Prin licitația recent lansată de Primăria Cluj-Napoca, se urmărește furnizarea și instalarea de panouri fotovoltaice la 13 clădiri publice din oraș, inclusiv școli, creșe, grădinițe și Casa de Cultură a Studenților.

Acestea sunt printre unitățile de învățământ preuniversitar și culturale care vor beneficia de instalarea panourilor fotovoltaice. Scopul proiectului este de a spori eficiența energetică a clădirilor publice prin generarea de energie regenerabilă, etapa I implicând elaborarea Proiectului Tehnic, furnizarea și instalarea panourilor fotovoltaice în cele 13 locații identificate.

Valoarea contractului de amplasare a panourilor fotovoltaice pe clădirile publice este estimată la 4.243.572 lei, bani proveniți din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM. Data limită pentru depunerea oferteor este ziua de 08.05.2023. Proiectul prevede implementarea unei centrale fotovoltaice montate pe acoperiș la 13 locații din Municipiul Cluj- Napoca, cu scopul acoperirii parțiale a consumului de energie electrică pe perioada zilei. Sunt vizate următoarele obiective:

Școala „Ion Agarbiceanu”;
Colegiul Național „George Coșbuc”;
Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”;
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”;
Liceul „Avram Iancu”;
Liceul Teologic „Maranatha”;
Gradinița „Albă ca Zăpada” ;
Gradinița Cu Program Prelungit „Floare De Iris”;
Gradinița Cu Program Prelungit „Mămăruța”;
Creșa „Căsuța Iepurașilor”;
Creșa „Patrocle”;
Creșa „Martinel”;
Casa de Cultură a Studenților.

Care sunt obiectivele urmărite de Primărie?

Obiectivul urmărit de Primărie prin această investiție este reducerea nivelului emisiilor de CO2 cu minim 55% până în anul 2030 (Green Deal) si asigurarea unei ponderi a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în 2030 de cel puțin 32 % (Directiva CE 2001/2018), la nivelul anului 2030 se va inregistra o crestere a capacitatilor fotovoltaice pana la 3.140 MW.

Potrivit caietului de sarcini, prin realizare obiectivului de investiții, se urmăresc următoarele aspecte:

economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării surselor, mai ecologică şi mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează, printre altele, pe un nivel înalt de protecţie şi pe îmbunătăţirea calităţii mediului, ca parte a Strategiei Europa 2020;
atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile;
creşterea producţiei de energie din surse regenerabile;
creşterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, ca rezultat al investiţiilor de creştere a puterii instalate de producere a energiei electrice şi termice din surse regenerabile;
reducerea emisiilor de carbon în atmosferă prin înlocuirea unei părţi din cantitatea de combustibili fosili consumaţi în fiecare an – cărbune, gaz natural.

Citește și: Probleme de 9 milioane lei la Primăria Cluj Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.