Primăria clujeană a demarat săptămâna trecută dezbaterea publică privind un nou regulament pentru plimbarea câinilor cu stăpân din oraş. Acest regulament conţine o serie de prevederi care restricţionează foarte mult libertatea de mişcare a clujenilor care au câini, atunci când sunt însoţiţi de aceştia, şi este absurd în contextul în care administraţia nu îşi respectă obligaţiile pentru amenajarea unor spaţii special destinate acestora.

 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat pe 26 mai că a inițiat „procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică şi transparenţa decizională, privind prevederile regulamentului privind accesul, circulația si plimbarea câinilor cu stăpân pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca”. Consultarea publică are loc între 26 mai şi 6 iunie 2014.

 

Reguli pentru acasă

În prezent este în vigoare Hotărârea de Consiliu Local 84/1996, care reglementează circulaţia câinilor cu stăpân, dar Poliţia Locală doreşte o nouă variantă, elaborată chiar de personalul instituţiei. În prezent, regulamentul prevede obligativitatea de a obţine acordul asociaţiei de locatari pentru animalele ţinute în apartamente, iar în cazul caselor, proprietarii trebuie să ţină animalele din curte legate pe timpul zilei. Noua variantă elimină această obligaţie de a obţine acordul vecinilor şi impune proprietarilor de câini să respecte „orele de liniște, normele generale de curăţenie, igienă şi întreținere a spațiului comun (holuri, casa scării, etc.). Orice litigiu cu privire la încălcarea proprietăţii comune sau individuale se va soluționa de către instanțele de judecată”.

 

La plimbare, cu deltaplanul

Potrivit regulamentului elaborat de Poliţia Locală, numai câinii de talie mică scapă de botniţă, dar nu şi de lesă şi zgardă. Se menţine obligaţia de a curăţa după câine, iar însoţitorii acestuia trebuie să aibă actele de identitate asupra lor, alături de carnetul de sănătate al animalului.

Câinii nu vor avea voie, potrivit proiectului primăriei, pe spaţiile verzi, decât dacă există semnalizare corespunzătoare în zonă („Loc pentru plimbat câinii”), şi se interzice plimbarea lor în perimetrul unităţilor de învăţământ, în locurile de joacă pentru copii, în unităţi sanitare, în mijloace de transport în comun, sau în orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul câinilor. Prin spaţii verzi, poliţiştii înţeleg şi parcurile şi zonele verzi din jurul blocurilor. Astfel că plimbarea câinilor se poate face, cel mai uşor, în aer, acesta fiind, teoretic, singura zonă care nu a fost inclusă pe lista de interzis a regulamentului. Câinii nu au voie să fie lăsaţi liberi în niciun loc din municipiu, cu excepţia pădurilor Făget, Hoia, Lombului şi spaţiilor îngrădite pentru plimbarea patrupedelor.

 

În şoaptă, tiptil, ca infractorii

Regulamentul interzice însoţitorilor de patrupede producerea “de zgomote neplăcute, puternice şi repetate cum ar fi: chemări repetate ale câinelui cu tonalitate ridicată prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante” şi îi obligă pe proprietari ca atunci când activitatea câinelui devine un deranj pentru ceilalţi oameni, să pună punct acelei activităţi. Gălăgioşii scot din buzunar între 200 şi 400 de lei, dacă poliţistului din zonă nu-i place cât de suav se adresează lui Bubico. Cei care îşi plimbă câinii pe spaţiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amendă între 200 şi 400 de lei, aceasta ajungând la 600 de lei pentru exemplarele agresive care vizitează parcurile de câini, pentru abandonul câinilor sau dacă „stăpânii nu intervin atunci când reacțiile câinelui devin un pericol pentru siguranța cetățenilor”.

 

De frica instanţei, au luat regulamentul la creion

Mai mulţi proprietari de câini din Cluj s-au asociat şi chiar şi-au ales un avocat pentru a contesta Hotărârea de Consiliu Local privind regulile de plimbare a câinilor în instanţă şi chiar pentru a o anula. În schimb, Poliţia Locală a elaborat în viteză un nou regulament, care va permite Primăriei să îl anuleze pe cel vechi şi să impună reguli mai clare, dar mai stricte, de acum înainte. În localităţile din alte state UE câinilor le este permis accesul în spaţiile publice şi pe mijloacele de transport în comun, iar spaţiile pentru plimbarea lor, unde pot fi lăsaţi liberi, sunt amenajate în apropierea zonelor locuite sau chiar în centrul metropolelor, cum este cazul în Budapesta, de exemplu, la doi paşi de bazilica Sfântul Ştefan.

În Cluj-Napoca, Primăria susţine că există 28 de astfel de locuri, însă o monitorizare realizată recent de tinerii liberali arată că numai una din acestea este îngrădită, făcând imposibilă utilizarea celorlalte pentru scopul pentru care au fost gândite.

 

În Franţa, animalele sunt „fiinţe vii cu sensibilitate”

Comisia de legi a Adunării Naţionale Franceze a adoptat, pe 15 aprilie, un amendament prin care animalelor li se recunoaşte calitatea de „fiinţe vii dotate cu sensibilitate”. În Codul Penal li se recunoştea deja animalelor statutul de „fiinţe capabile să sufere”. Până acum, încă de pe vremea lui Napoleon, animalele erau considerate „obiecte” aflate în proprietatea oamenilor

Însă noul statut recunoscut pentru animale are un caracter pur simbolic întrucât ele rămân supuse regimului juridic al bunurilor materiale, datorită unui lobby puternic format din crescători de animale, pescari, vânători şi laboratoare de cercetare care utilizează cobai, şi care se opun instituirii unui statut special de persoană juridică pentru animale.

 

Un câine a condus un oraş american timp de nouă ani

În oraşul Sunol, din statul american California, localnicii şi-au ales în 1981 drept primar un câine, un labrador retriever pe nume Bosco, care îşi făcea veacul pe străzile localităţii. În acel an, s-au organizat primele alegeri pentru primărie, singurele autorităţi în Sunol fiind până atunci câţiva reprezentanţi desemnaţi în Congresul american.

Înscrierea lui Bosco pentru primărie a pornit de la o glumă, într-un bar, când doi dintre candidaţi se certau între ei pe tema scrutinului, iar un alt localnic le-ar fi spus că Bosco ar câştiga detaşat. La scurt timp labradorul de culoare neagră a fost înscris în cursa pentru primăria Sunol, iar în ziua alegerilor, după numărarea voturilor, Bosco a fost desemnat câştigător. Mandatul lui Bosco a durat până în 1990, când patrupedul a murit.

politia locala Bosco the Dog Mayor of Sunol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.