Ministrul Adomnitei, în noiembrie, le-a batut obrazul clujenilor si i-a somat sa se apuce de construit. Rezolvarea problemelor legate de gasire de spatiu pentru Liceul de Muzica si campusuri este o „prioritate absoluta”. Potrivit M.Ed.C., Academia va fi terminata în 2011, iar viitorul liceu de muzica va fi amplasat în curtea Colegiului Pedagogic

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a criticat în luna noiembrie Clujul pentru ineficienta. El a afirmat ca judetul se afla pe penultimul loc în topul „harniciei” în constructii, reusind sa devanseze doar Bucurestiul. În acelasi timp, ministrul a afirmat ca din moment ce au fost alocate fonduri substantiale, de cca. 2.650.000 RON, pentru construirea de campusuri preuniversitare, clujenii ar trebui sa se ocupe serios de acestea.

El a somat Inspectoratul Scolar si autoritatile locale sa rezolve si problema, campusurilor scolare,a Academiei de Muzica si a Liceului „Sigismund Toduta”.

Daca problema Academiei a fost, partial, rezolvata prin trecerea cladirii care ar fi trebuit sa fie Spital de Urgenta în administrarea M.Ed.C., cea a liceului de muzica, a carui spatiu a fost retrocedat Bisericii Franciscane, ramâne înca „în aer”. Desi Inspectoratul Scolar nu stie, M.Ed.C a anuntat ca a gasit teren pentru campusul destinat muzicienilor, în curtea Colegiului Pedagogic.

Ministerul Educatiei investeste în Academie

Urmare a retrocedarii imobilelor preluate abuziv de stat în perioada 6 martie 1945 – 22  decembrie 1989, în baza Legii nr. 10/2001, Liceul de Muzica si Academia de Muzica din municipiul Cluj-Napoca au fost puse în situatia de a renunta la imobilele în care îsi desfasurau activitatea. În aceasta situatie, s-au cautat solutii reale pentru ca cele doua institutii de învatamânt sa-si poata desfasura activitatea. Prin Hotarârea Guvernului nr. 993/2.08.2006, s-a aprobat darea în administrarea MECT a obiectivului de investitii Spitalul Clinic de Urgenta si Centru de Investigatii, Diagnostic si Tratament Cluj-Napoca. Obiectivul existent cuprinde 8 corpuri de cladire, aflate în diverse faze de executie, investitia fiind sistata de mai multi ani.

Imobilele, având o suprafata construita de 3700 mp si un teren aferent în suprafata de 20071 mp, au trecut în patrimoniul învatamântului, în baza Hotarârii nr. 133/05.07.2006 emisa de Consiliul Judetean Cluj, obiectivul a fost trecut din proprietatea privata a judetului Cluj si administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat al judetului Cluj, în proprietatea privata a statului român, iar terenul aferent în proprietatea publica a statului român si administrarea MECT, pentru sediile celor doua institutii de învatamânt. Din pacate, o parte din trenul pe care se afla obiectivul a fost revendicat si în aceasta situatie, ambele cladiri nu mai puteau fi amplasate. Astfel s-a renuntat, pe moment la proiectul construirii liceului.

Proiect este, bani sunt…sediu, ba

Daniel Tomoni, directorul de comunicare a M.Ed.C. a precizat ca ”pentru a se identifica o solutie constructiva care sa corespunda nevoilor actuale ale acestor institutii, MECT a organizat un concurs de solutii cu universitatile/facultatile de arhitectura din subordine”.

 Directorul de comunicare a mai afirmat ca; în acest an „ cheltuielile pentru Academia de Muzica sunt suportate de la bugetul MECT pentru fazele de proiectare si începerea lucrarilor de executie”. Potrivit datelor ministerului, se estimeaza ca punerea în functiune a cladirii fostului spital pentru Academia de Muzica sa aiba loc în 2011.

Cu toate acestea, în acest moment pe santierul de lânga Colina nimeni nu face nimic.

Liceul de muzica în curtea Liceului Pedagogic    

Terenul din vecinatatea viitoarei cladiri a Academiei, de lânga Colina, destinat initial liceului, a fost revendicat. Inspectorul scolar general adjunct, Peter Tunde a declarat ca „în acest moment exista câteva posibilitati pentru construirea a patru campusuri pre-universitare. Speram ca în viitorul imediat sa fie date solutii definitive. Unul dintre acestea va fi destinat, cu siguranta, Liceului de muzica”. Ea a afirmat ca exista fondurile necesare demararii lucrarilor, singura problema care ar trebui rezolvata fiind cea a terenului.

Lucrarile la viitoarele campusuri ar trebui sa fie demarate în cel mai scurt timp, altfel Clujul risca sa piarda, si în acest an, banii veniti de la minister daca nu vor reusi sa îi investeasca pâna în luna septembrie.

Reprezentantii, ministerului, însa, afirma ca s-a gasit o solutie si pentru problema Liceului Sigismund Toduta. Adica „pentru liceu s-a ales solutia amplasarii în curtea Colegiului National Pedagogic prin edificarea unui campus scolar cu profil muzical”. Acesta va fi finantat de la bugetul de stat prin MECT, cât si din fondurile alocate de la bugetul local, conform legii.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.