Viitorii decani ai UBB

Decanii Universitaţii Babeş-Bolyai vor fi numiţi pe 27 aprilie in finalizarea procesului de alegeri. Ioan Aurel Pop, noul rector al universitaţii, se va intalni pana pe 26 aprilie cu toţi candidaţii la funcţia de decan. Impreuna cu prorectorii, acesta va delibera şi va hotari care vor fi cei aleşi sa conduca facultaţile pentru urmatorii patru ani.

Unii dintre candidaţii la funcţia de decani sunt persoane cu un trecut mai mult decat suspect despre care v-am relatat şi in trecut. Alţii se cunosc deja culoarea lor şi afilierea lor. Una dintre persoanele favorite pentru a caştiga senatul Facultaţii de Sociologie este Culic Irina. La Facultatea de Drept favorita pentru caştigarea alegerilor este Radu Catana. Un alt favorit este Dumitru Matiş, actualul decan de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor(FSEGA), care va caştiga probabil un nou mandat datorita calitaţilor sale manageriale. Un alt „caştigator” ştiut este Augustin Ovidiu GHITTA, care ar urma sa preia un nou mandat la Facultatea de Istorie. Un alt favorit este la Facultatea de Studii Europene, unde Nicolae Paun este in pole-position sa işi caştige un nou mandat de decan, datorita funcţiei pe care a deţinut-o in precedent in cadrul universitaţii, directorul al biroului de imagine. In cadrul facultaţii de ştiinţe politice, Calin Hinţea s-ar putea sa fie cel care va conduce universitatea pentru urmatorii patru ani.

Suspiciuni in familia Ozunu

Ozunu Alexandru este abonat la funcţiile publice la Universitatea Babeş-Bolyai, dupa cum va relata anterior. El candideaza la decanatul Facultaţii de Ştiinţa Mediului. Portofoliul sau cuprinde funcţia de prodecan la Facultatea de Ştiinţa Mediului, profesor la aceeaşi facultate, director la Centrul Regional pentru Prevenirea Accidentelor Industriale Majore(CRAIM), director la Centrul de Cercetari pentru Prevenirea Accidentelor Industriale Majore (Awareness and Preparedness for Emergencies at Local Level- APELL), director la OCON, dar şi cercetator la Institutul de Cercetari pentru Instrumentaţia Analitica(ICIA). Soţia acestuia, Ozunu Maria, ocupa funcţii de conducere in doua dintre aceste locuri, respectiv director la OCON, dar şi la APELL. Ozunu Alexandru a primit anul trecut din numeroasele funcţii pe care le deţine 164.477 de lei de la stat, iar soţia acestuia are venituri de 2.000 de lei de la APEL care nu apar pe nicio data din cadrul instituţiei. Deşi pe declaraţia de avere apar in dreptul soţiei prodecanului venituri de 2.000 de lei de la APELL, pe datele de la Resurse Umane, Personal sau Salarizare, Maria Ozunu nu apare ca ar fi incasat vreun venit. Intreaga familie Ozunu a avut venituri totale de aproape 4 miliarde de lei vechi anul trecut, respectiv 378.646 lei. "Nu a lucrat la noi”,  a declarat o angajata de la departamentul Personal. "Nu figureaza pe lista angajaţilor cu contract de munca care a lucrat la noi. Poate sa aiba alta forma de plata. Plata cu ora sau prestari servicii nu ştiu sa va spun daca a avut. Intrebaţi la salarizare", a declarat pentru Gazeta de Cluj Camelia Stan, responsabila a serviciului Resurse Umane a APELL. "Nu a avut venituri de la noi. Numai soţul  dansei are", a declarat sub protecţia anonimatului un angajat de la departamentul de salarizare.

Planurile lui Pop pentru UBB

“Recent universitatea noastra – cea mai mare şi mai importanta din ţara şi una dintre cele mai valoroase din aceasta paret a Europei –, datorita excelentei munci a corpului academic şi a studenţilor, a fost plasata (la finele anului 2011), de catre clasificarea Ministerului Educaţiei, intre cele 12 universitaţi de elita. Aceste universitaţi sunt declarate instituţii „de dercetare avansata şi de educaţie”. Dupa cum se vede, cercetarea este pusa pe prim plan, ceea ce onoreaza, dar şi obliga foarte mult. Este firesc ca membrii corpului academic cu experienţa de predare şi cercetare şi cu rezultate notabile, recunoscute, in aceste domenii, sa se gandeasca serios la acest pas. Funcţia de rector presupune şi o raspundere foarte mare faţa de colegi, faţa de corpul academic, faţa de intreg personalul didactic şi, mai ales, faţa de zecile de mii de studenţi. Studenţii noştri au venit la o instituţie prestigioasa şi au nevoie de garanţia excelenţei, a unei pregatiri deosebite. La nivel naţional, Universitatea „Babeş-Bolyai” s-a plasat, in foarte multe domnii, pe primul loc, confirmandu-şi prestigiul special şi atracţia pe care o exercita faţa de tinerii dornici de studiu. La nivel internaţional, aşa cum se ştie, in topurile consacrate sau in marile clasificari, Romania nu are nicio universitate intre primele 500 (Şi aici insa, UBB este plasata cel mai bine!). Ceea ce poate sa fie aleatoriu, sa exprime şi relativismul unor criterii nu intotdeauna bine selectate, dar şi un anumit nivel al nostru, inca insuficient competitiv. Din acest punct de vedere, viitoarea conducere are un rol extrem de important in gestionarea cercetarii şi a afirmarii valorii. Fireşte, in asigurarea prestigiului, un rol important il au ştiinţele exacte şi ştiinţele naturii (matematica,
informatica, fizica, chimia, biologia), care trebuie susţinute şi intarite in continuare. De acolo vine marea substanţa a publicaţiilor in revistele cunoscute şi recunoscute (in bazele de date internaţionale), in edituri recunoscute internaţional. Nu trebuie neglijate nici ştiinţele sociale şi disciplinele umaniste, pentru ca o universitate clasica nu poate exista fara ele. De asemenea, daca ne uitam atent la aceasta clasificare recenta, menţionata deja, plasarea excelenta UBB s-a datorat şi faptului ca multe discipline umaniste şi sociale (filosofia, istoria, ştiinţele politice, administrative etc.) s-au clasat pe primul loc in ţara in
competiţia cu marile universitaţi. Lucrurile trebuie cantarite bine şi incurajata cercetarea şi valorificarea optima a rezultatelor cercetarii, la nivel internaţional. Pe de alta parte, un specialist in limba şi literatura romana sau ale minoritaţilor naţionale, in istoria romanilor, in geografia Romaniei, in drept romanesc, in teologie romaneasca nu se poate afirma bine, de regula, nici la Londra, nici la Washington. Expertiza lui se realizeaza cel mai bine in Romania, deoarece specialiştii avizaţi, care sa-l poata aprecia la reala valoare şi critica la modul obiectiv, se afla in Romania. De aceea, trebuie sa existe o dreapta cumpanire intre ştiinţele exacte şi disciplinele umaniste, intre valorificarea cercetarii pe plan naţional şi internaţional. UBB dispune astazi de peste 100 de specializari, are trei linii de studiu (romana, maghiara şi germana), desfaşurand cursuri şi seminarii in cinci limbi principale. Toate la un loc formeaza aceasta universitate extraordinara, fara egal, inclusiv prin zestrea sa multiculturala. Universitatea, aşezata pe o solida tradiţie multiseculara, traieşte in prezent, insa are privirea aţintita spre viitor. Ideea sa de baza este „comunitatea magiştrilor şi studenţilor”. Fara ideea de comunitate şi de colegialitate in predare, in cercetare, dar şi in conducere, universitatea işi pierde menirea. Ea s-a nascut şi s-a afirmat ca o corporaţie şi trebuie sa cultive neincetat democraţia spiritului liber, neingradit. Rectorul nu poate sa fie decat primul dintre egali, pentru o perioada scurta de timp şi cu o putere bine delimitata, delegata de catre colegi numai cu scopul asigurarii binelui comunitaţii", a declarat anterior alegerilor pentru Gazeta de Cluj Ioan Aurel Pop.
Pana la urma, noua echipa in frunte cu Ioan Aurel Pop va conduce Universitatea Babeş-Bolyai incepand cu 27 aprilie.

Facultatea de Matematica şi Informatica
Prof.dr. Adrian-Olimpiu PETRUŞEL
Prof.dr. Horia-Florin POP

Facultatea de Fizica
Prof.dr. Aurel POP
Prof.dr. Romulus TETEAN-VINŢELER

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimica
Lect.dr. Gabriela Nicoleta NEMEŞ
Prof.dr.ing. Petru ILEA

Facultatea de Biologie şi Geologie
Conf.dr. Ioan COROIU
Şef lucr.dr. Florin CRIŞAN

Facultatea de Geografie
Prof.dr. Danuţ PETREA
Şef lucr.dr. Iuliu VESCAN

Facultatea de Drept
Conf.dr. Radu N. CATANA
Conf.dr. Florin STRETEANU

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor
Prof.dr. Dumitru MATIŞ
Prof.dr. Razvan Liviu NISTOR
Conf.dr. Irimie Emil POPA

Facultatea de Business
Lect.dr. Ioan Alin NISTOR
Conf.dr. Marius Dan GAVRILETEA

Facultatea de Istorie şi Filosofie
Conf. dr. Augustin Ovidiu GHITTA
Conf. dr. RÜSZ-FOGARASI Enikő

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
Prof.dr. Calin FELEZEU
Conf.dr. Alina RUSU

Facultatea de Studii Europene
Prof.dr. Nicolae PAUN
Lect.dr. Radu BARNA

Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicarii
Conf.dr. Calin HINŢEA
Conf.dr. Gabriel BADESCU

Facultatea de Litere
Prof.dr. Corin BRAGA
Conf.dr. Sanda Maria CORDOŞ

Facultatea de Educatie Fizica şi Sport
Prof.dr. Vasile BOGDAN
Conf.dr. Şerban DOBOŞI

Facultatea de Sociologie şi Asistenţa Sociala
Conf.dr. Irina CULIC
Conf.dr. MAGYARI Tivadar

Facultatea de Ştiinţa Mediului
Prof. dr. Calin BACIU
Prof.dr. ing. Alexandru OZUNU
Conf.dr. ing. Cristina ROŞU

Facultatea de Teatru şi Televiziune
Prof.dr. Liviu MALITA
Prof.dr. Daniela GOLOGAN

Facultatea de Teologie Ortodoxa
Pr.prof.dr. Vasile STANCIU
Pr.conf.dr. Teofil Cristian TIA

Facultatea de Teologie Greco-Catolica
Conf.dr. Sebastian Alin TAT
PS. dr. Virgil BERCEA

Facultatea de Teologie Romano-Catolica
Prof.dr. MARTON József

Facultatea de Teologie Reformata
Prof.dr. MOLNÁR János
Lect. PÉTER István

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.