În data de 30 noiembrie la sediul Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române «Dacia Ripensis» din Negotin, în nou amenajata si sfinţita sală închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a avut loc manifestarea culturală dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni de Ziua românilor de pretutindeni și Ziua națională a României 1 decembrie, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Manifestarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrovici, Protopop al Daciei Ripensis si Vicar al Timocului împreună cu un sobor de preoţi timoceni din care au făcut parte, Pr. Ştefan Şarampoi, Pr. Petru Hogea, Pr. Antonie Isac, Pr. Doru Ovidiu Ursu, Pr. Florin Petru Papavă si Pr. Cătălin Laudat. La strană au cantat Stareta Mânăstirii Sf. Ana din Orsova, Maica Iustina, împreună cu Maica Alexandra. După Sf. Liturghie credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
Partea culturală a început cu cântarea Baladei Brâncovenilor cântată de noul înfiinţat Cor al Protopopiatului Daciei Ripensis „Sf. Mucenic Ioan Valahul”, condus de Pr. Petru Hogea.

A două parte a programului a fost organizată de Asociația pentru cultura românilor-vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, deschis de doamna Iela Marijanovici din Bor care a cântat o baladă foarte veche „Sus, sus la înaltu cerul” sau Câncecul Sfinților, una din balade care vorbește despre credință, identitate și istoria rumânilor timoceni, care sunt supuși unui puternic proces de asimilare de către statul sârb. Au urmat cântările populare interpretate de cântăreţi din zona Negotinului și Zaiecearului: Milița Neșici, Maria Mardalevici, Jichița Maximovici, Mira Iancovici și Catița Todorovici însosite de grupul de fluierași „Inima Crainei”.


Parinte Boian, în cuvântul de învăţătură a spus că Biserica Neamului este stâlpul păstrării credinţei, culturii şi identităţii naţionale a unui popor, precum şi legătura directă cu Ţara Mamă așa cum este și în Timoc. Fără Biserică şi fără jurisdicţia Bisericii Neamului, un popor este pierdut.


La rândul său președinte asociației „Ariadnae Filum” Zavișa Jurj, a felicitat pe cei prezenți și Țara Mamă pentru cele două zile inportante, dar a subliniat problemele cu care se confruntă români/vlahii Timoceni: „Sărbatorind aceste zile inportante arătaăm că nu ne-am uitat de Țara Mamă chiar dacă autoritățile de la București ne-au cam uitat. În primul rând nu n-am uitat câ suntem Români și pentru aia suntem azi aici. De lung timp ducem un sac greu pe un umâr, instituțiile de la Belgrad ne-au pus un sac și mai greu și pe umărul celălalt, iar în ultimi anii unii din diplomați români ne-au măi pus pe al treilea sac aicea, cumva dupa cap, dar noi sărmani ce să facem le ducem pe toate.

Sper că după o vreme urâtă, după o iarnă grea va veni o vară frumoasă. Gândiți-vă ce am avut acu 10-15 anii în urmă, n-am avut nimic. Multe s-au schimbat spre bine. După o uitare de aproape 200 de ani , politiceni care conduc Țara Mamă nu se prea știu că acolo în Timoc sunt foarte mulți români pe care continuă să-i uite. Nu ne-am prea înțales cu români care au condus Țara Mamă dar acuma domnul Președinte este de origine neamț și poate dumnealui va înțalege măi bine. Important este că Bisărica Mamă nu ne-a uitat. Pestă o sută de ani n-am avut preoți. După ce am avut numai pe parintele Boian și biserica de la Malainița, acum avem opt preoți și măi multe biserici, paraclise, troițe. Sper că o vreame măi bună vine! Să nu uităm că suntem Români, La mulți ani!”

La această importantă manifestare organizată de către Protopopiatul Ortodox Român şi Asociaţia „Ariadnae Filum” din Bor, au fost prezenţi: reprezentantul Ambasadei Romaniei, Alexandru Petruţ, reprezentanţii asociaţiilor si partidelor româneşti din zonă: Predrag Balașevici, președintele Partiei Neamului Românesc, Dușan Prvulovici președinte Consiliului pentru drepturile omului, Draghișa Constandinovici președinte Societăți românilor-vlahilor „Traian”,precum şi mai mulţi credincioşi.

Sursa: www.rgnpress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.