuse, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi fişa de date a achiziţiei”. De asemenea, şi cei de la SUPERCOM SA au depus o cerere de intervenţie prin care solicită „încuviinţarea în principiu a cererii de intervenţie în interes propriu, iar pe fondul cauzei, admiterea acesteia; respingerea ca nefondate a contestaţiilor formulate în cadrul prezentei proceduri; menţinerea ca temeinice şi legale a raportului procedurii de atribuire şi a actelor subsecvente  cestuia, întocmite de autoritatea contractantă, inclusiv a comunicării rezultatului procedurii, prin care SC SUPERCOM SA a fost declarată câştigătoare şi dispunerea continuării procedurii prin încheierea contractului de concesiune de servicii, de către autoritatea contractantă, cu ofertantul declarat câştigător”.

 

De ce trebuie refăcută licitaţia de 30 de milioane de euro

Iniţial, conform documentelor preliminare, cei de la Supercom au câştigat licitaţia respectivă fără să respecte în totalitate condiţiile privitoare la cifra de afaceri a firmei, iar acest fapt a fost confirmat de inspectorii CNSC.

“Admite, în parte, contestaţia formulată de SC ROSAL GRUP SA, numai în ceea ce priveşte cifra medie de afaceri a SC SUPERCOM SA, redevenţa ofertată de SC SUPERCOM SA, pentru ambele loturi şi redevenţa ofertată de SC COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA pentru lotul 2. Respinge ca nefondate petitele intervenientului, referitoare la evaluarea ofertelor sale. Admite contestaţia formulată de SC COMPANIA DE SALUBRITATE BRANTNER VERES SA. Pe cale de consecinţă, obligă autoritatea contractantă la anularea raportului procedurii de atribuire şi a tuturor actelor subsecvente, inclusiv a adreselor de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire”. De la asemenea, inspectorii CNSC au dispus reevaluarea ofertelor cu respectarea strictă a celor consemnate în motivarea aferentă. “Admite petitul referitor la evaluarea ofertelor SC ROSAL GRUP SA din cererea de intervenţie formulată de SC SUPERCOM SA. Respinge ca nefondată contestaţia formulată de SC POLARIS M HOLDING SRL. Respinge, ca nefondate, celelalte critici formulate de SC ROSAL GRUP SA”, mai arată decizia CNSC.

 

De la Boc până la Udrea, via Supercom

Contractul de salubritate a fost atribuit firmei Supercom, patronată de o reţea de interese care gravitează în jurul Elenei Udrea. De mulţi ani de zile, singurele firmele de salubritate din Cluj Napoca au fost Rosal şi Brantner Veres, care au creat o situaţie de monopol în acest domeniu. Pe de o parte, salubrizarea străzilor din oraş a fost împărţită între firma lui Prigoană şi a lui Vereş, însă cel din urmă s-a ocupat şi de administrarea rampei de la Pata Rât.

 

Cine ar fi trebuit să ia contractul

Conform caietului de sarcini firma câştigătoare trebuia să aibă o cifră de afaceri de 100 de milioane de lei per sector, or firma a venit cu o cifră de afaceri globală de 130 de milioane de lei. De altfel, Supercom ar fi contestat această cerinţă a caietului de sarcini la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), dar prevederea a fost menţinută, singura firmă care s-ar califica astfel fiind Romprest. La licitaţia pentru curăţenia stradală şi deszăpezire au depus ofertă societăţile: Lotul I/sector 1: SC Romprest Service SA, RER Ecologic Service Oradea SA, SC Supercom SA şi SC Rosal Grup SA; Lotul 2/sector 2: SC Romprest SA, RER Ecologic Service Oradea SA, SC Polaris M Holding SRL, SC Supercom SA, SC Rosal Grup SA şi Compania de Salubritate Brantner Vereş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.