Dupa ce si-a dat seama ca politicienii români sunt toti o apa si-un pamânt, ÎPS Bartolomeu Anania doreste sa revina la cele sfinte, sprijinind tinerii prin intermediul unei fundatii. Fondul social al acestei fundatii care îi si poarta numele provine din vânzarea unei garsoniere pe care Anania o detinea în Bucuresti, chiar daca acesta facuse juramântul saraciei. Interesant este ca unul dintre cei implicati în cadrul acestei fundatii este celebrul Virgil Ardelean, zis “Vulpea”, care probabil ca spera si el sa revina la cele sfinte. Bartolomeu Anania nu ar trebui sa surprinda prin aceasta actiune, daca ar fi sa ne amintim de unele declaratii soc facute de acesta în trecut. Însa implicarea lui Ardelean este cuidata, fiind cunoscut faptul ca jocul piramidal Caritas s-a desfasurat în timpul când acesta era seful Politiei clujene, iar în urma unui control care a avut loc în anii ’90, o serie de documente au disparut din arhiva Caritas.
Dupa modelul Gojdu, mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania doreste sa ramâna în memoria publica prin deschiderea unei fundatii pentru ajutorarea tinerilor fara resurse materiale, dar care doresc sa studieze. Interesant este ca banii, care constituie puntul de plecare al fundatiei lui Anania, provin din vânzarea unei garsoniere pe care acesta o detinea în Bucuresti de 20 de ani, chiar daca el facuse juramântul de saracie tocmai din 1942, iar acest lucru îi interzicea detinerea de proprietati. ÎPS Bartolomeu a reusit totusi sa vânda garsoniera din centrul Bucurestiului cu 40.000 de euro, bani pe care doreste sa-i investeasca în acordarea de burse liceale, universitare sau postuniversitare, în tara sau peste hotare, tinerilor fara bani. Din Colegiul Director al fundatiei fac parte, pe lânga mitropolit, fostul rector al Universitatii “Babes-Bolyai” Nicolae Bocsan si staretul Manastirii Necula, Dumitru Cobzaru.
Surprinzator, Bartolomeu Anania l-a numit într-o functie de administrator pe Virgil Ardelean, fostul sef al politiei clujene pe timpul Caritas-ului, si fost sef al celebrei “doi si’un sfert”. De altfel, Anania se pricepe de minune sa surprinda opinia publica, acum toate datele indicând spre faptul ca ÎPS Bartolomeu s-a saturat de jocurile politice si doreste o implicare rândul oamenilor de afaceri. Acesta este si “rolul” lui Virgil Ardelean, zis “Vulpea”, anume de a “recruta” din rândul oamenilor de afaceri “marinimosi” gata oricând de a se lipsi de câteva mii de euro pentru a ajuta un student sarac.
Politica pe gratis
Printre decizile cu care ne-a surprins în trecut ÎPS Bartolomeu Anania este demn de luat în calcul “pactul” de neimplicare politica aruncat în 2000, pentru ca în acelasi an, în perioada alegerilor locale pentru scaunul Primariei, sa “fraternizeze” cu Gheorghe Funar împotriva candidatului taranistilor, Serban Radulescu. Astfel, preotii Moldovan si Rus (PSD), Roman (PNL), Boila (PNTCD) si cei din anturajul lui Tokes (UDMR) au fost scosi din jocul politic, cu angajamentul ca, în situatia în care vor încalca noua lege a bisericii, sunt pretabili la excomunicare. Ar mai fi de amintit si faptul ca, în urma cu câtiva ani, PSD Cluj a împartit enoriasilor veniti la celebra slujba de Sfânta Marie icoane care aveau inscriptionate pe spate sloganuri electorale.
Apoi, în anul 2006, Anania a amenintat iar cu implicarea înaltilor prelati în chestiunile politice cu scopul de a rezolva cât mai grabnic disputele patrimoniale existente între greco-catolici si ortodocsi. ÎPS Bartolomeu aproape ca a pus bazele unei “coalitii” transpartinice de parlamentari care sa sprijine interesele Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta lista cuprindea parlamentari din Cluj, Bihor si Bistrita-Nasaud, care trebuia sa dispute divergentele patrimoniale între cele doua biserici.
“Vulpea Domnului”
“Domnul Virgil Ardelean, un foarte bun enorias al Parohiei Sfântul Toma din Cluj, caruia i-am dezvaluit proiectul, s-a oferit imediat sa se implice activ, fiind convins ca profilul filantropic al fundatiei va deschide multe inimi si nu numai”, a declarat în cadrul unei conferinte de presa ÎPS Bartolomeu privitor la implicarea controversatului Virgil Ardelean în cadrul fundatiei.
Se pare ca “Vulpea” a fost “pregatita” înca din toamna anului 2007, Virgil Ardelean primind una dintre cele mai înalte distinctii ale arhiepiscopiei, “Crucea Transilvana”.
Ardelean este actualmente sef al Directiei Generale Management Operational din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
Acesta a fost si seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), într-o perioada în care institutia a fost implicata într-o serie de scandaluri care au aparut si în presa.
În februarie 2003, Larry Watts, în calitate de reprezentant al lui Ioan Talpes, a prezentat, un raport intitulat “Controlul si supravegherea serviciilor secrete în România”, document care facea o analiza a evolutiei serviciilor secrete românesti în ultimii ani. “Cadrul legal al DGIPI si al predecesoarei sale, UM 0215, este ambiguu. Sub pretextul combaterii coruptiei si depistarii unor fapte ale unor politisti, chestorul sef Virgil Ardelean, zis “Vulpea”, seful DGIPI, a înaintat Parchetului solicitari de aprobare pentru ascultarea telefoanelor unor institutii de presa”, se arata în raportul prezentat în cadrul unei comisii la Geneva.
Pe 20 iulie 2006, chestorul Virgil Ardelean si-a dat demisia din functia de director al DGIPI, având ca pretext faptul ca sirianul Omar Hayssam a reusit sa fuga din tara.
Unul dintre cele mai controversate scandaluri care l-au avut ca protagonist pe Ardelean este celebrul joc Caritas, desfasurat în perioada 1991 – 1994. La acea data, Ardelean, se afla la sefia al politiei clujene, si a dispus un control la birourile Caritas exact când escrocheria începea sa dea semne de slabiciune. Interesant este ca în urma controlului, au disparut dischetele cu evidentele platilor facute oamenilor politici. Peste patru ani de la acest incident, Virgil Ardelean a ajuns sef la serviciul secret al MAI. Un alt scandal marca “Ardelean” a avut loc în 2001, când Ovidiu Grecea a demisionat din functia de sef al Corpului de Control al primului ministru. Grecea prezentase premierului un raport în care acuza serviciul condus de Virgil Ardelean ca face politie politica.
ÎPS Bartolomeu Anania a mai conferit “Crucea Transilvania” Regelui Mihai, presedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, si comandantului Batalionului 811 Infanterie “Dragonii transilvani”, la întoarcerea din Irak. Biserica “Sfântul Toma”, unde se roaga uneori Virgil Ardelean, se afla în cartierul Marasti si a costat 51 de miliarde de ROL fiind înaltata în timpul record de 4 ani.
Stefan Trandafir
Ce seamana, se aduna! …spune o vorba din batrani! Mai precis, Anania este un coleg mai batran de-al vulpitei!