Cei care s-au păcălit şi şi-au cumpărat locuinţe “marca” Europort în ansamblul din Calea Baciului se pregătesc să-i dea în judecată pe Radu Căciulă şi Nicolae Badiu, cei doi afacerişti de la care au cumpărat casele respective. Dacă până în decembrie oamenii au îngheţat în aşteptarea racordării la gaz, acum în apartamentele noi a început să cadă tencuiala de pe pereţi şi să apară mucegai din cauza infiltraţiilor provocate de  umezeală. În acelaşi timp, una din afacerile imobiliare ale lui Nicolae Badiu, complexul Global Plaza, a început să “şchioapete” din cauza crizei, motiv pentru care s-a oprit finanţarea afacerii.

Clujenii care şi-au cumpărat locuinţe de la SC Europort în ansamblul Calea Baciului sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de apartamentele pe care le-au cumpărat cu bani frumoşi. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg faptul că termenul de predare a apartamentelor respective a fost depăşit şi, mai mult, cei care au reuşit să se mute în noile case au trebuit să îndure frigul pentru că apartamentele nu au fost racordate la gaz. În acest moment, majoritatea păgubiţilor se gândesc să deschidă un proces prin care să-şi recupereze banii pierduţi. “Am cumpărat un apartament în blocul C şi l-am plătit în întregime anul trecut, iar acum nu îl pot lua în primire  din cauză că sunt infiltraţii de apă în pereţi. În blocul C, ultimul termen de predare a apartamentelor a fost 12 decembrie 2008. Aşa că, eu am demarat procedurile prin care îi acţionez în instanţă pe Badiu şi Căciulă (Nicolae Badiu, cofinanţator al SC Europort şi Radu Căciulă, patronul SC Europort, n.red.) pentru a-mi recupera banii reprezentând cuantumul de penalizări datorate întârzierilor, specificat în antecontract. În plus, apartamentul este intabulat pe numele meu şi deja suport cheltuieli cu gazul şi curentul, să usuc pereţii care se udă la fiecare ploaie. Ce mă surprinde la vecini a fost faptul că nici nu se gândeau la dreptul lor de a primi înapoi bani din pricina întârzierilor. Poate pentru unii 1500 euro e un fleac şi sunt dispuşi să renunţe uşor la ei. Badiu vrea să scape basma curată, de bună voie nu dă banii, dar am vorbit cu Septimiu Panait (consilier imobiliar al SC Europort, n.red.) şi mi-a zis că trebuie acţionat prin instanţă, că altfel nu merge”, spune unul dintre locatarii nemulţumiţi. Astfel, majoritatea locatarilor doresc ca, după se vor muta în apartamente, să ceară despăgubiri conform contractului. “Noi nu vrem scandal sau ameninţări. Facem o cerere scrisă din partea celor care subscriu la această iniţiativă şi dacă nu se soluţionează amiabil, îi dăm în judecată. Eu aş vrea să recuperez măcar banii “investiţi” în chirie în astea 3 luni, adică 750 euro. Nu vă dau numele până când nu mă voi muta în bloc cu toate utilităţile trase, pentru că mă aştept să mă “sară” de la branşamente”, spune o altă locatară.

Tavanul buclucaş

Cei care  locuiesc deja în aceste blocuri spun că a fost un caz în care tencuiala de pe tavan a căzut peste o femeie care îşi alăpta copilul, că din cauza condensului apa se infiltrează în pereţi şi deja, în unele apartamente noi, a apărut mucegai.
Conform declaraţiilor apărute în presă, Radu Căciulă susţine că SC Europort nu avea sarcina de a racorda apartamentele la reţeaua de gaz, iar faptul că apartamentele au finisaje de slabă calitate se datorează firmelor care au lucrat la Ansamblul Calea Baciului şi care au dat faliment.
Cu toate acestea, locatarii se declară nemulţumiţi pentru că ei nu au semnat contractele de vânzare-cumpărare cu diverse firme, ci cu SC Europort, care ar fi trebuit să se ocupe de calitatea finisajelor.

„La mine în antreu, încă din septembrie a căzut tencuiala şi din cauza asta a trebuit să refac toată tencuiala şi vopsitul. Şi în octombrie, şi în noiembrie a mai căzut de pe pereţi, aşa că aproape am revopsit toată casa. La început m-am tot rugat de ei să rezolve problemele şi mă tot pasau în stânga şi-n dreapta, aşa că m-am lăsat păgubaş. Plus că, îţi spun sincer, nici nu mai aveam încredere în ei, fiindcă îmi era frică să nu îmi facă la fel de prost calitativ şi după un un an să-mi cadă iarăşi, aşa că mi-am chemat omul care a lucrat la vechiul apartament şi l-am făcut cu el”, spune un locatar nemulţumit.
Cei care au cumpărat apartamente în acest complex de locuinţe au plătit circa 1.000 euro pentru intabularea locuinţelor, la care s-au adăugat aproape 2.400 de lei pentru terenul de sub bloc. “Eu am plătit la cumpărare o taxă de risc financiar care, după ce m-am interesat, am aflat că nu este de fapt o taxă, ci un curs pentru euro pe care îl stabilesc ei, aşa încât să vândă apartamentul cu mai mulţi bani în cazul în care avansul stabilit nu este plătit integral. Alţii oferă tot felul de discounturi dacă dai toţi banii jos înainte, alţii, pur şi simplu, îţi zic mai multe preţuri ale apartamentului în funcţie de modalitatea de plată aleasă. Oricum, acest aspect se stabileşte înainte de precontract şi faţă de preţul din precontract, din punct de vedere legal, nu mai pot fi alţi bani de plătit către vânzător”, explică un alt locatar care a cumpărat de la SC Europort.

Imobiliare pe toată linia

Proprietarul SC Europort este Radu Căciulă, iar cofinanţator este Nicolae Badiu, care mai e şi acţionar în cadrul Arcada Group şi acţionarul majoritar al companiei CBC Development, care a demarat proiectul Global Plaza. Proiectul rezidenţial din Calea Baciului a fost demarat în luna decembrie 2005, când au fost obţinute autorizaţiile, iar construcţia efectivă a început în februarie 2006.

Badiu este un bussinesman de casă al liberalilor care, împreună cu unul dintre cei mai stabili parteneri de afaceri ai săi, Valentin Nica, au prins trenul afacerilor în perioada când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj se afla liberalul Marius Nicoară. Astfel, Badiu dezvoltă proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II, iar Valentin Nica va deţine monopolul- prin intermediul CFO Integrator- a singurei reţele subterane de transfer de informaţie şi date din Cluj-Napoca. În cadrul companiei CBC Development, Nicolae Badiu derulează o investiţie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business, Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I, însă criza i-a lovit şi pe investitorii proiectului Global Plaza, care au oprit finanţarea pentru acest proiect imobiliar. Imobilul se întinde pe un teren de 6.915 mp, având o suprafaţă construită de 22.000 mp. Un alt proiect al companiei vizează construirea Global Plaza II, în Tetarom II. Proiectul va avea la bază acelaşi concept, însă atât suprafaţa pe care se va întinde investiţia, cât şi valoarea acesteia vor fi cu aproximativ 30-35% mai mici. Nica şi Badiu sunt asociaţi şi în cadrul SVF Management Prod Serv SRL, companie care în 2006 a avut o cifră de afaceri de 32.945.927 de lei  şi un profit de 9.795.482.  Nicolae Badiu este proprietarul As Ro Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM.
Tandemul Nica şi Badiu au mai prins o afacere bună, anume reabilitarea Băilor Someşeni, în care vor investi 90 de milioane de euro. Şi acolo, cei doi doresc să construiască locuinţe şi un hotel. Conform datelor oficiale, SC Băile Someşeni are cinci acţionari, Valentin Nica, Nicolae Badiu, Petre Ştefan, fiecare cu câte 30 de procente, iar Gheorghe Rădulescu şi Gidro Stanca, şefa Baroului Cluj, ambii, câte cinci procente.
 
Ştefan Trandafir

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.