Emil Boc și Vlad Pop

Vlad Pop, fostul șef al Federației Share, condamnat penal pentru obținere ilegală de fonduri de la Primăria Cluj Napoca, a încercat să scape de condamnare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Banii obținuți ilegal de Pop au fost folosiți pentru organizarea primei ediții a Festivalului Untold. Inițial, Primăria Cluj Napoca nu a încercat să recupereze banii, așa că judecătorii l-au iertat pe Pop de 1,8 milioane de lei. Ulterior, după ce fostul șef al Share a fost condamnat, iar Gazeta de Cluj a prezentat detaliile din acest caz, administrația locală clujeană a deschis o acțiune împotriva lui Pop. 

Vlad Pop, fostul șef al Fundației Share, organizatorul primei ediții a Festivalului Untold, a deschis la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) un proces de recurs în casație prin care spera ca decizia judecătorească în baza căreia a fost condamnat să fie anulată. Însă, judecătorii i-au respins acțiunea.

”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Pop Vlad împotriva deciziei penale nr. 13/A/2022 din data de 13 ianuarie 2022 a Curţii de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 aprilie 2022”, arată soluția pe scurt a instanței.

El  contestat această decizie, iar Instanța Supremă urmează să stabilească un termen pentru proces.

La prima ediție, Primăria Cluj Napoca a sponsorizat cu câteva sute de mii de euro organizarea festivalului pe motiv că orașul primise recent titulatura de Capitala Europeană a Tineretului și era nevoie de câteva sifonări de fonduri publice pentru a organiza evenimentele cuprinse în program.

Directorul fundației, Bogdan Buta care, ulterior, a și rămas cu festivalul Untold în portofoliul lui personal, l-a băgat la înaintare pe Pop pentru a se ocupa de obținerea de finanțare din partea administrației locale. Lucrurile au mers atât de bine încât Vlad Pop s-a apucat de falsificat documente și a ajuns să fie condamnat. Însă, judecătorii au suspendat executarea pedepsei și l-au pus să plătească 1.800.000 lei, bani dobândiți, potrivit sentinței, prin infracțiuni. La individualizarea pedepsei, un bonus pentru pedeapsa blândă primită de Pop a constat în faptul că Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă în proces, adică nu a avut nicio pretenție de la fostul șef al Fundației Share.

Astfel, pe de o parte, Vlad Pop are la activ o condamnare pentru că luat bani din fondurile primăriei clujene, iar pe de altă parte el este partener de afaceri cu unul dintre consilierii locali PNL – același partid din care face parte și Emil Boc – ai primăriei.

Muncă în folosul comunității de 1,8 milioane lei

În urma procesului de fond, Pop fusese condamnat la o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, adică fără nicio zi de închisoare, la muncă în folosul comunităţii la Regia Autonomă a domeniului Public Cluj-Napoca, sau la Primăria mun. Cluj-Napoca pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare, și la confiscarea a 1,8 milioane lei.

”Constată că persoana vătămată Primăria mun. Cluj-Napoca nu s-a constituit parte civilă în cauză. În temeiul art. 112 al.1 lit. e C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 1.800.000 lei dobândită prin infracţiune. În temeiul art.25 al. 3 C.p.pen. dispune desfiinţarea înscrisurilor falsificate constând în: extrasul de cont nr. 175/01.12.2014, aflat în copie în vol. II UP la fila 235 şi documentul de plată întitulat „ Plata valutară”, aflat în copie în vol. II UP la fila 269. În temeiul art.274 al. 1 C.pr.pen. obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 1500 lei”, se arăta în decizia tribunalului.

Practic, decizia Curții de Apel Cluj îi vine ca o mănușă fostului șef al fundației Share. Pe lângă faptul că a scăpat de închisoare,nu va trebui să mai plătească nici banii obținuți prin documente false.

Oricum, în spatele deciziilor lui Pop s-a aflat Bogdan Buta care l-a pus pe șeful fundației la înaintare. Ulterior, Buta a preluat festivalul și, prin prisma relațiilor care gravitează în lui, l-o fi asigurat pe Pop că poate fi judecat fără nicio repercusiune.

Pe parcursul procesului Primăria Cluj Napoca nu s-a constituit parte civilă pentru a putea recupera banii, lucru constatat și de judecători pe parcursul procesului.

În data de 16 ianuarie, Gazeta de Cluj publica articolul cu titlul ”Judecătorii l-au iertat pe Vlad Pop, fostul șef al Fundației Share, de 1,8 milioane lei”. În articol era prezentat faptul că, pe lângă faptul că Pop a fost condamnat cu suspendare, Curtea de Apel Cluj a dat o decizie prin care a înlăturat ”dispoziţia de confiscare specială de la inculpat a sumei de 1.800.000 lei dobândită prin infracţiune”, emisă de Tribunalul Cluj. Cum a fost posibil acest lucru? Prin faptul că Primăria Cluj Napoca nu a fost interesată să recupereze banii.

Însă, după două zile de la publicarea articolului menționat, Primăria Cluj Napoca și Consiliul Local au înregistrat au înregistrat un proces pentru recuperarea banilor.

A recunoscut doar falsificarea actelor. De șmen s-a ocupat altcineva…

Vlad Pop a fost trimis în judecată în martie 2019, fiind acuzat de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului, ”în calitate de președinte al Federației SHARE Cluj-Napoca, în luna decembrie 2014, a prezentat documente false și date inexacte și incomplete (la data de 02.12.2014 a prezentat extrasul de cont nr. 175/01.12.2014 al Băncii Transilvania falsificat, cu aceeași ocazie a omis să evidențieze în cererea de finanțare, în proiect și în celelalte documente împrumutul contractat în luna noiembrie 2014, folosit la rezervarea artiștilor pentru programul din 2015, după care la data de 12.12.2014 a prezentat documentul fals privind plata sumei de 452.000 euro către European Event Service), pentru a primi aprobările necesare acordării finanțării nerambursabile de la bugetul local al Primăriei Cluj Napoca pentru proiectul „Rezervarea artiștilor internaționali principali pentru programul 2015”, prin hotărârea Consiliului Local al Primăriei Cluj Napoca nr. 479/03.12.2014, acțiune care a avut ca și rezultat obținerea pe nedrept, la data de 16.12.2014, a finanțării nerambursabile în sumă totală de 1.800.000 lei”.

Pe parcursul procesului, Pop nu a recunoscut în totalitate starea de fapt descrisă de procurori, ci doar acuzațiile de falsificare a celor două înscrisuri și folosirea lor pentru obținerea finanțării pentru primul festival Untold.

Festivalul a primit de la primăria clujeană o sponsorizare în baza faptului că municipiul primise titlul de Capitală a tineretului iar UE a pus la dispoziție un ”purcoi” de bani.

Astfel că Vlad Pop și Bogdan Buta, care era directorul fundației, au realizat anumite demersuri în vederea organizării, prin intermediul Federației SHARE Cluj-Napoca, în anul 2015 a unui festival cu participarea unor artiști internaționali de renume, vizând obținerea unor fonduri publice nerambursabile.

În 2014 au făcut o cerere la Primăria Cluj Napoca în care cereau aproximativ 1,5 milioane euro pentru organizarea festivalului „All City festival” care, ulterior, avea să devină Untold.

După o perioadă, Pop a mai formulat o cerere în numele Federației Share, în care cerea 2.000.000 lei, pentru a plăti rezervările cerute de artiștii care au venit la prima ediție a Untold.

În afaceri cu un consilier din PNL

Vlad Pop este partener de afaceri cu unul dintre consilierii locali PNL ai primăriei.

Este cofondator și vicepreședinte la Romanian IT, alături de Valentin Maior, consilier local PNL la Primăria Cluj Napoca care este tot cofondator și vicepreședinte la Romanian IT. Aceasta este o asociație condusă de Oana Bouraoui și înglobează mai mulți antreprenori din domeniul IT.

1 COMENTARIU

  1. A luat bani din Primărie??? Cine are ultima semnatura, ca doar nu poti sa iei ceva din contul bancar fara semnatura Primarului sau viceprimarului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.