Camerele de comerţ care au fost date afară de Mihail Vlasov din organizaţie au câştigat în justiţie procesul împotriva şefului Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Instanţa a decis că hotărârea prin care Vlasov a eliminat organizaţiile judeţene respective este nulă. Anul trecut,          mai multe Camere de Comerț județene i-au cerut președintelui CCIR, Mihail Vlasov, documentele justificative pentru cheltuirea a 12.239.098 lei din Fondul la dispoziţia lui. De asemenea, preşedintelui CCIR i s-au cerut explicaţii pentru depăşirea cu 5.939.098 lei a bugetului aprobat pentru 2011, în condiţiile în care CCIR înregistrase în acel an un deficit de 5.143.928 lei.

 

Liberalul Mihail Vlasov a organizat o adunare a șefilor filialelor Camerelor de comerț din țară în care a supus la vot excluderea a nouă organizații județene. Cei excluși au contestat modul în care Vlasov a condus Camera de comerț și l-au acuzat de fraude.

Reprezentanţii câtorva dintre organizaţiile locale excluse au contestat în justiţie hotărârea lui Mihai Vlasov şi, în urmă cu câteva zile, prima instanţă le-a dat contestatarilor câştig de cauză.

“Chiar şi după ce am fost excluşi, în mod abuziv, am dorit să participăm la lucrările următoarei Adunări Generale. Este vorba de Adunarea Generală a Membrilor Camerei Naţionale, care a avut loc la data de 29 aprilie 2013 şi la care a încercat să participe reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Nu ne-a fost permis accesul nici măcar în incinta Clădirii Camerei Naţionale. Un nou abuz al acestei organizaţii în raport cu membrii săi. Motivul real pentru care am fost excluși din Camera Națională este acela că am devenit incomozi în raport cu dl. Mihail Vlasov”, arată contestatorii.

Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), prin care Camerele de Comerţ şi Industrie Dolj, Bacău, Prahova şi Vâlcea au fost excluse din CCIR în martie 2013. Astfel, abuzul înfăptuit de preşedintele CCIR Mihail Vlasov şi colegiul de conducere al CCIR a fost recunoscut şi reparat de justiţie. Mihail Vlasov a refuzat să răspundă şi, în consecinţă, Camerele judeţene au intentat un proces prin care au contestat descărcarea de gestiune a preşedintelui CCIR şi au sesizat DNA cu privire la posibile acte de corupţie şi deturnare de fonduri ale conducerii CCIR. Camerele județene care au sesizat DNA și au intentat procesul au fost excluse abuziv din CCIR în martie 2013, sub pretextul fals al absentării la adunările generale ale CCIR. Prin recenta soluție a Tribunalului Bucureşti, Camerele județene Dolj, Bacău, Prahova și Vâlcea au redevenit membre în Camera de Comerț și Industrie a României.

 

Socru de fost ministru, prieten cu un actual ministru

Mihai Vlasov este foarte bine ancorat în politica românească. Este socrul fostului ministru de Interne, Cristian David, și este susținut de Ovidiu Silaghi, actualul ministru a Transporturilor. Conjunctura relațiilor de care beneficiază Vlasov a făcut posibil ca Oficiile de Registru la comerțului să treacă din jurisdicția ministerului Justiției în cea a Camerelor de comerț care, practic, au statutul unui ONG. Printre cei care au militat pentru promulgarea acestei legi pot fi amintiți senatorul Dan Voiculescu, Cristian David sau Ovidiu Silaghi. Iniţial, această intenţie a fost promovată în 2005 de liberalul Ovidiu Silaghi, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, fost deputat şi ministru pentru IMM. În 2005, legea prin care Silaghi încerca să treacă ORC-urile la Camerele de comerţ a ajuns la Curtea Constituţională, unde a fost respinsă pe motiv de neconstituţionalitate, pentru că trecerea unui serviciu public, cu bunuri publice, în domeniul privat, la modul gratuit, este un act neconstituţional. Mai mult, atribuirea ar fi făcută cu nerespectarea principiilor egalităţii de tratament, transparenţei, proporţionalităţii şi recunoaşterii mutuale. Apoi, în 2006, Silaghi a revenit cu un alt proiect de lege, în care nu se mai stipula sintagma “Registrul Comerţului”, textul referindu-se doar la serviciile sale, dar şi acest proiect a fost respins. Pentru ca legea să fie adoptată, deputaţi PSD Ciucă Liviu-Bogdan, Popa Daniela şi senatorii PNL David Cristian, Voiculescu Dan, iniţiatorii ei, au recurs  la următorul tertip. În legea de înfiinţare a camerelor de comerţ au introdus sintagma “de utilitate publică” şi pentru a masca această trecere, au făcut referiri la activităţile registrului comerţului. Conform unor calcule, la nivel naţional, în patrimoniul camerelor de comerţ vor intra circa 30 de milioane de euro, sumă care reprezintă valoarea imobilelor în care funcţionează oficiile de registru al comerţului şi diferitele taxe care trebuiesc plătite pentru o societate comercială.

 

Cine este Vlasov

Mihail Vlasov a făcut și pușcărie înainte de 1989, fiind condamnat pentru trafic de influență, dar după 1990 a reuşit să anuleze sentinţa printr-un recurs în anulare, arătând că a fost o victimă a sistemului. De profesie avocat, a devenit preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, ulterior fiind ales preşedintele pe ţară a acestei organizaţii. Ultima declaraţie de avere a lui Vlasov datează din 2008. Un teren intravilan era completat de o casă, un apartament şi două spaţii comerciale. Bijuteriile, tablourile şi mobila din case făceau pe atunci 800.000 de euro. Aproape 400.000 de euro şi 400.000 de lei avea Vlasov în conturi când a ajuns deputat. Conform declaraţiei, cele mai multe venituri proveneau din modă (prin soţia sa) şi avocatură.

 

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Vlasov incepe sa piarda teren in Camerele de Comert? Ma faceti sa rad!!!
    Voi, Camerel de Comert ati pierdut de mult teren in randul comerciantilor si industriasilor!
    1. Prin Legea Camerelor de Comert si prin specificarea faptului ca la nivel de judet nu poate exista decat 1 Camere de Comert se ingradeste dreptul la libera asociere al comerciantilor si industriasilor. De ce nu ar avea voie sa se asocieze in alte organizatii numite camere de comert? Pentru ca o mana de parveniti si de barosani proveniti din structurile comuniste si securiste sa controleze comunitatea de afaceri?
    2. V-ati compromis total domnilor prin scandalurile in care v-ati implicat. Voi, dizidentii de azi sunteti cei mai vajnici sustinatori si acoliti de ieri ai lui Vlasov. V-a mintit pentru ca sa il sprijiniti sa preia puterea in CCIR. Ce ati facut de fapt domnilor aldea, Bacanu, Cismaru, Simovici?
    Aldea, imprumuturi de 3,5 miliarde de lei vechi de la musiu Vlasov. girate cu sprijinirea neconditionata a lui Vlasov.
    Bacanu, Dumnezeu stie ce i s-a promis.
    Cismaru, vicepresidentul care s-a pus motz pe Directia Relatii Externe si l-a impis pe fii-su la conducerea reprezentantei CCIR din Bruxelles. Misto locatie, nu-i asa? Misto salariu!
    Simovici, veleitarul care a depus si el motiune in 2007 cand au fost alegerile, asa de un pamplezir, poate iese el pres CCIR. De aceea a fost primul zburat din functia de vicepres CCIR si trimis la Romexpo. Simovici, nesimtitul care a pus pe butuci Romexpo ( ce naiba ii trebuia lui Romexpo 17 Loganuri, cumparate obligat de la o firma din Bacau?)
    Restul de presi, stand cu mana intinsa la pomenile lui Vlasov. Dobre, disidentul care de fapt vrea malai de la CCIr ca sa plateasca datoria de 1,5 milioane Euro a CCIDJ, nu ca l-ar fwute grija de legalitatea actiunilor lui Vlasov.
    Toti ceilalti presi, o apa si un pamant. Pomanagii, incompetenti, masini scumpre, secretare idem.
    Rusine, bai!!! Rusineeee!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.