Tripleta de aur a business-urilor din cadrul CFR Marfă a fost trimisă în judecată pentru un prejudiciu de peste 8,8 milioane de lei. Afaceriștii Gruia Stoica, Didilă Vasile şi Răducan Vasile vor fi judecați pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat,evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei trei au fost ”agățați” de procurorii DIICOT în urma unui dosar în care a fost implicat fostul șef al Depoului CFR Cluj, Daniel Cosmineanu.

 

Gruia Stoica și fratele lui, Vasile Didilă, sunt acționari în cadrul SC Grampet, o ”suveică” care include majoritatea acționariatului din cadrul firmei GRUP FEROVIAR ROM N SA. Această societate este deținută, în părți egale de SC Grampet și Vasile Didilă. Aceste două persoane controlează o bună parte din afacerile care au legătură cu transportul feroviar. Spre exemplu, anul trecut firma Grampet a avut o cifră de afaceri de peste 115 milioane de lei.

În urmă cu câteva zile, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe cei trei acuzându-i de evaziune fiscală și spălare de bani prin diminuarea ilegală a bazei de impozitare a companiei Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iași, preluată de la CFR Marfă de firma sa Grup Feroviar Român (GFR). Procurorii au reţinut că în cursul anului 2003, Didilă Vasile, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Grup Feroviar Român S.A. a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată S.C. Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM S.A. Iaşi.

Prin această vânzare a fost preluat întreg portofoliul de acţiuni de la Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Marfa – CFR MARFĂ SA.

“S-a reţinut că în perioada 2003-2005, inculpații Stoica Gruia, Didilă Vasile și Răducan Vasile, bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă, au constituit un grup infracțional organizat  în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a S.C. G.F.R. S.A. și S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute și apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile S.C. G.F.R. S.A. În cadrul grupului infracțional, fiecare dintre cei trei  inculpați a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste și de spălare a banilor”, se arată în comunicatul procurorilor DIICOT.

 

Gruia Stoica l-a alimentat cu bani pe Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj

În cadrul altui dosar, au fost trimiși în judecată, pe lângă Didilă și clujeanul Cosmineanu, și Teodor Gavriş, fost director de tracţiune la CFR Călători (luare de mită şi abuz în serviciu), Gabriel Protopopu (fost director general adjunct şi ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului la CFR Călători – luare de mită, trafic de influenţă, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu). Dacă Protopopu și Gavriș sunt în arest preventiv, Didlă și Cosmineanu sunt în arest la domiciliu, adică instanța a fost mai blândă cu ei, probabil și pentru că au colaborat cu procurorii.

De asemenea, sunt trimişi în judecată în acest dosar, în stare de libertate, 11 foşti şefi de depouri din CFR Călători, respectiv: Cristian Stângă, Virgil Secu, Răzvan Păuna, Cristian Jigoria, Călin Dărău, Florin Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu şi Gabriel Ionaşcu, pentru abuz în serviciu.

Afacerile lui Stoica și Didilă s-au intersectat, la Cluj, și cu sforile trase de Uioreanu&Co. Potrivit anchetatorilor clujeni, Uioreanu a primit un plic de la fratele lui Gruia Stoica

Conform declarațiilor lui Răzvan Pop, sursa procurorilor din Dosarul Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj se cunoștea destul de bine cu Gruia Stoica, prin intermediul fratelui lui. ”Tot în acea perioadă de la finele lunii mai 2012, tot la sediul partidului, a venit în vizită la Uioreanu Horea fratele lui Gruia Stoica. Știu că cei doi au stat la discuții în curtea imobilului, iar la final Uioreanu m-a chemat și pe mine și m-a rugat să-l însoțesc pe domnul respectiv la o discuție. Am plecat pe loc împreună cu acesta, ne-am urcat amândoi în mașina mea și i-am spus că vom merge la un local din apropiere. Individul a scos de la buzunarul de la haină un plic mai gros, pe care l-a lăsat între scaunele din față, la consola centrală a mașinii, după care a ieșit din mașină fără să spună nimic. Am fost uimit de ce se întâmplă, am luat plicul și am constatat că acesta conține suma de 50.000 de euro în bancnote de 500 euro (pentru că am numărat banii) am luat banii și i-am dus la sediu unde i-am spus președintelui ce s-a întâmplat și că domnul respectiv a lăsat suma de 50.000 de euro. Uioreanu nu a fost mirat deloc, spre deosebire de mine, și mi-a spus să gestionez banii pentru cheltuielile de campanie, așa cum îmi va dispune el concret.

Precizez că nu cunoșteam persoana care a venit la Uioreanu la sediu în vizită, nu-l mai văzusem anterior niciodată, însă, întâmplător la sediu se afla numita Varga Dana, consilier la cabinetul unui ministru și fiica lui Rudi Varga din Gilău, care mi-a spus că tipul respectiv este fratele lui Gruia Stoica. De altfel, când s-au vizitat la sediul partidului în acea zi, Varga Dana și fratele lui Gruia Stoica s-au îmbrățișat, deci se cunoșteau foarte bine. M-am ocupat de campanie până la final perioadă în care am mai primit sume de bani – contribuții ale membrilor de partid sau ale unor simpatizanți, bani pe care i-am cheltuit, sens în care am ținut o evidență relativ precisă pe calculatorul meu personal”, arată una dintre declarațiile lui Răzvan Pop.

 

Contracte fictive de consultanță

Cei trei au impus propriile reguli în cadrul S.C. Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM S.A. Iaşi după ce au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni şi au schimbat conducerea societăţii.

“Ulterior, inculpații au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de S.C. G.F.R. S.A., S.C. GRAMPET S.A. și S.C. RAPID COM S.R.L., în scopul atât al săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, cât și al spălării banilor astfel obținuți. Circuitul financiar a vizat săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin intermediul S.C G.F.R. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la S.C. RAPID COM S.R.L., precum și prin intermediul S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanță”, mai precizează procurorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.