Ediţia a doua a Premiilor pentru Excelenţă organizate de Vinul.Ro a fost una internaţională, atât din punct de vedere al jurizării, cât şi al vinurilor intrate în competiţie. Deşi nu s-a acordat nicio Mare Medalie de Aur, la ambele mari categorii de jurizare, retail şi HoReCa, vinurile româneşti au adunat 117 medalii de aur şi argint. Vinul.Ro şi-a propus promovarea calităţii vinurilor de pe piaţa românească şi familiarizarea consumatorilor cu acestea.

“Premiile pentru Excelenţă – Vinul.Ro”, a doua ediţie, s-a desfăşurat în perioada 25-29 octombrie în Bucureşti. La această ediţie competiţia a fost una internaţională, fiind înscrise vinuri ale producătorilor din ţările învecinate (Republica Moldova, Ungaria, Serbia şi Bulgaria) şi mărci din alte ţări aduse de importatori pe piaţa românească (Argentina, Australia, Chile, Franţa, Georgia, Spania şi SUA). Organizatorii concursului şi-au propus promovarea unui standard de calitate a vinurilor de pe piaţă, cu certificare independentă şi imparţială şi recunoscut ca atare de către consumatori.

Juriu internaţional pentru 355 de eşantioane

Anul acesta a fost introdusă o nouă categorie de jurizare, destinată vinurilor non-retail. Este vorba de etichete distribuite doar în hoteluri, restaurante, cafenele sau firme de catering, în magazinele specializate de băuturi sau în magazine de tipul cash & carry.
În cadrul concursului au fost analizate 355 de eşantioane, vinurile fiind analizate la două secţiuni – retail şi non-retail – probele care au intrat în concurs fiind selecatet în funcţie de paliere de preţ, categorie, culoare şi rest de zahăr. Degustările s-au făcut în orb pentru a garanta anonimatul probelor, organizarea lor fiind realizată de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România. Sesiunile de degustare s-au desfăşurat pe parcursul a trei zile, iar juriul a fost împărţit în patru comisii, alcătuite în aşa fel încât numărul juraţilor străini din cadrul unui grup să nu fie mai mare decât cel al degustătorilor români.
Juriul a fost compus din degustători şi jurnalişti specializaţi în domeniul vinului, de la publicaţii cu notorietate din diferite ţări europene, alături de specialişti români, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. Şefii fiecărei comisii de jurizare au fost aleşi din rândul invitaţilor străini.
Fişa de degustare Vinul.ro a fost inspirată după modelul sugerat de Organizaţia Internaţională Vitivinicolă. Principalele criterii de jurizare au fost aspectul vinurilor, miros, gust şi nota globală. Federaţia Somelierilor din România a asigurat condiţiile ideale pentru desfăşurarea jurizării: aerare corectă, pahare de degustare standard şi monitorizare constantă a temperaturii vinurilor.

117 Medalii de Aur şi Argint

Notele acordate au fost cuprinse între 0 şi 100 puncte, conform fişelor de degustare Vinul.Ro. Punctajele finale pentru fiecare probă au fost calculate prin eliminarea notelor extreme şi prin efectuarea mediei aritmetice a celor rămase. “Niciunul dintre vinurile intrate în concurs nu a reuşit să obţină punctaj mai amre de 95 de puncte, astfel că nu a fost acordată nicio Mare Medalie de Aur, iar vinurile cu puncteje cuprinse între 80,01 şi 89,99 au primit medalii de argint, conform prevederii din Regulament care limitează numărul de medalii la o treime din totalul probelor înscrise”, explică Valentin Ceafalău pe Vinul.Ro.
Au fost acordate 117 medalii de aur şi argint în ambele secţiuni ale concursului, dintre care 56 la secţiunea retail şi 61 la non-retail. Nouă dintre vinurile participante au reuşit să primească pentru 90 de puncte, fiind astfel distinse cu medalii de aur.
Cel mai bine apreciat vin înscris la secţiunea non-retail a fost Riesling italian Sirena Dunării 2000, cu 94,3 puncte, urmat de Drăgaica roşie 2008, cu 91 de puncte, Sirah Cocoş 2009, Fetească neagră Cocoş 2009 şi Enira 2008, cu 90,7 puncte, şi Carmere Errazuriz Max Reserva 2008, la limită cu 90 de puncte.
La categoria retail, cel mai înalt punctaj a fost atribuit vinului Wine Princess Rose 2009, cu 91 de puncte, iar Cabernet Sauvignon Rose Clauza 2009 şi Wein Burgund Rose 2009 au adunat fiecare 90 de puncte. Cel mai mic punctaj acordat în concurs a fost de 55 de puncte.

Cramele Recaş, cel mai premiat producător

Producătorii cei mai premiaţi au fost Cramele Recaş, la ambele secţiuni, care au adunat 19 medalii, dintre care trei de aur şi restul de argint, din cele 35 de probe cu care au intrat în concurs.Cramele Halewood au adunat 13 medalii, dintre care una de aur, iar Cramele Oprişor 8 medalii, două dintre ele fiind de aur. În funcţie de media obţinută de toate vinurile prezente în concurs pe primul loc, Recaş rămâne în vârful clasamentului la categoria retail, cu o medie de 82,1 puncte. La non-retail este Cramele Recaş sunt depăşite de Bessa Valley/WineRo, cu o medie de 85,8 puncte, importatorul cu cea mai bună medie.
În luna noiembrie, Vinul.Ro a demarat un turneu de promovare a vinurilor medaliate, printr-o degustare la magazinul specialzat Arte&Vino. Notele acordate de participanţi s-au apropiat de cele ale specialiştilor, Riesling Italian Sirena Dunării 2000 obţinând la degustare liberă punctele care i-au lipsit pentru a obţine Marea Medalie de Aur, iar Merlot Prince Matei 2006 a trecut bariera de la argint la aur, cu 90,33 de puncte. „Principalul obiectiv al acestui demers este acela de a da posibilitatea publicului consumator să cunoască cât mai bine vinurile medaliate în cadrul competiţiei, lucru ce poate contribui la relansarea credibilităţii vinurilor româneşti, recondiţionarea ideii de valoare destinată consumatorului şi informarea acestuia cât mai obiectiv”, arată organizatorii.                                 

Sugestii pentru masa de sărbători
                   
Pentru masa de Crăciun, senior editorul Vinul.Ro Radu Rizea face câteva sugestii în legătură cu asortarea vinului la un meniu tradiţional. Antreurile grele, preparate din carne proaspătă de porc, trebuie însoţite de un vin alb, „în principiu unul proaspăt şi acid, ca să „cureţe” grăsimea din gură. Din vinurile acestui an, îşi găsesc locul pe listă Sauvignon Blanc Livia, Faurar-ul Alb de Ceptura, Sauvignon- ul Blanc V de Recaş sau Sauvignon Blanc Domeniul Coroanei, pentru cei cu mai puţină dare de mană”, recomandă Rizea.
La felul principal, vinul ales depinde de cât de iute este mâncarea servită. Astfel, pentru fripturile aromate, dar nu picante, este recomandat un Merlot (La Cetate Merlot, Prince Mircea) sau Cabernet (V de la Recas, Cabernet 2007 de la Domeniul Coroanei Segarcea), dar şi o Fetească Neagră (Edition Cramele Basilescu, Purpura Valahica DAVINO, Feteasca Neagra Cocos de la Recaş). Pe lângă fripturile iuţi Radu Rizea recomandă un Shiraz (La Cetate şi Cocoşul de la Reca) sau chiar Pinot Noir.
Şi pentru desert vinurile care pot fi asociate depind de ceea ce se serveşte. „La placintă, lucrurile stau destul de simplu: fie vă alintaţi cu o Sirena Dunării, fie găsiţi o Grasă de Cotnari decentă, sau o Tămâioasă cu un rest solid de zahăr”, arată Rizea. Iar pentru vinuri, subliniază acesta, singura opţiune sunt vinurile spumante.

Diana Gabor

Best in class – Premiile de Excelenţă
– vinuri care au ieşit pe primul loc în anumite categorii de jurizare –

Secţiunea retail:
alb sec – Sauvignon blanc Jidvei 2008
alb demisec – Dry Muscat V-Drinks 2009
alb demidulce/dulce – Fetească relagă/Muscat Ottonel Schwaben Wein 2009
rose sec – Rose Wine Princess 2009
rose demisec – Cabernet Sauvignon Rose Călăuza 2009
rose demidulce/dulce – Burgund Rose Schwaben Wein 2009
roşu sec – Pinot Noir V-Drinks 2009
roşu demisec – Fetească neagră Castel Hinog 2007
roşu demidulce/dulce Pinot Noir/Merlot Castle Rock 2008

Secţiunea HoReCa:
alb sec – Sauvignon blanc Varius 2009
alb demisec – Single Vineyard Selection Sebeş-Alba 2009
alb demidulce/dulce – Riesling Italian Sirena Dunării 2000
rose sec – Rose by Enira 2009
rose demisec – Pinot Noir Rose Single Vineyard Selection Scurta 2009
roşu sec – Drăgaică roşie 2008
roşu demisec – Shiraz Single Vineyard Selection Adrian 2009

Sursa: Vinul.Ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.