Energobit, Agresione sau Optilens sunt doar câteva dintre firmele care râvnesc un spaţiu neocupat de 9 ani de zile din Tetarom. Cristian Ioan Baboş este un afacerist care tergiversează ocuparea acelui spaţiu sub pretextul construcţiei unei fabrici de sucuri. El nu a putut să ducă la capăt investiţia şi din acest motiv nu eliberează spaţiul din parcul industrial. Cei de la Tetarom au mari probleme din cauza acestui investitor, mai ales că statul ar putea câştiga mai mulţi bani pe urma acestui ţepar.

Din 2004 a început epopeea cu familia Baboş în parcul industrial Tetarom. Aceştia şi-au închiriat un spaţiu şi au început să îşi scoată autorizaţii de construcţii de la Primăria municipiului Cluj-Napoca. În primă instanţă păreau foarte serioşi până la un moment dat când nu şi-au mai plătit chiria, nici utilităţile, dar nici nu au mai continuat construcţia halei. De atunci cei de la Tetarom au fost nevoiţi să îl dea în judecată pentru a elibera acel spaţiu. Culmea este că instanţa i-a dat câştig de cauză, deşi acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Culmea este că la scurt timp, firma a intrat în faliment. Cei de la Tetarom s-au gândit că au scăpat de blestemul Baboş şi că pot închiria acel spaţiu unui investitor serios, precum ceilalţi 70 cu care operează contracte. De fapt, Baboş şi-a mutat “hardughia” pe o altă firmă de-a sa, Transilvania Juices. Acest lucru era stipulat în contractul iniţial că nu era posibil fără acordul Tetarom SA, dar acest lucru nu a contat pentru familia Baboş. Surse din cadrul Tetarom ne-au declarat că oficialii companiei au trimis o factură de 1.000 de lei pentru societatea Transilvania Juices. Ei nu au achitat şi s-au înscris la o masă credală unde alţii cereau sume foarte mari. Acum, cei de la Tetarom încearcă un ultim proces, care se judecă la Tribunalul Comercial Cluj, unde încearcă desfacerea contractului cu Transilvania Juices. Următorul termen este pe 18 septembrie 2013.  Suntem curioşi dacă judecătorii de acolo vor avea celeritatea să ajute dezvoltarea unui parc industrial important pentru Cluj-Napoca în detrimentul unui dezvoltator ţepar care nu reuşeşte de 9 ani de zile să îşi ridice o fabrică. Eternul său motiv este că “acuma vine un credit”, însă acest credit de aproape un deceniu nu vine şi majoritatea oamenilor care doresc să investească în parcul industrial Tetarom I nu mai au locuri disponibile. Este adevărat că acum parcul industrial se dezvoltă pe fonduri europene, dar acest lucru nu poate lăsa un teren nefolosit neglijabil.

Afacerile se mută

”Aprobarea vânzării următoarelor bunuri imobile: spaţii de producţie, construcţii speciale şi accesorii, platforme de depozitare produs finit, drumuri de incintă, precum şi a tuturor lucrărilor de investiţii la fabrica de sucuri concentrate, în curs de realizare, situate în Cluj-Napoca, str. Tăietura Turcului nr. 47, judeţul Cluj, în incinta Parcului Industrial TETAROM I, către TRANSILVANIA JUICES – S.A.”, se arată încă din anul 2008 în informarea către Monitorul Oficial a societăţii Commer SA.

 

 

Firmele lui Baboş

 

Cristian Ioan Baboş este cunoscut pentru afacerile sale derulate prin firma Babos Holding International (n.r. Zalău, CUI RO 3988689, J31/872/1992), dar şi pentru cele două sucursale pentru care a întocmit alte firme Babos Holding International (n.r. de asemenea din Zalău, CUI RO 15754754, J31/515/2003) şi o a treia Babos Holding International (n.r. de această dată cu sediul în Ungheni, Mureş, CUI  RO 15828088, J26/1349/2003, cu denumirea anterioară ROMCEREAL BABOS HOLDING INTERNATIONAL SRL). Toate aceste firme sunt ori în faliment, ori în dizolvare. Una dintre puţinele societăţi în funcţiune pe care le-a mai lăsat Cristian Baboş, dar care nu are declarat rulaj, este Real Development. Aici este asociat cu Ioana Anca Virginaş, care este şi administratorul societăţii din postura de acţionar minoritar. O altă firmă în care cei doi sunt asociaţi este Commer SA,  dar însă unde statul de administrator a lui Cristian Ioan Baboş este expirat. Societatea a declarat cifră de afaceri 0 în 2011.

Din câte se poate observa Ioan Baboş, tatăl lui Cristian Ioan Baboş, este cel care l-a lansat pe fiul său în afaceri. El este acţionarul societăţii Agromar (n.r. Zalău, CUI RO 675393, J31/4/1992), care are întreruptă activitatea de mai bine de zece ani, dar şi a societăţii cu acelaşi nume, Agromar (n.r. filială Cluj-Napoca, CUI RO 2872251, J12/1789/1992, radiată). Transilvania Juices SA este o altă firmă a clanului Baboş, care o are drept administrator pe Eugenia Mărioara Marchiş. O altă firmă încă în funcţiune a clanului Baboş este E. Grann SA care este deţinută de către Ioan Cristian Baboş, acţionar principal, Ioan Baboş, Adriana Boariu şi Mihai Tudor Boariu. Domeniul de activitate a societăţii din Iernut este producerea de energie electrică. Această societate este acţionarul principal şi al societăţii Eastenercom, unde Cristian Ovidiu Baboş este administrator, dar cu mandat suspendat.

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.