În perioada 15 – 24 decembrie 2011 toţi solicitanţii care au depus cerere la Primărie pentru a primi amplasamente pentru comercializarea brazilor de Crăciun vor primi în mod gratuit dreptul de a-şi vinde marfa pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a decis în acest an să renunţe la sistemul de atribuire a amplasamentelor pentru brazi şi la taxa pentru autorizaţia de comerţ pe domeniul public, pentru a stimula comercianţii să vândă la preţuri cât mai scăzute. Practic ei nu vor mai avea costuri legate de ocuparea terenului, şi vor fi grupaţi în acelaţi spaţiu – pentru a crea posibilitatea unei oferte cât mai bogate pentru clujeni şi o presiune pe preţuri – care nu au motive să fie mai mari decât în alţi ani, sau în marile magazine.  

Totodată, pentru cei care nu au cum  să se deplaseze până la Sala Sporturilor, în săptămâna dinaintea Crăciunului vom organiza pieţe volante pe cartiere, după programul deja cunoscut de clujeni, al pieţelor volante pentru producători.   

Programul pieţelor volante:
Luni, 19 decembrie  – P-ţa Ira, cartierul Mărăşti
Marţi, 20 decembrie – P-ţa 14 iulie, cartierul Grigorescu
Miercuri, 21 decembrie – Str. Zorilor, cartierul Zorilor
Joi, 22 decembrie – Str. Unirii (capăt linia 3), cartierul Gheorgheni
Vineri, 23 decembrie – Str. Bucium, cartierul Mănăştur
Orarul de funcţionare va fi între orele 10:00-20:00

„Încercăm astfel să-i determinăm pe comercianţi să scadă preţul la brazi, astfel încât orice clujean să-şi poată permite achiziţionarea de brazi cu ocazia sărbătorilor de iarnă”, a precizat Radu Moisin, viceprimarul cu atribuţii delegate de primar al municipiului Cluj-Napoca.  
Comercianţii din pieţele volante, pot fi numai persoane fizice care deţin păduri sau persoane juridice, care pentur a avea dreptul de a comercializa pe dopmeniul public trebui să aibă documente de provenienţă şi aviz de însoţire a materialelor lemnoase regelmetate prin legislaţia silvică specifică, HG 996/2008, respectiv Legea 171/2010  document în regim silvic, care are ca şi sistem de siguranţă hologramă. Ca în fiecare an, brazii trebuie să fie marcaţi şi crotaliaţi şi toate documentele şi acetele reglementate legal.

Poliţia Locală va efectua verificări zilnice atât în cadrul pieţelor volante, cât şi în restul oraşului pentru a verifica legalitatea acestei activităţi. Amenda pentru comercianţii fără documente sau care comercializează brazii înafara locaţiilor aprobate este de 1.000-1.500 lei, pentru persoane fizice, respectiv 6000 – 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Brazii comercializaţi ilegal vor fi confiscaţi şi pedaţi spre valorificare Ocolului Silvic Cluj.  

Background
Taxa pentru ocuparea domeniului public în vederea comercializării de brazi era în 2010 de 1,56 lei/mp/zi. În anul trecut au fost aprobate 6 amplasamente:
1. Donath – Casa Radio
2. Zorilor – zona magazinului Profi
3. Piaţa IRA
4. Piaţa Abator
5 strada Bucium
6. B-dul 1 Decembrie 1918 – Autobaza RATUC
În 2010 Primăria a încasat din autorizaţiile eliberate pentru comercializarea brazilor suma de 3.320 lei.

Rezumatul Pieţelor Volante
În ultimii ani Primăria Municipiului Cluj-Napoca s-a preocupat de modernizarea şi amenajarea de pieţe agroalimentare, după standarde europene, în scopul creării unor condiţii optime pentru desfăşurarea activităţilor specifice, asigurând un comerţ modern şi civilizat, în condiţii de siguranţa pentru cetăţenii municipiului prin eliminarea speculei şi stabilirea unor relaţii de respect reciproc între cetăţeni şi comercianţi.
Astfel, am demarat la începutul lunii august (8 august) „proiectul pieţelor volante”, pentru început într-o locaţie (Piaţa Unirii), ulterior, văzând succesul de care se bucură acesta am extins proiectul în cartierele municipiului.
Acest proiect a avut la bază  mai multe considerente, cum ar fi susţinerea consumului de produse româneşti direct de la producătorii agricoli, aceştia având un spaţiu unde să-şi desfacă produsele, dar şi în sprijinul cetăţenilor, aceştia putând achiziţiona produse proaspete, direct de la producător, la un preţ cât mai scăzut.
Aceste pieţe au fost organizate în următoarele locaţii:
    Piaţa Unirii- de 2 ori
    Sala Sporturilor – de 15 ori
    Piaţa Ion Agârbiceanu – 12 ori
    Piaţa 14 Iulie – 14 ori
    Cartierul Zorilor – 10 ori
    Str. Unirii – 14 ori
    Str. Bucium – 10 ori
Producătorii agricoli au fost multumiţi de acest proiect, dovada fiind cei peste 400 producători agricoli care au participat, măcar o dată, la pieţele volante organizate de municipalitate până în luna noiembrie.
Aceştia s-au declarat încântaţi de numărul tot mai mare de clienţi, care creştea în fiecare săptămană, dar şi de vânzările pe care aceştia le-au avut, mărturie fiind cele peste 1000 de tone achiziţionate de clujeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.