Finanțele clujene au declanșat procedura de atragere a răspunderii patrimoniale pentru clujeanul Rareș Criste, unul dintre ”băieții deștepți din energie” pentru suma de peste 2,5 milioane de lei. Inspectorii fiscali spun că, prin intermediul unui off-shore din Cipru, clujeanul a mutat o parte din banii firmei ECG Power Trading SRL. El a contestat decizia de atragere a răspunderii patrimoniale, dar instanța de fond i-a respins cererea. Criste este unul dintre apropiații fostului șef DGIPI Gelu Oltean, trimis în judecată recent pentru trafic de droguri, și ai lui Virgil Ardelean, un alt fost șef din Informații. Criste a făcut afaceri cu energie împreună cu Alin Ardelean, fiul ”Vulpii”. Rares Criste a fost implicat în Dosarul Mită la Hidroelectrica, dar nu a fost trimis în judecată.

În urmă cu doi ani, ECG POWER TRADING SRL, firmă patronată de Rares Criste, a făcut o cerere de intrare în insolvență. Bilanțul contabil al societății este destul de interesant. În 2014, a declarat o cifră de afaceri de 18,9 milioane de lei, un profit de aproape 8.000 de lei și 11 angajați. În următorul an, cifra de afaceri a sărit la 26 de milioane de lei, iar societatea a declarat o pierdere de două milioane de lei și numărul angajaților a scăzut la șapte. În 2015, potrivit declarațiilor fiscale, cifra de afaceri a fost zero, iar pierderea financiară a fost de 900.000 de lei și cinci angajați.

În 2017, AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI a câştigat un proces împotriva firmei  ECG POWER TRADING SRL și a executat silit societatea lui Criste.

În același an, Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentinţă prin care firma lui Rareş Criste pierdea peste două milioane de lei, contravaloarea unui contract neonorat încheiat cu firma SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL, care îi aparţine lui Bogdan Buzăianu, un alt ”băiat deştept” din domeniul energiei.

”Admite cererea şi în consecinţă: Ordona debitoarei (ECG POWER TRADING SRL, n.red.) să plătească creditoarei SC ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL (firmă conectată la afacerile lui Bogdan Buzăianu, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața energiei electrice), în termen de 20 zile de la comunicare, suma de 1.916.953,20 lei preţ restant , suma de 44573,03 lei dobânzi de întârziere contractuale ,conform art. 13 din contractul de vânzare-cumpărare nr. 457/30.12.2014, pentru perioada 11.2015-12.2015 , suma de 104.665,64 lei penalităţi de întârziere contractuale pentru perioada 16.12.2015-15.06.2016 şi în continuare dobânzi de întârziere 0,04% pe zi şi penalităţi de întârziere contractuale 0,02% pe zi, până la plata debitului principal, precum şi suma de 1846,52 lei cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 21.02.2017”, arată soluţia pe scurt a instanţei. După jumătate de an, sentinţa fost pusă în executare silită.

Potrivit unor informaţii, Rareş Criste cumpăra energie de la Buzăianu care, la rândul lui, o achiziţiona de la stat la preţuri preferenţiale. De cele mai multe ori, cumpărătorul final era tot statul român care plătea preţuri mai mari.

Acum, firma îi are ca acționari pe Rareș Criste (1% din pachetul de acțiuni) și off-shore-ul cipriot ECG CENTRAL EUROPEAN GAS LTD. Entitatea cipriotă l-a avut ca director pe grecul CHRISTOS LIASI, care a fost reprezentantul unui alt off-shore cipriot, Rochleigh Ventures Ltd, implicat într-un tun de câteva sute de milioane de euro în domeniul agriculturii ”tras” la Timișoara. Este vorba de tranzacțiile din cadrul grupului Aton.

Cum ajung banii de pe urma afacerilor din energie în Cipru

Însă, adevăratele probleme pentru Rares Criste vin după ce, în urma unui control fiscal, s-a emis o decizie prin care se cerere atragerea răspunderii patrimoniale privitoare la Rareș Criste pentru devalizarea societății. Decizia  este pentru suma de 2.536.883 lei.

Practic, Criste a încheiat cu off-shore-ul cipriot mai multe contracte de cesiune de creanță pentru sumele de 470.400 lei și respectiv 4.294.095,77 lei. La dosarul de judecată apare un contract de împrumut prin care Criste Rares Cristian, în calitate de administrator al ECG Power Trading SRL, a acordat sume de bani cu titlu de împrumut pe 30 de ani, fără dobândă, cu termen de restituire doar la această dată a scadenței, din patrimoniul societății în favoarea unor persoane juridice române. ”O astfel de conduită din partea reclamantului, de a împrumuta din patrimoniul societății sume importante de bani, pe o durată de timp considerabilă, fără dobândă și în plus, de a încredința recuperarea acestor sume către  ECG Central European Gas Limited din Cipru, cu termen de restituire in 5 ani, este cert că nu răspunde intereselor economice ale societății”, arată judecătorul dosarului.

Potrivit DRFP Cluj Napoca, firma lui Criste a intrat în insolvență la data de 21.02.2018, ca urmare a cererii formulate pentru admiterea deschiderii procedurii simplificate, după ce, cu un an mai devreme, societatea a fost declarată în stare de insolvabilitate.

Rareș Criste a arătat că în toamna anului 2017 banca i-a transmis că a fost instituită poprirea asupra conturilor firmei pentru suma de 2.451.772 lei. El a contestat această măsură în instanță,  iar în martie 2018 Tribunalul Cluj a dispus anularea deciziei de instituire a măsurii asigurătorii emisă de ANAF în dosarul de atragere a răspunderii solidare.

În cadrul procesului, Rareș Criste a reclamat faptul că angajarea răspunderii solidare pentru suma 2.536.883 lei a fost făcută fără a ține cont de deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea ECG Power TRADING S.R.L. anterior emiterii Deciziei.

De asemenea, în aprilie 2018 Criste a contestat decizia ANAF, dar nu a primit niciun răspuns astfel că a deschis un proces.

Pe de altă parte, potrivit Finanțelor, ”reaua credință a administratorului societății rezultă și din faptul că administratorul nu a răspuns la întrebările puse la audierea organizată în cadrul procedurii de Tribunalul București Decizia nr. 100 din 20 ianuarie 2017 angajare a răspunderii solidare, nu a formulat răspunsurile în scris la întrebările puse așa cum s-a angajat în cadrul audierii și nu a dat curs solicitării organului de executare silită privind clarificarea situației fiscal și prezentarea de documente contabile privind veniturile și bunurile deținute de societate”, se arată într-o întâmpinare a Finanțelor clujene.

Rares Criste: Finanțele mint

Însă, Criste spune că cei de la Finanțe mint. ”Susținerile organului emitent al deciziei nu corespund realității, întrucât reclamantul s-a prezentat la audiere, însoțit de apărător și a furnizat lămuriri, care a explicat detaliat poziția sa. Atragerea  răspunderii  solidare în cadrul  procedurii fiscale reprezintă o formă de răspundere civilă delictuală patrimonială personală, reclamantul răspunzând doar pentru acțiunile personale proprii săvârșite în calitate de administrator. Pentru a putea fi stabilită răspunderea solidară a reclamantului cu debitoarea insolvabilă, este obligatorie probarea împrejurării că datoria fiscală invocată provine exclusiv din modul în care și-a exercitat atribuțiile de administrator al societății – element nedovedit în speță”.

El susține că neachitarea datoriilor fiscale ale societății nu a fost una deliberată, de rea-voință, ci rezultatul unor ”circumstanțe comerciale cu caracter obiectiv”.

Omul de afaceri enumeră atitudinea ostilă a băncilor sau a creditorilor fiscali, schimbări economice, politice, legislative, situația sectorului de activitate, etc, ca fiind vinovați pentru situația în care a ajuns firma.

În cadrul procesului, Rares Criste a susținut că cei de la finanțele clujene nu au efectuat o verificare în concret dacă sunt îndeplinite condițiile pentru deschiderea procedurii de atragere a răspunderii solidare.

În 2014, ECG Power Trading a preluat finanțarea dezvoltării unor proiecte de producție de energie electrică din surse regenerabile în sumă de 4.781.759 lei de către companiile de proiect deținute în cotă de 99% de către aceasta. Suma de 4.781.759 lei a fost achitată către companiile de proiect de societate din activitatea proprie, dar recuperarea acesteia a fost cesionata de către ECG Power Trading către ECG Central European Gas Limited din Cipru, cu termen de restituire in 5 ani, astfel încât societatea a rămas în imposibilitatea de a plăti obligațiile bugetului de stat.

Până în prezent off-shore-ul ECG Central European Gas Limited din Cipru nu a restituit nicio sumă către societate, cu care firma falimentară ar putea sa achite obligațiile fiscale.

În decizia Finanțelor de atragere a răspunderii patrimoniale s-a menționat că Rares Criste s-a prezentat în vederea audierii pentru stabilirea atragerea răspunderii solidare și s-a încheiat procesul verbal de audiere, cu precizarea că acesta nu a răspuns la întrebările puse în timpul audierii, arătând că va depune în scris răspunsurile, în termenul legal de 5 zile lucrătoare, dar nu s-a conformat.

Ingineria financiară a unui ”băiat deștept din energie”

Potrivit dosarului, se deduce prezumția clară de inginerie economică prin exonerarea de răspundere a unor persoane care, din poziția lor de administratori, urmăresc sa devalizeze firma; în cazul de față aceasta s-a realizat prin” curățarea”firmei de creanțe, adică prin cesionarea lor către un off-shore ECG Central European Gas Limited din Cipru) care s-a obligat sa le restituie în termen de 5 ani, după ce le obține pe cale judiciară.

Astfel, bruma de legalitate invocată inițial dispare în momentul în care off-shore-ul, devenit recuperator de creanțe „emite facturi” sau „plătește taxa judiciară de timbru”, deoarece în România, conform legislației, o entitate neînregistrată fiscal nu poate desfășura astfel de activități aducătoare de venit

Afaceri pe ”cai mari”

În 2005, Rares Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”.

Virgil Ardelean

A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat şi în SC Amgaz Furnizare, societate implicată în afaceri de anvergură cu societăţile de stat Romgaz şi Distrigaz, care gestionează o parte din gazele naturale din România. Iniţial, compania Amgaz Furnizare SRL a aparţinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat în privatizarea ALRO Slatina. SC Amgaz Furnizare SRL face parte dintr-un grup de companii (Infochem, Amgaz SA) înfiinţate de Horia Roşu, fostul consilier al ministrului PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu.

Lui Criste încep să îi cadă epoleții

El a oferit o şpagă de 1,4 milioane de euro pentru a cumpăra energie, într-un mod dezavantajos pentru stat, de la Hidroelectrica. Cei care au primit şpaga au fost condamnați, însă de Rareș Criste nu s-a atins nimeni.

Ioan Mihăilă

Una dintre cele mai mari afaceri pe care Rareş Criste era cât pe ce să o încheie a fost cea în care una dintre firmele la care era director, SC Energon Power Gas, ar fi urmat să încheie cu Hidroelectrica un contract pe patru ani de zile pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (aproximativ 262.980.000 euro) în condiţii dezavantajoase pentru compania de stat. Însă, cu câteva zile înainte de a se parafa această înţelegere, au intervenit procurorii DNA, ajutaţi de agenţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI), care au declanşat o anchetă şi au reţinut doi oficiali ai Hidroelectrica. În urma procesului, Ioan Mihăilă, (foto) unul dintre foștii șefi de la Hidroelectrica, a fost condamnat în instanța de fond.

Fostul șef DNA Cluj și Rareș Criste au fost colegi în ”scopuri culturale”

În Cluj Napoca există asociația Lions Club Ioan Georgiu care adună, deopotrivă, persoane care au cuvânt greu de spus în Justiție, cum ar fi fostul șef al DNA Cluj și actual judecător la Curtea de Apel Cluj, Elena Botezan, fostul șef al Parchetului General, Ilie Botoș, afaceriști cărora le-a șuierat pe la ureche urmărirea penală, Rareș Criste, sau Ioan Oroian care este acuzat că a delapidat USAMV-ul închiriind un cămin întreg participanților la Festivalul Untold.

Elena Botezan

La înființarea Asociației Lions Club Ioan Georgiu, omul de afaceri clujean Rareș Criste Cristian era președintele consiliului director.

Asociația respectivă are sediul pe o stradă în Colonia Borhanci, unde a avut sediul firma Depali Com SRL, patronată de rotaryanul clujean Teodor Hozan, implicat într-un caz de braconaj alături de Viorel Bunea, fratele fostului comisar de politie, Gheorghe Bunea.

Printre membrii fondatori ai acestei asociații care imită titulatura clubului exclusivist Lions se numără fostul șef al DNA Cluj, actualmente judecător, Elena Botezan, fostul conducător al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ilie Botoș, comisarii de poliție Marcel Bonțidean, Teodor Pop Pușcaș, patronul firmei de pază și protecție PP Protect, Vasile Apahidean, fostul șef al RAAPPS Victoria Cluj Napoca (cuibul băieților cu ”ochi albaștri”), politicieni precum Daniel Don, fost șef al AJOFM, Kerekes Sandor, fost consilier județean, sau oameni de afaceri cu renume din domeniul energiei electrice, cum ar fi Rareș Criste, notari implicați în afaceri controversate, Laura Moigrădean și diferiți oameni de afaceri, unii dintre ei implicați în diferite dosare care au ajuns în justiție și, nu de puține ori, în presă.

Cât de ”naturală” este asocierea dintre, spre exemplu, fostul șef al DNA Cluj, procurorul Elena Boteza (acum judecător la Curtea de Apel Cluj), care a instrumentat dosare cu nume grele din Cluj Napoca și, să zicem, Rareș Criste, care a fost mituitorul din dosarul Mită la Hidroelectrica, doar cei doi ar putea să spună.

Asociația respectivă a avut sediul pe str Maramureșului nr 106, aceeași adresă unde funcționa firma ECG Power Trading, patronată de omul de afaceri Rareș Criste și off-shore-ul cipriot ECG CENTRAL EUROPEAN GAS LTD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.