Anul 2008 va fi unul imobiliar cel putin în ceea ce-l priveste pe omul de afaceri Stefan Vuza. Aceasta declarase la mijlocul anului trecut ca doreste sa dezvolte mai multe proiecte imobiliare în cadrul activelor pe care le detine prin grupul de fieme din cadrul Serviciilor comerciale Române (SCR). Daca la Sinterom este posibil sa apara un hotel, iar la Contactoare Buzau un mall, în privinta dezvoltarii imobiliare care se preconizeaza la Iasitex, fabrica de textile din Iasi, omul de afaceri s-ar putea sa întâmpine o serie de probleme. Fabrica de confectii Iasitex este ceruta în instanta cu titlu de retrocedare de o persoana care sustine ca este mostenitoare de drept a activelor pe care le detine aceasta societate.

Dupa cum Gazeta de Cluj a prefigurat în trecut se pare ca omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza Serviciile Comerciale Române (SCR), îsi va concentra afacerile pe dezvoltarea imobiliara. Astfel, informatiile aparute în presa centrala la mijlocul anului trecut, conform carora Vuza s-ar fi saturat de dezvoltarea industriala par sa prinda contur. Omul de afaceri se gândeste sa dezvolte un pe terenul fabricii Sinterom din Cluj-Napoca, un mall pe terenul detinut de  Contactoare Buzau, precum si alte proiecte imobiliare pe 12 hectare detinute prin fabrica de confectii Iasitex din Iasi. Interesant este ca, în acelasi timp, Sinterom, fabrica ce activeaza în industria auto si electrotehnica, a înregistrat pierderi ultimul trimestru din 2007. Conform informatiilor furnizate de companie, Sinterom a avut pierderi de 364.000 lei în trimestrul al treilea din 2007, iar profitul net al companiei a fost de 434.000 lei, în scadere fata de nivelul de 798.000 lei corespunzator pentru primul semestru din 2007.

Prima achizitie de marca înregistrata de SCR a fost facuta în cursul anului 1999, când Vuza a cumparat de la FPS societatea Contactoare SA Buzau. La sfârsitul aceluiasi an a urmat o achizitie mult mediatizata în paginile Gazetei de Cluj,  anume acea a societatii Sinterom Cluj-Napoca. Pentru a cumpara Sinterom, de la acelasi FPS, Vuza s-a folosit de proaspata achizitie, firma Contactoare Buzau, care avea o buna si importanta cota de piata si corespundea cerintelor FPS pentru vânzarea societatii clujene. În anul 2001, a urmat Tehnofrig, iar de aceasta data actiunile nu au mai fost cumparate prin Contactoare Buzau, ci printr-un SRL clujean, proaspat înfiintat de Vuza, A1 Impex. Acesta a cumparat, de la fostul APAPS, pachetul majoritar de actiuni al Tehnofrig (65,39%). Valoarea totala a tranzactiei dintre APAPS si A1 Impex SRL a fost de 2,7 milioane dolari. Prin A1 Impex SRL, Stefan Vuza, a cumparat tot de la APAPS si societatea Uzuc Ploiesti. Pentru pachetul de 73,45% din actiunile societatii ploiestene, milionarul a platit aproximativ 350.000 euro. La toate acestea s-a adaugat si societatea Chimcomplex Borzesti, intrata si ea în portofoliul de societati detinute de SCR.

 

Esec la Craiova

O alta suspiciune de afaceri imobiliare a planat asupra afaceristului Vuza atunci cînd acesta a dorit, printr-o asociere cu o firma producatoare de armament (SC Aerofina) sa cumpere Fabrica de Avioane de la Craiova de la AVAS. Pentru ca una din cerintele AVAS-ului este ca societatea care achizitioneaza Avioane Craiova sa aibe experienta în industria de armament, Vuza s-a asociat cu SC Aerofina, o societate desprinsa din GIARA, de numele careia se leaga un scandal despre exportul ilegal de armament catre Irak. Cu toate astea,  lui Stefan Vuza nu i-a reusit aceasta afacere întrucât sindicalistii de la fabrica din Craiova s-au opus, temându-se ca aceasta tranzactie sa nu fie un alt „experiment” imobiliar marca Vuza. Trei dintre societatile care îi apartin lui Vuza, A5 Invest SRL, A2 Impex SRL si Uzuc SA Ploiesti, împreuna cu Aerofina SA au oferit în jur de 15 milioane de euro pentru preluarea fabricii.

Drept exemplu pentru temeririle celor de la Fabrica de Avioane Craiova sta situatia existenta la Contactoare Buzau, prima achizitie de anvergura a lui Vuza. Dupa ce a fost preluata, în aprilie 1999, de catre grupul SCR, halele de care dispune fabrica buzoiana au fost închiriate unor firme private, iar în loc de contactoare si relee (domeniul de activitate initial al Contactoare Buzau, n. red.), se fabrica confectii. Potrivit contractului de privatizare al societatii, cumparatorul nu ar fi trebuit sa modifice obiectul principal de activitate pe o perioada de 4 ani, sa protejeze marcile de fabrica, de comert si servicii înregistrate, sa nu modifice firma si emblema în actul constitutiv aflate în patrimoniul societatii. Totodata, cumparatorul a preluat drepturile si obligatiile privind contractul colectiv de munca, dispozitiile legale referitoare la conditiile de munca si salarizare, mentinere sau disponibilizare, etc. Cu toate acestea, dupa mai bine de 2 ani de la privatizare, Contactoare Buzau se afla în pragul de falimentului, iar APAPS a constatat o serie de nereguli la însa nu a putut rezilia contractul. Dupa cumparare, Vuza a a extins obiectul de activitate al societatii si a trecut pe confectii. Momentan, la Contactoare Buzau se prefigureaza un mall.

Confectii imobiliare

La mijlocul anului trecut, aproape concomitent cu informatiile aparute despre începerea unei dezvoltarii unor proiecte imobiliare de anvergura, circa 40% din terenul fabricii iesene Iasitex a fost scos la vânzare. În urma acestei actiuni, compania patronata de Stefan Vuza a ramas cu aproximativ 45.000 de metri patrati de hale si terenuri care nu mai sunt utilizate în procesul de fabricatie. Societatea Iasitex a trecut din administrarea firmei A2 Impex la A1 Impex care se afla tot în portofoliul lui Vuza. Interesant este ca Iasitex se afka în mijlocul unui proces de retrocedare initiat de o persoana care se declara mostenitoarea fabricii iesene. Dupa mai bine de patru ani de când fosta fabrica de textile Tesatura a fost privatizata si cumparata de Vuza, o evreica revendica în instanta terenul si cladirile firmei. Femeia a dat în judecata atât Primaria municipiului Iasi, cât si conducerea Iasitex. Persoana care are aceste pretentii este Shadar Riva, o evreica care sustine ca detine o serie de acte care arata ca este unica mostenitoare a numitei Erlich Yocheved, fiica celui care a pus temeliile fabricii Tesatura. Primul termen de judecata a avut loc în luna septembrie, însa magistratii au amânat începerea actiunilor procesuale întrucât la dosar nu fusese depus niciun punct de vedere al conducerii Iasitex.

Fabrica Tesatura a fost înfiintata în 1910, iar cocietatea comerciala Iasitex SA a luat fiinta în baza legilor nr.15/1990 si nr. 31/1990, prin HG nr. 1.245 din 04.12.1990, privind „înfiintarea de societati comerciale pe actiuni în industrie“, prin preluarea fostei unitati economice de stat Tesatura Iasi. Atât în perioada în care a functionat ca întreprindere de stat, cât si dupa înfiintarea SC Iasitex SA, firma ieseana a avut drept obiect principal de activitate producerea si comercializarea de fire, tesaturi de bumbac si confectii textile. În 2003, Iasitex a fost privatizata, fiind cumparata cu 7.164.238 de dolari de consortiul format din societatile Carpatex Brasov si A 2 Impex din Ploiesti, aflate în proprietatea omului de afaceri Stefan Vuza. Dupa cum se arata în bilantul contabil aferent anului 2006, societatea ieseana a înregistrat o cifra de afaceri de 74,5 milioane lei si a obtinut un profit brut de peste 3 milioane lei. Potrivit aceluiasi document, aproape 90% din productia fabricii iesene a fost exportata. Principalul obiect de activitate al societatii iesene îl reprezinta confectiile textile, care reprezinta o pondere de 61% din întregirea veniturilor si de 68% din cifrei de afaceri. Contactat telefonic de catre reporterii Gazeta de Cluj, Stefan Vuza a declarat ca înca nu este în masura sa ofere informatii suplimentare în legatura cu noile proiecte imobilare.

Stefan Vuza a început cu un magazin nonstop în localitatea Buhusi, însa afaceristul s-a reorientat brusc spre industrie. Milionarul este fondatorul Federatiei Române de Turism Sportiv si a început afacerile în 1993, la Piatra-Neamt, când a înfiintat, împreuna cu mai multi asociati, compania Servicile Comerciale Romane (SCR), o “umbrela“ care adaposteste majoritatea firmelor detinute. În portofoliul SCR se afla companii ca Sinterom, Uzuc, Chimcomplex, Iasitex si Contactoare Buzau. Dupa SCR, în 1994 a urmat înfiintarea societatii Eurohouse Com (comert), iar în 1998 Agentia de Investitii si Afaceri (AISA Invest), care are deschis birouri de comert exterior la Teheran, Beijing, Moscova si Jakarta.

“Acum sunt pe strada si daca doriti va pot da o adresa de e-mail. În privinta proiectelor imobiliare de care ma întrebati nu sunt în masura sa va ofer detalii”, a declarat Stefan Vuza pentru Gazeta.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.