Vizi Carol Mark, unul dintre inculpaţii arestaţi în dosarul lui Florian Walter, are o condamnare anterioară cu amendă penală pentru conducerea fără permis. El a fost acuzat de furt, dar datorită împăcării cu părţile s-a  încetat procesul penal. Gazeta de Cluj vă prezintă motivele condamnării cu amendă penală de 3.000 de lei a lui Vizi Carol Mark, care în prezent este arestat preventiv în dosarul lui Walter. Acesta era subalternul în grup a lui Pop Iustin Atanasiu, profesor la UBB. Vizi Carol Mark dădea spargeri ca-n filme la benzinăriile din judeţul Cluj mergând cu maşini cu numere de înmatriculare false.

 

Inculpatul din dosarul Walter, Vizi Carol Mark,  a încercat să scape de celălalt dosar penal. În faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj el a a cerut încetarea procesului penal pornit împotriva sa ca urmare a împăcării părţilor. El a recunoscut şi regretat comiterea faptelor şi a solicitat magistraţilor judecarea sa în procedură simplificată. Mai mult det atât, Vizi Carol Mark a plătit integral prejudiciile cauzate societăţilor Mol România şi Lukoil, pe care le-a jefuit. El a cerut să fie doar amendat în conformitate cu art 5 din codul penal.

 

”Analizând hotărârea atacată prin prisma motivelor de apel invocate, a actelor si lucrărilor dosarului precum si a dispoziţiilor legale în materie, curtea reţine următoarele:

În urma analizei atente si detaliate a probelor legal administrate în cursul urmăriri penale si însusirii acestora de către inculpat, prin declaraţia dată de acesta conform art.320 ind.1 C.p.p. în vigoare la data soluţionării cauzei, instanţa de fond a reţinut o stare de fapt corectă, conformă cu realitatea.

 

A furat benzină cu plăcuţe false la maşină

Astfel, se constată pe deplin dovedită vinovăţia inculpatului care în data de 16.09.2012, s-a deplasat în mun. Cluj – Napoca si a sustras de pe un autoturism marca VW Golf plăcuţele de înmatriculare …, pe care le-a aplicat ulterior pe autoturismul marca Mercedes E 270 cu nr. de înmatriculare … şi a condus acest autoturism având numerele de înmatriculare false aplicate până în mun. … la staţia Mol situată pe str. …, aici alimentând cu carburat în valoare de 367,82 lei si apoi a plecat fără că achite contravaloarea.

În continuare inculpatul a condus până pe str. Bucegi din mun. …locul unde inculpatul a oprit autoturismul si a schimbat plăcuţele de înmatriculate sustrase cu cele ale autoturismului în cauză. SC M. România a formulat plângere împotriva persoanei necunoscute ce a sustras motorină fără a plăti arătând că prejudiciul suferit este de 367,82 lei.(fila 14 dosar u.p.)

În data de 29.09.2012, în jurul orei 11,30, inculpatul V.C.M. domiciliat în … s-a deplasat în mun. … pe str. … si a sustras de pe un autoturism marca VW Golf plăcuţele de înmatriculare …, aparţinând părţii vătămate L.C.C., pe care le-a aplicat ulterior pe autoturismul marca Mercedes E 270 cu nr. de înmatriculare … si a condus acest autoturism având numerele de înmatriculare false aplicate până în mun. … în dreptul staţiei de carburant L., aici alimentând cu carburat în valoare de 422,84 lei şi apoi a plecat fără că achite contravaloarea.

În continuare inculpatul a condus până pe str. Cocosului din mun. … locul unde inculpatul a oprit autoturismul si a schimbat plăcuţele de înmatriculate sustrase cu cele ale autoturismului în cauză.

SC L. a formulat plângere împotriva persoanei necunoscute ce a sustras motorină fără a plăti arătând că prejudiciul suferit este de 422,84 lei.(fila 18 dosar u.p.). În data de 01.10.2013 , în jurul orei 11,30, inculpatul V.C.M. domiciliat în … s-a deplasat în mun. … pe str. … si a sustras de pe un autoturism marca VW Golf aparţinând părţii vătămate P.E. plăcuţele de înmatriculare … .

Potrivit înscrisurilor depuse la dosar ( f.19,20,21, 22,28) părţile vătămate au arătat că se împacă cu inculpatul, că nu mai au pretenţii de la acesta, inculpatul tranzacţionând cu partea civilă L.C.C., iar celelalte trei părţi civile declarând că s-au împăcat în mod total si necondiţionat cu inculpatul si că si-au recuperat prejudiciul de la acesta.

Faţă de dispoziţiile art.231 Noul Cod penal, acesta fiind legea mai favorabilă în cauză, se impune încetarea procesului penal faţă de inculpat pentru comiterea a unei infracţiuni de furt calificat, prev. de art.208 al.1, art.209 al.1 lit. e si g C.penal vechi ( actuala reglementare fiind art.228 rap. la art.229b C.p. nou), trei infracţiuni de furt prev. de art.208 al.1, art.209 al.1 lit. e C.penal ( actuala reglementare fiind furt simplu prev. de art.228 C.p. întrucât agravanta privind locul public a fost abrogată)”, arată magistraţii CA Cluj în decizia motivată obţinută de Gazeta de Cluj.

 

Ce au decis judecătorii de la Curtea de Apel

”În baza art.421 pct.2 lit.a C.p.p. admite apelul declarat de inculpatul V C M împotriva sentinţei penale nr.33/29.01.2014 a Judecătoriei Turda, pe care o desfiinţează cu privire la modul de soluţionare a laturii penale a cauzei cât şi cu privire la latura civilă a cauzei. Pronunţând o nouă hotărâre, în baza art.396 alin.6 rap. la art.16 lit.g C.p.p. cu aplicarea art.5 şi art.231 C.p. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului V C M pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, prev. de art.228 rap. la art.229 lit.b C.p. nou (vechea reglementare fiind art.208 al.1, art.209 al.1 lit. e şi g C.penal) şi trei infracţiuni de furt simplu prev. de art.228 C.p. ( vechea reglementare fiind art.208 alin.1, art.209 al.1 lit. e C.penal). În baza art.334 alin.2 ( fostul art.85 alin.2 din OUG 195/2002) cu aplicarea art.5 şi art. 61 alin.1 şi 4 litc C.p. şi art.396 alin.10 C.p.p condamnă acelaşi inculpat la două pedepse de câte 200 zile amendă a câte 15 lei, deci de 3000 lei amendă pentru comiterea a două infracţiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare din datele de 16.09.2012 şi respectiv 29.09.2012. În baza art.38 C.p. constată concursul de infracţiuni iar în baza art.39 lit.c C.p. contopeşte cele două pedepse aplicate, inculpatul executând pedeapsa cea mai grea de 3000 lei amendă penală, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, deci de 1000 lei, pedeapsa finală de 4000 lei amendă penală. Constată stinsă acţiunea civilă formulată de partea civilă Lung Călin Cosmin, luând act de tranzacţia încheiată de părţi. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.63 C.p. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 26.06.2014”, arată decizia magistraţilor CA Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here