Investitia Tower Park de pe Calea Floresti a inceput in anul 2007 si prevedea un ansamblu imobiliar cu primele turnuri de 18 etaje din Cluj-Napoca. Ca si in multe alte cazuri, dezvoltatorul a facut calculele „la o bere” si s-a apucat de treaba. Astfel, la data la care era normal sa predea apartamentele, administratorul proiectului, Mihai Chezan crede ca poate finaliza constructia celor doua turnuri cu putin peste 200.000 euro, chiar daca cel mai avansat imobil a fost ridicat pana la nivelul sase. Acest lucru se intampla in conditiile in care costurile pentru ridicarea unui nivel „la rosu” sunt de aproximativ 50.000 de euro numai pentru manopera. 

”Clientii sunt de vina”
Omul de afaceri Mihai Chezan da vina pe cumparatori pentru ca ansamblul din Manastur nu decurge conform planului. Saptamana trecuta, Chezan a organizat o sedinta la care au fost invitati toti cumparatorii. Intr-un document „confidential”, investitorul incerca sa le explice oamenilor cat de important este ca acestia sa isi plateasca ratele la timp. Cu toate acestea, la intalnirea cu pricina s-a facut un calcul estimativ, din care rezulta clar ca sumele datorate se ridica la aproximativ 220.000 de euro. Mai mult, cei care figureaza pe lista datornicilor sunt oameni care au declarat ca nu vor sa mai plateasca pana nu afla care este situatia reala si care sunt garantiile lor ca daca achita apartamentul il vor si primi. Cum aceste dileme nu au raspuns, iar finalizarea a 180 de apartamente cu acea suma este practic imposibila, Chezan a preferat sa actioneze pe principiul cea mai buna aparare este atacul si a dat vina pe presa pentru problemele interne. „Ma suna oamenii si imi spun ca nu vor sa mai achite transele pentru ca citesc diverse lucruri in ziare si se tem”, a spus Chezan in loc sa le raspunda oamenilor ce s-a intamplat cu banii platiti deja si de ce s-au oprit lucrarile pentru mai mult de sase luni. Desigur, deja „rasuflata” scuza, „e criza”, a fost folosita insistent de Chezan.
Antreprenorul, pe picior de plecare
Constructorul ansamblului Tower Park este Proges Invest Proiect. Reprezentantul companiei, Vasile Gocan, a fost prezent la intalnire si i-a „avertizat” pe cumparatori ca daca Chezan nu isi achita datoriile pana la 1 ianuarie, isi strange „jucariile” si se retrage din afacere. Gocan a declarat ca el are de recuperat in jur de 50.000 euro, in conditiile in care investitiile in cofrajele necesare pentru constructie, in valoare de circa 200.000 euro au ramas „din partea casei”, adica a Proges Invest. „Greseala proiectului a constat in faptul ca s-a inceput constructia la toate blocurile, plus hotelul. Nu mai e perioada 2007-2008, cand creditele se acordau relativ usor.  Personal, mai am de primit in jur de 50.000 de euro, iar daca nu-i iau pana in 1 ianuarie, ma retrag si nu stiu cine ar mai vrea sa construiasca aici”, le-a spus Gocan proprietarilor prezenti la intalnire. Desigur, o astfel de „manevra” ar opri din nou lucrarile proaspat reincepute la aceasta investitie. Mai mult, Gocan nu s-a abtinut sa le spuna oamenilor ca de ei depinde continuarea constructiei. „Asta inseamna ca daca dumneavoastra nu clarificati situatia si nu ajungeti la o intelegere cu domnul Chezan, nici eu nu voi putea ajunge la o intelegere cu el, pentru ca pentru ca el asta imi spune, ca asteapta sa primeasca banii de la voi”, a adaugat Gocan.

„Suntem fortati sa executam toti rau platnicii”
In conditiile in care investitorul nu preda apartamentele la timp, atitudinea dezvoltatorului ar trebui, teoretic, sa fie una de „bun-simt”. In realitate, Chezan a preferat sa isi „intimideze” clientii. In informatiile „confidentiale” impartite la sedinta, la sectiunea „informatii utile” este mentionat ca „declaratiile din presa induc in eroare si sunt concurenta neloiala la adresa Tower. Contrar afirmatiilor din presa, se lucreaza la ambele turnuri cat si la hotel. Suntem fortati sa executam toti rau platnicii pentru a continua lucrarea si a proteja majoritatea cumparatorilor bun platnici”. Mai mult, la sectiunea „situatie reala” este mentionat faptul ca dezvoltatorul si proprietarii „sunt parteneri in aceeasi barca”. Desigur, niciun proprietar nu a stiut in ce „barca se urca”. „Singura solutie pentru noi toti (proprietari apartamente + dezvoltator) este sa terminam blocurile. Suntem parteneri in aceeasi barca. Pentru aceasta avem nevoie de sprijinul dumneavoastra. Folositi-va timpul si resursele in mod constructiv pentru finalizarea proiectului. Discutam sincer si cu transparenta, dar trebuie sa intelegem situatia reala in care ne aflam”, se arata in documentele oferite la sedinta. In discutia sincera si transparenta de saptamana trecuta au fost prezente amenintarile si lipsa de respect fata de proprietari. Dupa ce acestia din urma au solicitat garantii cu privire la terminarea lucrarilor, Chezan a amenintat ca se retrage. ”Daca nu colaboram, ne retragem!”, a amenintat dezvoltatorul.
In cele doua turnuri din ansamblul Tower Park sunt vandute 120 de apartamente din cele 183 care apar in plan. Din cei 120 de proprietari, la sedinta au fost ”numarati” sapte datornici, a caror datorii acumuleaza aproximativ 220.000 de euro. In conditiile in care constructorul a declarat ca pentru construire unui metru patrat este de 250 de euro ”la rosu”, banii datornicilor ar acoperi ridicarea a inca patru etaje. Astfel, potrivit unor calcule simple, ”scandalul” facut de Chezan este ”zadarnic”. In cazul in care datornicii isi achita restantele, Chezan poate ajunge la unul dintre blocuri la etajul 10 din 18, desigur, doar la stadiul de rezistenta.

Silvia Boncutiu
(Gazeta de Cluj, nr. 390, 30 noiembrie-3 decembrie 2009)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.