Potrivit noii legislații, candidații sunt nevoiți să renunțe la gălețile, la pixurile sau concertele pentru campania electorală. Acestea nu se vor mai găsi în arsenalul candidaților la Primărie de anul acesta, toate sunt interzise.

Anul acesta la alegerile locale – și la cele parlamentare din iarnă – candidații nu au voie să arunce cu bani în cele 30 de zile de campanie electorală. Legea prevede sumele maxime pe care aceștia le pot cheltui.

Campania electorală vine cu reguli noi

Campania electorală desfășurată pentru alegerile locale din 5 iunie vine cu un set de reguli noi aduse de Legea Nr. 115 din 19 mai 2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, care modifică Legea administrației publice locale nr. 215/2001, precum și Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Modificarea cea mai importantă privește modul cum campania este desfășurată, dar și cum este finanțată aceasta. Cheltuielile vor putea fi decontate la final de către competitori, dacă respectă anumite cerințe. În acest sens, a fost pus la dispoziția partidelor, a alianțelor politice și a candidaților independenți un ghid al finanțării campaniei.

Materialele de propagandă electorală, îndepărtate

Vineri a început oficial campania pentru alegerile locale. Până pe 4 iunie, candidaţii sunt obligaţi să respecte mai multe reguli.

Toate materialele de propagandă electorală aflate în spaţiul public trebuie îndepărtate până joi la ora 00.00, momentul începerii campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, a anunţat joi vicepreşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, potrivit agerpres.ro.

„Interesul nostru, ca AEP, este ca toţi competitorii electorali aflaţi în momentul de faţă în competiţia pentru alegerile locale să ştie că în această noapte trebuie să dispară toate materialele de propagandă electorală aflate în spaţiul public la această oră. Începând cu ora 00,00, toate aceste materiale pe care le vedeţi în spaţiul public sunt interzise, permise fiind doar afişele electorale cu dimensiunile stabilite de lege”, a spus Constantin Mituleţu-Buică.

El a adăugat că amenzile, în prima fază, sunt aplicate de poliţia locală şi jandarmerie şi sunt cuprinse între 600 şi 1.000 de lei.

De asemenea, AEP poate aplica amenzi în baza legii finanţării campaniilor electorale, pe baza sesizărilor şi autosesizărilor, sancţiuni care pleacă de la 15.000 de lei şi pot ajunge până la 50.000 de lei.

Mituleţu-Buică a menţionat că orice persoană poate face sesizări, iar poliţia şi jandarmeria confiscă aceste bunuri.

Potrivit Ghidului finanțării campaniei electorale, singurele materiale de propagandă electorală permise sunt: afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj; materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală; publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online; broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise următoarele forme de publicitate electorală bannere, mesh-uri , panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, ecrane publicitare, panouri publicitare fixe sau mobile, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule, vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie, vehiculele care difuzează materiale audio, spectacole, serbări, focuri de artificii etc.

De asemenea, candidaţilor le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, şepcilor, a căciulilor, fularelor, sacoşelor, pungilor, umbrelelor, a găleţilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemenea.

Data de 6 mai este și ultima zi în care se pot deschide conturile bancare pentru campania electorală, operațiune ce poate fi realizată numai în condițiile înregistrării prealabile la AEP a mandatarilor financiari.

Ziua de 4 iunie, ora 07.00, când se încheie campania electorală, este data limită pentru primirea contribuțiilor electorale și angajarea cheltuielilor electorale.

Data limită pentru depunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale este 21 iunie, iar 6 iulie data limită pentru plata cheltuielilor electorale și pentru depunerea cererilor de rambursare.

 

Ce zice Legea?

Potrivit prevederilor noii legi, partidele nu mai pot cheltui în campania electorală oricât și oricum, ci trebuie respectate tipurile de cheltuieli și cuantumul permise de lege. Ca să existe o cât mai mare transparență privind cheltuielile din campanie, competitorii trebuie să aibă un mandatar financiar şi să deschidă un cont bancar de campanie care va fi declarat la Autoritatea Electorală Permanentă. Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, cheltuielile aferente campaniei electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor de campanie, care sunt declarate la AEP.

Cheltuielile nu pot fi mai mari decât contribuțiile electorale depuse. Legea stabilește şi limitele maxime admise ale cheltuielilor efectuate în campania electorală pentru fiecare tip de candidatură, unitatea de măsură fiind salariul de bază minim brut pe țară. Astfel cei care candidează pentru funcția de primar de comună pot cheltui maximum 5 salarii de bază minime brute pe țară, în timp ce, pentru funcția de primar de municipiu de județ, limita maximă este de 50 de salarii de bază minime brute pe țară. Pentru fiecare listă de candidați la un consiliu local de comună, limita maximă de cheltuieli este de cel mult un salariu de bază minim brut pe țară, la consilier într-un oraş este o limită de 3 salarii brute, pentru un loc de consilier în reşedinţa de judeţ limita ajunge la 30 de salarii minime brute. Pentru cei care candidează la funcţia de consilier judeţean limita este fixată la 100 de salarii minime. Cea mai mare contribuţie în campanie este permisă pentru fiecare listă de candidați la Consiliul General al Municipiului București limita fiind de 500 de salarii de bază minime brute pe țară. De exemplu, la Cluj-Napoca, fiecare din cei 10 candidaţi la fotoliul de primar pot avea cheltuieli maxime în campania electorală de 52.500 de lei.

Untitled

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.