Conform unor informații, reprezentanții afacerii cu bizoni din zona Panticeu – Recea Cristur fac lobby la APIA Cluj pentru a primi subvenții pentru bizoni, chiar dacă acest animale sunt sălbatice și nu se încadrează în normativele APIA pentru acordarea de subvenții pe animale. Conform informațiilor primite, Toma Rus și Constantin Jeican, artizanii afacerii mai sus amintite încearcă să acapareze încă 1500 de hectare de teren, pe lângă cele 600 de hectare. Oamenii din Recea Cristur, nemulţumiţi de faptul că au rămas fără păşuni şi sunt nevoiţi să îşi vândă animalele, spun că întreaga afacere se învârte în jurul intereselor celor direct implicaţi. Mai mult, ei sunt revoltaţi de faptul că reprezentanţii autorităţilor le dau cu tifla şi nu le bagă în seamă problemele pe care le au.

 

”Satul Sărata din comună Panticeu are un composesorat de 605 hectare, pădure și pășune și beneficiază de propriul P6 pentru fluturi. Cei de acolo primesc de la APIA Cluj 265 euro la hectar pentru fluturi. Condițiile de acordare a subvențiilor de la APIA sunt să aibă acoperire două bovine sau șapte ovine la hectar, lucru asigurat până în prezent  de ciobanii din Sărata. Prin forțarea unei hotărâri din 25.02.2015 a composesoratului din Sărata s-a forțat aprobarea de către președintele composesoratului, Trifan Ioan, a unui contract de arendăƒcu BT Bizoni Ranch SRL, unde administratori sunt Toma Rus și Jeican Constantin, eliminându-i astfel pe ciobanii din zonă. Administratorii Toma Rus și Jeican Constantin au solicitat la APIA Cluj să le elibereze o adresă cムbizonul este un animal domestic și că asigurarea contractului încheiat în condițiile actuale este valabil dacă Toma Rus și Jeican asigură pășunatul cu bizoni care sunt, în opinia lor, animale domestice. APIA nu a eliberat adeverință, dar se fac presiuni să dea curs cererii sub orice formムde răspuns ambiguu. Contractul de arendă va avea valabilitate de 20 de ani pentru cele 605 hectare. Dacă APIA aprobă, se creează un precedent. Cei doi au în plan de a adună încă 1500 de hectare prin contracte de arendare din patrimoniul satului Sărata. Există un precedent la Recea Cristur. Există suspiciune de semnătură în fals a contractului de la Recea Cristur. Autorizația data de Trifan Ioan (șef composesorat Sărata) a fost semnată de cineva din partea primăriei Panticeu pentru a primi subvenție de la APIA pentru bizoni. Rus Alexandru, primar din Recea Cristur, a obținut în fals 59 de hectare de pădure din Sărata, comuna Panticeu. Contractul este semnat între Rus Alexandru și viceprimarul din Panticeu, Moldovan Augustin (fostul viceprimar din Panticeu, n.red.), pe care l-au îmbătat! În Sărata au mai obținut pădure, comisar șef Marcu Iosif (fost șef la 0215 Cluj) care în prezent este comandant al poliției Huedin. Fiul lui Marcu Iosif este membru în composesoratul Sărata. Trifan Ioan are trei dosare penale la Dej pentru gestiune frauduloasă. Pentru soluționarea acestor dosare se fac presiuni asupra lui, pentru a semna contractul între BT Bizoni Ranch.SRL și composesoratul din Sărata, al cărui șef este Trifan Ioan. Lui Trifan i se spune în zonă ,,Mizărur” și fiul acestuia, Trifan Cristian are dosare penale în diverse faze. Directorul general de la APIA, Adrian Zaharia a fost amenințat de către Toma Rus și Jeican Constantin, dacă nu semnează contractele în cauză. Adrian Zaharia începe să cedeze la presiuni, făƒcând subtil lobby, la afacerea cu bizoni”, arată sesizarea primită de reporterii Gazeta de Cluj.

Contactat telefonic, actualul viceprimar din Panticeu, Vlad Tăpăstău, spune că știe de contractul respectiv dar că nu are detalii vizavi de modul în care a fost parafată înțelegerea.

Adrian Zaharia, șeful APIA Cluj, spune că crescătorii de bizoni din zonă au primit subvenții pentru creșterea animalelor. ”APIA a acordat bani pentru creșterea bizonilor în condițiile prevăzute de legislația națională și cea europeană”, a declarat Adrian Zaharia, menționând că va trimite, scriptic, un răspuns mai amplu vizavi de modul în care crescătorii de bizoni pot primi subvenții.

 

Licitaţie pentru bizoni în Ajunul Crăciunului!

Gazeta de Cluj a prezentat în articolele anterioare că afacerea cu bizoni de la Recea Cristur a însumat aproximativ 600 de hectare de teren, o parte concesionate de la Primăria Recea Cristur, iar altele de la localnici.

“Parcelele concesionate de la Primăria Recea Cristur au fost câştigate la licitaţie, iar atunci nu au participat, în afară de noi, încă două persoane din zonă. Anul trecut am plătit peste 100 de milioane de lei, chiar dacă nu am folosit toată suprafaţa”, explica Toma Rus, care spunea că este director general în cadrul acestui business. Însă, pe de altă parte, oamenii spun că nu au avut cum să participe la licitaţie pentru că ea s-a ţinut în Ajunul Crăciunului.

“Normal se anunţa în sat că se concesionează. Acum nimeni n-a anunţat nimic şi licitaţia asta s-a făcut pe 24 decembrie! Cine să ştie de ea!”, se plângeau oamenii.

De acealaltă parte, reprezentanţii BT Wild Ranch, una dintre firmele implicate în această afacere, spun că profiturile se vor lăsa aşteptate.

“Ne aşteptăm ca profitul să apară abia în 2017 şi ne gândim să suplimentăm suprafeţele de teren. În momentul de faţă avem 500 de hectare, inclusiv cele din Ţaga, însă anul trecut am folosit doar 80 de hectare. Acum în total avem 278 de bizoni, dintre care 149 la Recea Cristur. am calculat că până acum, investiţia făcută în judeţul Cluj se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro. În momentul de faţă, carnea de bizon se vinde la preţuri cuprinse între 20 şi 70 de euro/kg”, declara Jeican.

Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj şi secretar de stat în Ministerul de Interne spunea că ”pentru terenurile închiriate de la persoane fizice oamenii primesc 120 de lei/ha anul şi îşi primesc şi subvenţia de la stat”.

 

Bizonii APIA

În același timp, un fost angajat al APIA Cluj, Antoniu Poienaru a relatat pe blogul lui (antoniupoienaru.finantare.ro) o situația asemănătoare.

”O altă teamă, de data această cu sunete de cătușe, rezultă din faptul că, APIA Cluj este suspectată că ar fi dat subvenții pe bizoni firmelor SC R&K HUNTING SRL și ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE din RECEA CRISTUR, jud. Cluj. Aceste firme au sau au avut pășuni comunale luate în arendă, solicitând subvenții pe suprafața cu condiția să aibă animale în exploatație. Cele două firme, din informațiile apărute în presă clujeană, cresc în regim intensiv animale sălbatice și anume bizoni. Există suspiciunea că cele două firme ar fi luat subvenții pe animale și pe suprafață fără a avea acest drept, bizonii neputând fi incluși în categoria bovine sau bubaline. După cum știm, reglementările comunitare și naționale nu acordă subvenții pentru animale sălbatice. Din acest motiv, Zaharia s-a consultat și la APIA București cu ”bizonii”€™ de acolo, încercând probabil să stopeze depunerea cererii de subvenție în 2014 pentru SC R&K HUNTING SRL.  În schimb, ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE și-a depus cerere de subvenție pe suprafața în 2014, achiziționând probabil, conform legii, animale pentru care se pot da subvenții, asigurând și încărcătură de animale pe suprafața concesionată de la primărie”, arată Poienaru.

 

Subvenții de 455 de lei pe cap de bizon

Potrivit APIA, ”Conform prevederilor din Regulamentul (CE) Nr. 1200 din 30 noiembrie 2009 de punere în aplicare a Regulamentului nr. 1166/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului referitor la anchetele privind structura exploataţiilor agricole şi anchetele privind metodele de producţie agricolă, în ceea ce priveşte coeficienţii de unitate de şeptel şi definiţiile caracteristicilor, la Anexa II Efective de animale – fac parte 3.02. Bovine: Animale domestice din specia Bos taurus şi Bubalus bubalis, inclusiv hibrizi, cum ar fi Beefalo. Conform Clasificării CAEN 0142-0121-0141-A1.4.2 Creşterea altor bovine (Raising of other cattle and buffaloes) se apreciază că oricare din aceste categorii, inclusiv bizonii, dacă sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor, sunt conforme prevederilor OUG 34/2013 privind organizarea și administrarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare. Din coroborarea acestor dispoziţii legale reiese că şi aceste animale, dacă îndeplinesc condiţiile legale, respectiv sunt crotaliate şi înregistrate în RNE, sunt eligibile la plată.

Deoarece se încadrează în categoria Bovine, suma care se plăteşte este cea stabilită în fiecare an în funcţie de numărul de animale eligibile la plată. Pentru anul 2014 încă nu a fost stabilit cuantumul pentru ANTB (categorie în care se încadrează bizonii). Pentru anul 2014, un fermier a depus la APIA Centrul Judeţean Cluj o cerere pentru acordarea ANTB (Ajutor Naţional Tranzitoriu Bovine) pentru un număr total de 242 capete. Precizăm că primul an în care s-au depus cereri a fost anul 2013 şi s-a achitat suma de 42.315 lei (455 lei/cap de animal).

6 COMENTARII

  1. Acest individ Zaharie mare lingau de partid PC in curand va da socoteala si stie el de ce Tot timpul rerfuza sa iasa in direct cu fermierii adevaratii ZAHARIE tic tac tic tac tic

  2. OARE a aparut un cetatean destept prin Recea Cristur, pt ca primarul Rus ALEXANDRU ii crede prosti pe toti si uite cum de ani de zile isi mana afacerile, cu pamanturile, cu padurea, cu constructiile din comuna, cu licitatiile la unele lucrari , sigur ca pentru fiecare are comisionul lui aparte de care este foarte mandru `SANDEL` alias Primarul din Recea Cristur. OARE ce constructii mai sunt de licitat la Primarie ca inca primarul mai are de amenajt lacul de pescuit, drept vorbind primarul din materialele de constructii si-a terminat casa, da da pai sa-l ajute primaria sa-si termine ce mai are in constructie, alooo nu va mai uitati la facturi ca plateste prostul ….. cetateanul, doar primaria din recea e pe maini ……. bune.

  3. Domnii din primaria Panticeu nu is vad numai interesele lor si nu acorda detinatoriilor de terenurisi paduri avand si extrase de carte funciara, aprobari pt. a se pune in legalitate ….Ma refer la zona satului Catalina. Dar interesele lor sunt mai presus de toate …

  4. Domnii din primarie nu isi vad decat interesele personale si nu dau aprobari proprietarilor care au extrase CF pt terenuri si paduri pt a se pune in legalitate ma refer la cei din satul CATALINA si atunci cei de facut sa ii lasam sa isi faca nr pina vor da socoteala pt tot

  5. Nu va indoiti de implicarea petentului (ZAHARIA). La finalul anului 2013 Jeican a fost chemat de catre ZAHARIA la APIA Cluj si ”SFATUIT” de acesta cum poate obtine subventie pentu anul urmator -2014, si PETENTUL APIA nu da sfaturi daca nu primeste ceva parai si el. Doar nu-si tine haremul din salariu…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.