Sursa foto: Gazeta de Cluj

Joi, 12 octombrie, la Cluj-Napoca, Prof. dr. Gabriela Zaharie, prof. dr. Sorin Man și dr. Aida Puia au vorbit despre virusul sincțial respirator (VSR) și în ce situații poate fi periculos pentru copii.

Virusul sincțial respirator (VSR) este este un virus frecvent întâlnit care se poate transmite ușor de la o persoană la alta. La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli.

Însă la copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace poate determina infecții respiratorii grave, care necesită spitalizare. De aceea, sfatul specialiștilor este ca în perioada rece în care este probabilă epidemia de VSR, copiii cu risc înalt de infecție severă cu VSR să beneficieze de tratamentul care să-i protejeze.

Virusul se transmite cu ușurință, prin strănut sau tuse, prin contactul direct între persoane sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut/tacâmurilor etc., precum și prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul. De exemplu, VRS poate supraviețui timp de 30 de minute sau mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor.

Simptomele infecției cu VSR

La debut, simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include: febră ușoară, scurgere de secreții nazale, tuse uscată, durere în gât, durere de cap, ușoară. În formele severe, infecția se poate răspândi la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave cum sunt pneumonia sau bronșiolita. În aceste cazuri, simptomele pot include febră, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare (wheezing), scăderea apetitului alimentar, iritabilitate sau oboseală neobișnuită și culoarea albăstruie a pielii.

„Nu prea testăm pentru depistarea VSR pentru că nu avem o terapie specifică. La mulți copii, virusul dă o boală simplă, dar același virus este și cauza principală a bronșiolitei la sugari și copii mici. Știm că părinții devin agitați și panicați când vin cu cei mici la spital, însă explicațiile contează foarte mult pentru ei. Dacă îi explici unui părinte, logic, care este evoluția normală a  bolii, acesta va înțelege.

Împotriva VSR nu există vaccin și nici terapie preventivă. Tratăm copilul în funcție de tabloul general. Cel mai devreme vom avea un vaccin în doi ani. Bolile cauzate de VSR au o perioadă de incubație de 2 – 8 zile. La început simptomele sunt ușoare, de răceală, apoi după două – trei zile, apar tusea respirația de tip „wheezing” – copilul respiră zgomotos, secrețiile nazale și febră. Părinții trebuie să știe că atunci când este vorba de febră, nu se tratează numere. Se urmărește confortul copilului. Dacă starea lui este una bună, chiar și când termometrul indică o temperatură mai mare de 38.5, atunci nu se intervine cu antitermic. Dar dacă starea copilului este modificată la o febră de 38, atunci se intervine”, a declarat prof. dr. Sorin Man, medic primar Pediatrie și Pneumologie pediatrică.

Cum apare imunitatea împotriva VSR?

Imunitatea  apare prin îmbolnăvire, „prin trecerea anticorpilor de la mamă la făt, în al treilea trimestru de sarcină sau prin injectarea anticorpilor în cazul copiilor născuți înainte de termen”, a explicat dr. Sorin Man.

Virusul sincițial respirator contaminează frecvent tractul respirator inferior, infecțiile determinate de acesta fiind principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an.

O categorie deosebit de vulnerabilă sunt copiii născuți prematur (cei născuți înainte de 35 de săptămâni de sarcină sau mai puțin) cu vârsta de 6 luni sau mai puțin la începutul sezonului infecțios cu VSR.

Conform Asociaţiei Prematurilor din România, anual, circa 18.000 de copii se nasc prematur în țara noastră, unul la fiecare 30 de minute. De asemenea, complicații ale infecției cu VSR pot apărea și la sugarii sau copii mici (24 de luni sau mai puțin) care prezintă un anumit tip de afecțiune pulmonară cronică (displazie bronhopulmonară) sau anumite probleme cardiace congenitale.

Sursa foto: Gazeta de Cluj
Cum reducem riscul de contaminare

Riscul de infectare al copilului cu virusul sincițial respirator poate fi redus prin câteva metode simple de prevenție: spălarea frecventă a mâinilor și îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră, menținerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate și evitarea fumatului în casă sau în apropierea copilului.

„Până la vârsta de 2 ani, aproape toți copiii trec printr-o infecție cauzată de Virusul Respirator Sincițial, fie că vorbim de răceli ușoare, rino-faringite, bronșiolite sau bronșite. În primii doi ani de viață ai copilului, 50% dintre pneumonii și 90% dintre bronșiolite sunt date de VSR. Iar acest virus cauzează de 16 ori mai multe spitalizări decât gripa. Trebuie să știm că epidemiile de VSR au caracter sezonier și durează, în medie, 5 – 6 luni pe an. Vârful de incidență este în sezonul de iarnă. Bolile cauzate de VSR sunt extrem de contagioase. Însă, este bine ca părinții să știe că, în mod normal, un copil trece printr-un număr de 6 – 8 viroze respiratorii, într-un an”, afirmă dr. Aida Puia, medic primar Medicină de familie.

Mama și familia bebelușului vulnerabil sunt sfătuiți să păstreze constant legătura cu medicul. 

„Un copil născut prematur nu are bagaj imunologic, deoarece acesta vine abia în trimestrul al treilea de sarcină, când are loc transferul de anticorpi de la mamă la făt. Un bebeluș născut înainte de 36 de săptămâni – sunt copii care se nasc la 24, 25, 26 de săptămâni de sarcină – nu are plămânii dezvoltați. Prematurii vin pe lume cu o capaciatate pulmonară scăzută și cu o imaturitate a aparatului respirator. În cazul acestor copii sunt necesare injecțiile cu anticorpi, pentru a-i proteja de VSR. Și, din păcate, un prematur va avea toată viața o sensibilitate în fața bolilor respiratorii. Pot să vă spun că plămânii unui adult care s-a născut prematur au un volum mai mic decât cei ai unui adult care s-a născut la termen”, adaugă prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Citește și: Strada Iuliu Maniu, „modernizată” în grabă pentru vizita Principesei Margareta FOTO

1 COMENTARIU

  1. Dacă PCR nu poate fi folosit ca diagnostic, a zis-o Kary Mullis inventatorul, a zis-o chiar CDC, de unde știu cei trei mușchetari, un mușchetar și două mușchetărițe, că e vorba de virus?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.