Ca şi în alte dăţi de dinainte de alegeri, sunt asaltat cu invitaţii la întâlniri, chefuri, unii le mai spun microreveliaone, care au un singur scop, să mi se sugereze pe cine să susţin, pentru ce partid să votez la alegerile legislative de anul viitor. Din secunda în care aflu cine organizează “cheful” ştiu exact calibrul profesional, moral,  politic al persoanei care aspiră la un post călduţ în parlament. Suntem la 26 de ani, deci mai mult de un sfert de secol, de la Revoluţia Anticomunistă din România. (Unii spun că a fost o lovitură de stat, şi dat fiind că ştim cine a rămas la putere, sunt de acord cu ei) şi în ciuda unor mici ajustări pozitive în mersul spre normalitate a societăţii româneşti , calitatea politicienilor noştrii rămâne mult submediocră.

 

Sunt inspirat când scriu aceste rânduri de ultimul interviu a lui Andrei Pleşu la un post privat de televiune (13. 12. 2015, ora 21:00 seara), precum şi de ultimul lui articol publicat în Adevarul.ro (14. 12. 2015), cu trimitere directă la “Calităţile unui bun politician”, de Lee Hamilton. congressman timp de 34

de ani, democrat de Indiana. Politician de o mare probitate morală, Lee Hamilton a fost şi rămâne unul din referenţii mei căruia îi datorez apariţia mea ca profesor la Universitatea Indiana-Bloomington. Lee Hamilton a emis o scrisoare de recomandare favorabilă–o mai ţin şi azi–care, alături de scrisoarea emisă de d-na Grete Barth, directoarea de la Bayreuth (Germania), mi-au deschis porţi profesionale extrem de greu de deschis într-o lume anglo-saxonă exigentă, riguroasă, cu selecţie bazată pe excelenţă. Eram atunci un tânăr imigrant sosit în SUA dintr-o ţară a lagărului comunist din Estul Europei.

Iată ce spune Lee Hamilton (D) citat de Andrei Pleşu, despre calităţile unui bun politician. “Să fie un bun comunicator. Să fie accesibil , uşor de abordat când i se cere un comentariu, disponibil, fără discriminare, dinaintea oricărui interlocutor, capabil să asculte şi să dialogheze, înzestrat cu abilităţi retorice minimale: claritate, cordialitate, umor”. Nu se potriveşte de loc cu ce am avut noi în ultimii 26 de ani. Discursul politicianului nostru este fără substanţă şi foarte agresiv. De regulă ameninţă pe cel cu care stă de vorba, coleg, gazetar sau adversar politic. Dacă sunt mai mulţi vorbesc toţi deodată, vorbesc tare, fac băşcălie sau se înjură. Mulţi vorbesc incorect limba română datorită pregătirii lor precare şi preocupărilor total nepotrivite pentru a servi ca modele ale societăţii: popi, bişniţari de ultimă speţă –vezi pe cel care a vândut auto, ajuns apoi la puşcărie–,  traficanţi, s. a. m. d..

După Lee Hamilton, o altă calitate necesară unui politician, unui ministru, este “că nu este pe acel post decât temporar. Că mai devreme sau mai târziu va fi inevitabilă retragerea lui din această funcţie”. În România nici aceast aspect nu există. Fiecare politician, parlamentar sau ministru, se comportă ca şi cum va fi pe funcţie veşnic.

“Politicinul inteligent trebuie să renunţe sincer la atitudinea că el are întotdeauna dreptate”. Îmi amintesc de 2009, 2010 când mi-am anunţat candidatura pentru funcţia de primar al Clujului. Mi s-a spus de toţi politicienii şi cei din presă că: “nu am voie să spun că nu ştiu”. Greşit. Sunteţi greşiţi cu toţii. Ştiu perfect că sunt lucruri pe care nu le ştiu. Trebuia să fiu cinstit cu clujenii. Am avut aunci un proiect frumos pentru oraşul meu, un proiect pentru un oraş european. Oraş cu istorie şi cultură eminamente Central Europeană. Dar nu a existat atunci şi nici azi o populaţie majoritar europeană. Mai mult, majoritatea nu are origini în oraşul de pe Someş. Declarasem că secretarul general al Primăriei oraşului meu urma să fie un german. Nu a trecut mult şi avem azi un preşedinte german. Şi asta nu e totul. Vor urma şi alte schimbări de acest gen. Tot ce am declarat şi scris din 1990 până în prezent s-a împlinit. Tot ce spun azi despre viitorul oraşului, despre ţara şi neamul meu, se va împlini.

Cum să-i fac să înţeleaga pe actualii şefi ai partidelor din Cluj că mediocritatea, impostura, minciuna, şmecheria, nu mai ţin nici cu sprijin politic. În 2012 am solicitat unui mare şef de partid din Cluj să fiu spijinit pentru funcţia de europarlamentar, în locul lui Corina Creţu. Fusesem de mai multe ori la Bruxelles şi Strasburg, am prieteni ne-români europarlamentari vechi la Bruxelles de peste 18 ani. Întreaga mea şcolarizare universitară şi post-universitară am parcurs-o şi în Europa de Vest. Deţin experienţa mea în SUA, astfel că pot să spun că ştiu perfect limbajul specific, modul de gândire vestic, vorbesc la propriu şi la figurat limba lor. Răspunsul a fost negativ: “O sprijinim pe Corina Creţu pentru că a fost asistenta lui Ion Iliescu, ziaristă, etc..”. Adunasem multe informaţii despre această Corina Creţu. Ştiam că este mediocră, leneşă. Mincinoasă, cum a fost minciuna înghiţită de mass-media că ea “ar fi fost în patul lui Colin Powell, Secretarul Apărării al SUA”. Acum, când a făcut de ruşine România în toată Europa şi în lume, se confirmă tot ce ştiam despre această individă cu o istorie de aventurieră. Ce să vă mai spun: că Daniel Buda reprezintă oraşul Cluj la Bruxelles ? “Cel care nici nu poate vorbi inteligibil limba română”, îmi spun toţi clujenii. Vreţi să ştiţi ce-mi spun europarlamentarii din Vestul Europei despre acest specimen, Daniel Buda ? Nu vreţi să auziţi. Şi vă asigur că cei de la Bruxelles nu au nimic împotriva României. Din contră.

Mă întorc la Lee Hamilton, democrat de Indiana, azi pensionat. Oare vom putea noi să luăm ceva din sfaturile acestui om cu experienţă de o viaţă în Camera Reprezentanţilor a SUA ? Românii vor răspunde că “la noi nu se poate”. Deci noi nu putem fi cinstiţi, riguroşi şi consecvenţi ca restul lumii dar revendicăm tratament egal cu ei. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Vom fi trataţi exact aşa cum suntem şi cum merităm.  Să încercăm să votăm de această dată politicieni inteligenţi, muncitori, buni, cinstiţi. Poate că aşa s-ar putea ca ţara noastră, neamul romănesc, să fie în rând cu lumea.

Prof. Emil  Aluaş                                                                    15 decembrie, 2015

Preşedinte-Fondator                                                               Cluj-Napoca, RO

Fundaţia  PRO  WEST, www.pro-west.ro


Prezentare autor:

Cadru universitar în Europa şi SUA, refugiat politic în SUA în 1986, publicist cu peste 600 de editoriale/articole/interviuri, publicate în România, Germania (Stuttgart), SUA, profesorul Emil Aluaş este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei PRO WEST, Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.