SC Pază şi Protecţie, firma Consiliului Judeţean Cluj (CJ Cluj), s-ar putea să intre în insolvenţă pentru o datorie de 200.000 de lei faţă de Finanţele clujene pe care societatea a acumulat-o în decurs de trei ani de zile. Cererea a fost făcută de Axente Husar, administratorul societăţii, care susţine că prin intrarea în reorganizare judiciară se va sista calcularea unor penalizări suplimentare. Din analiza situaţiilor financiare rezultă că la finele anului 2014 SC Pază şi Protecţie avea înregistrate imobilizări în sumă de 35.463 lei.

În urmă cu câteva luni, administratorul firmei Pază şi Protecţie Cluj, Axente Husar, susţinea în cadrul unei şedinţe a executivului judeţean ca toate unităţile administraţiei judeţene să încheie contracte cu firma Pază şi Protecţie Cluj pentru ca societatea să aibă profit. ”Problema este dacă noi, CJC, avem sau nu vreun interes să susţinem această firmă? Noi am aprobat acum doi ani de zile o  hotărâre prin care orice se licitează peste 100 de euro nu poate fi făcută atribuirea directă a unui furnizor de servicii. Putem cere aparatului de specialitate să decidă ca toate instituţiile ce se află în subordinea noastră să semneze contractul pentru  protecţie cu această firmă. Principala lor problemă e că nu au contracte. Iar, legal cum merge firma lor de Pază, îi dau dreptate doamnei director, căci şi eu am fost director de firmă de pază, cândva. Dacă  merge corect şi plăteşte tot, cu acel tarif mare, ceilalţi ocolesc legea şi merg la preţuri mai mici. Trebuie o expertiză bună din  partea aparatului de specialitate să vedem cum putem salva această firmă prin contracte cu toate instituţiile ce le  avem în subordine”, propunea Husar în şedinţa care a avut loc în luna Iunie. Însă, propunerea lui nu a fost pusă în aplicare, iar acum Husar cere intrarea în insolvenţă a societăţii pentru a nu se mai acumula penalizări la datoria deja existentă. Pe de altă parte, preşedintele CJ Cluj Mihai Seplecan spune că, referitor la această problemă se va lua o decizie în cursul săptămânii viitoare. Seplecan consideră că pentru redresarea Pază şi Protecţie Cluj ar putea fi aleasă varianta falimentului simplificat.

 

Contracte preferenţiale

Firma Pază şi Protecţie Cluj, deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, a intrat anul trecut în legalitate după doi ani de zile în care a dat-o afară pe fosta directoare, Adriana Lucreţia Sabou. Ea a fost din nou încadrată în cadrul organigramei societăţii pe post de director în aprilie 2014, preluând atribuţiile abia în vara anului trecut. Aceasta a fost singura care l-a putut opri pe administratorul de la acea vreme, pesedistul Horea Dorin Chirteş, să acorde un contract în mod preferenţial unor firme apropiate mediului său politic.

Consilierii judeţeni au votat în aprilie 2014 schimbarea organigramei societăţii Pază şi Protecţie Cluj. Prin cadrul proiectului de hotărâre Adrianei Sabou i s-a recreat postul de director, însă administratorul a mai rămas o vreme de câteva luni în mâna unui social-democrat. Reamintim că acest post a fost acordat social-democraţilor din momentul în care USL a venit la putere în vara lui 2012. Este vorba despre o instituţie de pază care este subjugată politicului şi incompetenţei. Faptul că a fost subjugată incompetenţei nu mai necesită nici o demonstraţie deoarece faptul că un fost director a “stat pe tuşă” timp de doi ani de zile din cauza unor orgolii arată clar acest lucru.

 

Pierderi necontrolate dar motivate

SC Pază şi Protecţie Cluj se confruntă cu pierderi de contracte, pierderi financiare şi de personal. Conducerea a propus în ultimele trei şedinţe de Consiliul Judeţean aprobarea organigramei, însă cererea se amână de la o lună  la alta, fără explicaţii concrete şi cu multă ignoranţă. Cea de-a doua problemă gravă este că la adresa directoarei au  apărut acuze de evaziune fiscală şi abuz în serviciu.

Problemele exterioare ale societăţii, precum datoriile la stat şi faptul că nu are dreptul de a participa  la licitaţii din această cauză sunt minore pe lângă neînţelegerile dintre directoarea Adriana Sabou şi angajaţii TESA. Astfel că cei care au dat fuga cu o plângere în mână la CJ Cluj au fost membrii consiliului de administraţie al Pază şi Protecţie, în frunte cu responsabila de la resurse umane.

„Am depus o sesizare la Consiliul Judeţean în urma deciziei conducerii SC Pază şi Protecţie de a reduce organigrama, în data de 18 mai. Prin aceasta am argumentat de ce organigrama propusă de directoare are lipsuri, este construită preferenţial şi afectează  salarizarea pentru peste 300 de oameni. Dacă tot este de faţă, doamna director Sabou, am dori să o întrebăm de ce a continuat ani de zile să facă reţineri din salariile oamenilor şi să retragă bani din conturi bancare neînregistrate contabil”, adaugă angajata de la resurse umane a firmei.

În ianuarie 2015 Curtea de Conturi a verificat această societate şi  a constatat că există anumite nereguli. Astfel, conform angajaţilor, Sabou nu a prezentat credibilitate cu raportul financiar întocmit şi predat către cei de la Curtea de Conturi. În prezent există un audit al Consiliului Judeţean ce a primit ca sarcină verificarea informaţiilor din sesizare şi a documentaţiei societăţii subordonate instituţiei judeţene.

 

Paza administraţiei judeţene

S.C. „Pază şi Protecţie Cluj” S.R.L este organizată şi funcţionează ca Serviciu specializat de pază şi ordine, în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, cu personalitate juridică şi autofinanţare, prin reorganizarea Corpului Gardienilor Publici Cluj.  „Pază şi Protecţie Cluj” S.R.L are peste 14 ani de activitate şi experienţa în domeniul serviciilor de pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, inclusiv de asigurare a transporturilor de valori, monitorizare prin dispecerat şi intervenţie prin echipaje mobile, asigurarea măsurilor de ordine şi linişte publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.