Sursa foto: publika.md

În timpul unei slujbe desfășurate la Biserica Înălțarea Domnului din regiunea Cernăuți, satul Babin, un preot a fost reținut și scos cu forța de către poliția ucraineană. Motivul acestui incident ar fi refuzul bisericii să iasă din subordinea Patriarhiei de la Moscova. Babin a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. După Unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, satul Babin a făcut parte din componența României, în Plasa Ceremușului a județului Storojineț. Pe atunci, majoritatea populației era formată din ucraineni.

Videoclipul, care a fost postat pe canal, arată cum poliția îl împinge pe preotul în vârstă de 65 de ani afară din Biserica Înălțarea Domnului în timpul slujbei. Unul dintre polițiști i-a strigat preotului: „Nu mai săvârșiți infracțiuni!”.

Acțiunea autorităților ucrainene a fost declanșată de semnarea decretului prezidențial de către Volodimir Zelenski la sfârșitul anului trecut, prin care grupurile religioase afiliate Rusiei au fost interzise, iar unele sancțiuni au fost impuse unor episcopi pro-ruși, scrie publika.md.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunţat în 2022 că a rupt legăturile cu Rusia și cu Patriarhia Moscovei, însă toamna trecută, în urma mai multor percheziţii, Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că au fost identificate documente, care confirmă că unii membri ai structurii bisericești din Cernăuţi au cetățenie rusă.

De asemenea, SBU susţine că a găsit în biserici propagandă rusă și literatura xenofobă, precum şi documente cu mesaje ideologice pro-ruse. De atunci, autorităţile ucrainene au impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și au deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Citeste și: Cine vrea să construiască liceul din Borhanci

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here