Potrivit unui comunicat, politicianul clujean Radu Zlati spune că nu vrea să ”trăiască în genunchi” în fața refugiaților care vor veni în România. ”Zilele trecute, în Consiliul JAI, România a fost pusă în fața unei decizii pe care nu a dorit-o: prin aritmetica votului, țării noastre i s-a impus o cotă obligatorie de așa-numiți refugiați, care vor fi relocați din alte state membre ale Uniunii Europene.

Nu avem decât două soluții. Prima soluție, aparent cea mai ușoară, este ca noi, românii, să ne supunem acestei decizii a majorității exprimată în Consiliul JAI, să ne conformăm acesteia chiar dacă Președinția României, Guvernul, majoritatea partidelor politice și a populației consideră că numărul alocat României este prea mare pentru capacitatea de absorbție a statutului român; și mai presus de acest fapt evident, toți cei enumerați consideră că impunerea unor cote obligatorii unui stat suveran încalcă drepturile României în cadrul unei Europe a națiunilor.

O a doua soluție este ca, în marja de libertate pe care încă o mai avem, să rezistăm acestui – din punctul meu de vedere – diktat.

Putem, de pildă, urma exemplul statului slovac, și anume să atacăm decizia JAI și cotele obligatorii stabilite sub imperiul Consiliului European, la Curtea Europeană de Justiție. În Europa unită, Justiția încă mai domnește, nu doar interesele înguste sau politicile europene pornite din slăbiciunea congenitală a unei politici externe și de apărare comună europene, existente mai degrabă pe hârtie decât în realitate.

În acest context, dacă Președintele Klaus Iohannis își mai menține poziția clar exprimată, națională, patriotică și curajoasă, poziție care consta în respingerea principiului și a practicii cotelor obligatorii de refugiați și promovarea principiului cotelor voluntare, atunci Parlamentul poate oferi Președintelui României un sprijin valoros, prin votarea unei rezoluții de politică externă care să poată fi invocată de către reprezentanții statului român în viitoarele tratative și negocieri cu partenerii noștri europeni.

Dragi colegi, indiferent de culoare politică, să ne readucem aminte, în aceste momente de criză nu doar de politică internațională, ci și de politică internă europeană și autohtonă, de strămoșii noștri, care măcar atât ne-au învățat: în ce privește politica externă a unui stat care își merită numele, nu merită să trăiești în genunchi. Căci „Capul ce se pleacă, sabia nu îl taie. / Dar cu umilință, lațul înconvoaie!”, își recită Zlati discursul politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.