Rezultatele primului tur prezidenţial, la care diferenţele dintre cei doi candidaţi sunt de peste 10% nu cred că lasă loc de îndoieli. Teoretic, oricare din protagonişti poate să devină preşedintele României pentru următorii cinci ani, care va fi o perioadă tulbure, aş putea spune plină de ameninţări, pentru zona în care ne găsim, deci la limita NATO şi UE şi în vecinătatea Ucrainei şi Republicii Moldova. Diferenţa dintre voturi a celor doi candidaţi, apoi alianţele dintre Victor Ponta şi Călin Tăriceanu, între UNPR şi România Mare, nu lasă prea multe şanse lui Iohannis, iar dacă UDMR îi va acorda voturile actualului premier, soarta confruntării viitoare este pecetluită. (Când scriu aceste rânduri, nu s-a comunicat decizia oficială a UDMR cu privire la candidatul pe care-l va sprijini, dar această formaţie s-a situat întotdeauna în barca puterii, iar acolo au fost parteneri fideli în cadrul alianţelor la care au aderat.)

 

Poate să ne deranjeze ceea ce s-a întâmplat în străinătate la primul tur, este cu adevărat surprinzător şi faptul că în unele judeţe, în care preşedintele Consiliului Judeţean făcea parte din ACL, totuşi alegătorii l-au ales pe Ponta, deci aceştia nu au fost mulţumiţi de persoana candidatului lor, apoi faptul că în Republica Moldova se pare că electoratul pe Victor Ponta îl preferă, dar se poate trage concluzia că în România electoratul tot cu stânga votează. Aşa cum scriam în articolul precedent, corupţia nu prea îi interesează pe români, mai ales că acest fenomen este trans-partinic, iar noţiunea de plagiat şi semnificaţia titlurilor ştiinţifice, cum este doctoratul, le sunt tot atât de străine ca şi secretele zborurilor spaţiale sau despre importanţa laserului de la Măgurele, ce se află în construcţie.

Personal, nu sunt deranjat că Victor Ponta va fi preşedinte, chiar dacă pe unii cititori, prieteni, şi oameni apropiaţi sufleteşte aceste afirmaţii li se vor părea şocante. Sigur că mă irită unele exprimări ale premierului ce-l apropie prin violenţă de Traian Băsescu. Îmi expun câteva argumente:

– Politica externă a României rămâne neschimbată şi vom fi membri fideli ai NATO şi ai Uniunii Europene. Nu am îndoieli în această privinţă.

– Nu ni se vor îngrădi drepturile şi libertăţile fundamentale. Cu siguranţă, România va fi mai liberă decât ţara lui Victor Orban.

– Se va menţine echilibrul monetar şi bugetar convenit cu structurile internaţionale, cu mult mai bine ca în unele ţări europene, cum ar fi, de exemplu, Franţa.

– Victor Ponta este un om tânăr, pare sănătos şi consider că-şi doreşte o Românie modernă şi poate se va desprinde din ce în ce mai mult de baronii locali. Dacă îi va desemna fie pe Tăriceanu, fie pe Maior, în fruntea guvernului, puterea baronilor locali, adică a finanţatorilor PSD şi a celor două televiziuni de partid, care sunt cancerul României, se va diminua. Aceste două televiziuni, după 22 decembrie îşi vor pierde o parte din obiectul muncii şi, deci, din audienţa la telespectatori. Activitatea lui Ponta în fruntea Guvernului, în doi ani şi jumătate, cu bune şi rele, a fost o experienţă care îi va fi utilă în exerciţiul activităţii de şef al statului. Aş dori din suflet ca sărbătoarea Unirii de la 1 decembrie 1918 să-i unească cu adevărat pe Români printr-o coeziune spirituală şi nu prin spectacole de folclor şi parade militare.

– Vom menţine în continuare relaţii bune, chiar foarte bune, cu Republica Moldova. Acest lucru va depinde şi cine vor fi viitorii guvernanţi de la Chişinău după apropiatele alegeri de acolo. Victor Ponta, spre meritul lui, alături de Traian Băsescu, a ajutat consistent din punct de vedere financiar, cultural, tehnic şi politic ţara vecină în drumul integrării în spaţiul european. Nu omit să relev faptul că, având Transnistria şi Găgăuzia în interiorul ţării şi o Rusie ostilă, încă multe lucruri rele îi mai pot aştepta pe conaţionalii noştri de peste Prut.

– Nici prognoza de creştere economică a României pe anul 2015 de 2% nu este una rea. Bine ar fi fost să avem mai multe investiţii care creează locuri de muncă, dar şi mărirea pensiilor şi a ajutoarelor pentru persoanele persecutate politic era o măsură necesară, chiar dacă s-a făcut în preajma alegerilor. Avem prea mulţi oameni necăjiţi pe care nu putem să-i ocolim, chiar dacă actualul preşedinte a spus cândva că economia socială de piaţă este un concept depăşit. Nu sunt adeptul Fidesz, dar economia liberă fără corective sociale este o formulă profund nedreaptă ce îndreaptă oamenii spre extremisme, atât de dreapta, cât şi de stânga.

Mă voi duce liniştit la vot, chiar dacă preferatul meu a fost şi este Iohannis, dar nu cred că va fi o alegere rea nici Victor Ponta. Orice tentaţie totalitară a unei ţări UE este supusă controlului organismelor de la Bruxelles şi Strasbourg. În anul 2015 nu suntem chiar de capul nostru.

Oricum, dreapta a pierdut pe mâna ei, prin divizare, orgolii nemăsurate, iar proiectele lui Elena Udrea şi Monica Macovei s-au dovedit a fi experimente neconvingătoare. În contextul acestei aprecieri, voturile obţinute de aceste două candidate la primul tur nu merită comentarii.

 

Adrian Man

6 noiembrie 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.