(Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Premierul maghiar Viktor Orban a susținut că Ucraina ar trebui să rămână o „zonă tampon” între Rusia și Occident, oferind asigurări de securitate din partea aliaților. El a declarat că Ucraina nu ar trebui să fie admisă în Uniunea Europeană sau NATO.

Orban a menționat că relația dintre Ungaria și Ucraina a fost complicată încă de la începutul conflictului. El a menținut legături strânse cu Rusia, respingând eforturile Uniunii Europene de a sprijini Ucraina în mod unitar.

„Indiferent dacă ne place sau nu, Ucraina se află pe harta geopolitică. Cea mai bună soluție ar fi să formeze o zonă tampon între Rusia și Occident, cu garanții de securitate adecvate”, a afirmat Orban în cadrul unei dezbateri cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, conform unui fragment publicat de Die Presse pe 11 februarie. „Dacă acest efort eșuează, Ucraina riscă să-și piardă teritoriul. Rusia va continua să încerce să destabilizeze Ucraina, iar o eventuală aderare a acesteia la UE sau NATO este de neimaginat.”

Totuși, Orban consideră că NATO ar fi trebuit să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina în cadrul summitului de la București din 2008, când Rusia era considerată prea slabă pentru a bloca expansiunea NATO.

Ungaria se opune ferm aderării Ucrainei la NATO și Uniunea Europeană. Orban a declarat anterior că Ucraina este un stat financiar „fără susținere” și „a încetat să mai fie suveran”, din cauza „dependenței” sale de sprijinul internațional.

În ceea ce privește o încetare a ostilităților, Orban a sugerat că perspectiva de viitor a Ucrainei ar putea fi afectată de aceasta, sugerând că Ucraina ar putea pierde mai mult teritoriu în cazul continuării conflictului.

Orban a subliniat, de asemenea, că Rusia nu va negocia cu Ucraina în mod serios, ci doar cu Statele Unite și, eventual, cu Europa.

Oficialii ucraineni au avertizat în mod repetat că o întrerupere a negocierilor de pace ar oferi Rusiei timp să se pregătească pentru o ofensivă și mai mare. De asemenea, discuțiile de pace ar putea forța Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, o idee puternic respinsă de populația ucraineană.

Orban a respins ideea că aderarea Ucrainei la NATO ar proteja Europa, argumentând că aproape toate țările UE sunt deja membre NATO, care este mult mai puternic decât Rusia.

„Nu există niciun risc ca Rusia să atace un membru NATO”, a declarat Orban, în ciuda avertismentelor crescânde din partea unor comandanți NATO și lideri aliați cu privire la pericolele unui război între Rusia și NATO și impactul acestuia asupra Europei.

Orban a insistat, de asemenea, că Europa nu are capacitatea de a furniza Ucrainei resurse militare suficiente pentru a câștiga conflictul, deoarece europenii sunt nemulțumiți de nivelul actual al sprijinului militar acordat.

În noiembrie 2022, Ucraina a prezentat o „formulă de pace” în zece puncte, stabilind retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său ca precondiție pentru începerea negocierilor de pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.