ANI intră în forță: Lot de aleși locali, incompatibili

398
Presedintele ANI, Catalin Macovei, sustine o conferinta de presa, in Bucuresti, luni, 21 iulie 2008. Agentia Nationala de Integritate (ANI) investigheaza, in prezent, situatia averii pentru un numar de 90 de persoane cu statut de functionar public, primele rezultate fiind asteptate in circa doua luni, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele ANI, Catalin Macovei. LASZLO MIHALY / MEDIAFAX FOTO

Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de naturã administrativã și fals în declarații în cazul a cinci foști și actuali aleși locali, dupã cum urmeazã:

1. COMAN VASILE, actual primar și fost consilier local al orașului Vișeu de Sus, județul Maramureș – INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitãrii mandatului 2008 – 2012 de consilier local, S.C. Conrep S.A., S.C. R.G. Holz Company S.R.L. și S.C. Marwood International S.R.L. (societãți comerciale în cadrul cãrora persoana evaluatã și soția sa dețineau funcții și calitãți) au încheiat 21 contracte comerciale de lucrãri (construcții) și de furnizare produse (achiziții directe) atât cu Primãria orașului Vișeu de Sus, județul Maramureș, cât și cu instituții subordonate acesteia, în temeiul cãrora aceste societãți comerciale au încasat suma totalã de 4.546.085,90 Lei, încãlcând astfel dispozițiile art. 90, alin (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

 

2. SILAGHI SERGIU, viceprimar al comunei Santãu, județul Satu Mare – INCOMPATIBILITATE SI FALS ÎN DECLARAȚII

În perioada 27 iunie 2012 – 13 aprilie 2017, a deținut și a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoanã fizicã autorizatã în cadrul Silaghi Sergiu Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, întrucât persoana evaluatã nu a menționat în declarațiile de avere depuse în calitate de viceprimar în anii 2014, 2015 și 2016, calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Silaghi Sergiu Persoanã Fizicã Autorizatã (deținutã începând din data de 02 februarie 2009), Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Carei, în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevãzutã de art. 326 din Codul Penal al României.

3. SURDU GHEORGHE, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Rucãr, județul Argeș – INCOMPATIBILITATE

 

În perioada 2013 – 2017, S.C. Pãpușa Oil Rucãr S.R.L. (societate în cadrul cãreia soția persoanei evaluate a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat) a încheiat 5 contracte de vânzare-cumpãrare combustibil cu Primãria comunei Rucãr, județul Argeș, fiind emise 97 de facturi fiscale, în valoare totalã de 522,686,64 Lei, încãlcând astfel dispozițiile art. 90, alin (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

4. PURCÃREA DANIEL FLORIN, consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cãlãrași, județul Cãlãrași – CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

A participat la luarea deciziei de cãtre consiliul local din care face parte de a concesiona prin licitație publicã o suprafațã de 2.350 m2 teren din proprietatea Municipiului Cãlãrași, în vederea realizãrii unui complex de agrement, ulterior fiind încheiat un Contract de concesiune între Municipiul Cãlãrași și S.C. Iulia Maria S.R.L. (societate comercialã al cãrei administrator și asociat este persoana evaluatã).

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. b) și lit. c) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.

5. GABOR CORNEL, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Tîrnova, județul Arad – CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

A participat la dezbateri și votarea unei Hotãrâri a Consiliului Local al Comunei Tîrnova prin care s-a aprobat transmiterea în folosințã gratuitã a unor suprafețe de pãșuni cãtre asociațiile crescãtorilor de animale pe raza comunei Tîrnova, iar ulterior, în calitate de Președinte al Asociației Crescãtorilor de Animale Chier Arad, a încheiat un Contract de comodat cu Comuna Tîrnova, fãrã licitație publicã.

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. f) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. COMAN VASILE, SILAGHI SERGIU și SURDU GHEORGHE nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

1 COMENTARIU

  1. Unde stationeaza dosarele primarilor incompatibili din judetul Cluj si care au ajuns la I.C.C.J. de anul trecut si nici pana in prezent nu se misca si sunt tinute in locul numit tergiversare ?

LĂSAȚI UN MESAJ