Ziua Minerului este sărbătoarea tradiţională a Roşiei Montane datorită principalei meserii specifice zonei, mineritul. Sărbătoarea datează încă din 1950, când minerii din zonă organizau o petrecere pentru a-şi sărbători o dată pe an meseria. Cum fiecare meserie are propriile tradiţii, minerii au cântecele şi sărbătorile lor. Pentru prima dată în ultimii ani, în 2011 Ziua Minerului a fost sărbătorită din nou alături de mineri, pentru că Gold Corporation are angajaţi câteva zeci de mineri.

Ziua Minerului este cea mai mare sărbătoare anuală a comunităţii din Munţii Apuseni, având o tradiţie îndelungată, strâns legată de activitatea minieră din zonă. Minerii şi-au sărbătorit întotdeauna meseria, prilej cu care întreaga populaţie a localităţii s-a adunat pentru o petrecere câmpenească în cinstea celor care reprezintă nucleul comunităţii.
Anul acesta, Ziua Minerului a fost sărbătorită la Roşia Montană printr-o serie de evenimente dedicate tradiţiilor minereşti cu care se mândresc comunităţile din zonă.

Un proiect pentru viaţa comunităţii

“Roşia Montană, ca de altfel toate comunităţile dimprejur, sunt comunităţi de mineri. Aici s-a făcut minerit de 2.000 de ani şi  oamenii îşi doresc în continuare să facă minerit. Acum este o zi specială pentru că este ziua în care aceste comunităţi sărbătoresc mineritul, îşi doresc să facă minerit şi nu prea se mai face minerit. RMGC propune un proiect modern, care presupune şi respectarea tradiţiilor locale, presupune o componentă de patrimoniu foarte importantă, o componentă pentru viaţa comunităţii. De aceea, Ziua Minerului este o zi foarte importantă pentru noi. În fiecare an ne bucurăm să fim alături de aceste comunităţi în sărbătoare. Valoarea aurului de sub picioarele noastre creşte constant, cresc şi beneficiile pentru statul român. Statul încasează 50-60% din aurul de la Roşia Montană deci, cu cât creşte valoarea aurului, cu atât creşte şi ce încasează statul român. Am fi preferat să avem câteva mii de mineri în acest moment. Sperăm să îi avem la anul. Roşia Montană, ca toate comunităţile din jur, are ca specific mineritul. Aici s-a făcut minerit de 2.000 de ani şi oamenii îşi doresc să facă asta în continuare”, a declarat Dragoş Tănase, CEO al RMGC.
Cu ocazia Zilei Minerului, primarii localităţilor miniere au lansat un apel adresat Preşedintelui, primului-ministru şi Guvernului României prin care cer relansarea industriei miniere din România. Peste 2.500 de participanţi la eveniment au semnat deja petiţia, solicitând luarea unei hotărâri cât mai urgent de către autorităţile centrale. Semnatarii atrag atenţia că reînceperea activităţii în perimetrele miniere viabile va contribui la crearea a mii de locuri de muncă, la dezvoltarea IMM-urilor cu activităţi colaterale, precum şi la stimularea investiţiilor străine şi autohtone în zona Munţilor Apuseni – lucru esenţial pentru creşterea veniturilor la bugetele locale şi la bugetul de stat.

Cum se distrau minerii

”O dată pe an, minerii de la Roşia Montană aveau sărbătoarea lor. Ne bucurăm că în acest an avem oameni de aici lucrează ca mineri. Din păcate, nu în minerit, dar sperăm ca în viitor să aibă loc de muncă în acest domeniu. În momentul de faţă, RMGC are 60 de mineri angajaţi cu grupă de muncă de mineri, care lucrează în subteran pentru curăţarea galeriilor”, a declarat primarul Eugen Furdui.
Cei mai în vârstă îşi mai amintesc cu nostalgie cum se petrecea sărbătoarea în vechime. „Aveam ansambluri de aici, din Roşia, care cântau toată ziua vals, tango, cafe concert. Bunicii îmi spuneau că erau oameni bogaţi care veneau cu trei trăsuri: una cu jobenul, alta cu bastonul şi în ultima domnul, cu muzicanţii”, povesteşte Bela Gaboş Ecaterina, cunoscută în comună ca ”doamna Kati, de la Kati Bar”. ”Era frumos, era un vis la Roşia Montană, era cazino şi şcoală de dans”, spune doamna Kati cu nostalgie. Alt moment cheie al sărbătorii era bătaia cu pari a flăcăilor pentru fete, episod care întotdeauna se petrecea în zona Săsaşi, la o aruncătură de băţ de actualul stadion. Localitatea avea fanfară, un cor al minerilor şi chiar un club al lor. O categorie socială aparte a comunei o constituiau cei care de Ziua Minerului ”topeau aurul, se întorceau cu biştarii şi se duceau la restaurantul Detunata, unde intrau cu cal cu tot. Pe aceştia nu îi lua nimeni la rost, pentru că peste noapte rămâneau la hotel şi a doua zi venea plata, care întotdeauna era onorată”, precizează localnica. Nu era ceva neobişnuit în zonă ca plata să se facă direct cu pepite de aur, pe care oamenii le ţineau în punguţe, ca-n poveşti.

Zona Munţilor Apuseni este cunoscută pentru zăcămintele sale de aur şi argint de mai bine de două milenii. Vieţile oamenilor din Roşia Montană şi comunele învecinate sunt ţesute cu fir de aur şi Ziua Minerului reprezintă acele care au împletit oamenii cu mineritul şi mineritul cu oamenii.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.